to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:11 | 11.09.2012

left.gr

Κοινωνία

Εισοδηματικά κριτήρια για την σίτιση στη φοιτητική λέσχη του ΕΚΠΑ

Το Υπουργείο Παιδείας, παρακάμπτοντας τα όργανα αυτοδιοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, απέστειλε σήμερα εγκύκλιο που ορίζει εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους σίτισης.


Η επίθεση της Κυβέρνησης στα Πανεπιστήμια συνεχίζεται, και νέο στόχο του Υπουργείου αποτελεί η δωρεάν σίτιση των φοιτητών. Στις φοιτητικές λέσχες του ΕΚΠΑ μέχρι σήμερα είχαν δυνατότητα να τρώνε δωρεάν όλοι οι φοιτητές, που είχαν προμηθευτεί την ειδική κάρτα, την οποία αποκτούσαν με μια απλή αίτηση στη Διοίκηση του Ιδρύματος.
 
Το καθεστώς αλλάζει ουσιωδώς από σήμερα με μια μονομερή παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο προκλητικά παρακάμπτει τα όργανα αυτοδιοίκησης, τη Σύγκλητο. Πλέον τίθενται εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία για τους άγαμους φοιτητής ορίζονται στα 45.000 ευρώ οικογενειακό ετήσιο εισόδημα. 
 
Στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, στο οποίο οι υλικοτεχνικές υποδομές στήριξης των φοιτητών είναι μηδαμινές(ως γνωστόν οι φοιτητικές εστίες καλύπτουν ένα μηδαμινό ποσοστό των αναγκών), η δωρεάν σίτιση αποτελούσε μια πολύ ουσιώδη κατάκτηση και βοήθεια τόσο για φοιτητές της περιφέρειας όσο και αλλά και για τους υπόλοιπους.
 
Αυτή τη στιγμή που μαίνεται μια επιδρομή στους μισθούς και που η φορολογία συρρικνώνει ακόμη περισσότερο τους ζωτικούς πόρους των πολιτών, το νέο μέτρο καθιστά την φοίτηση των φοιτητών ακόμη πιο δυσχερή, ως και αδύνατη για κάποιες ομάδες φοιτητών. 
 
Η επιδίωξη αυτή του Υπουργείου μεθοδεύεται εδώ και μερικά χρόνια, ωστόσο με την παρεμβολή της οργανωμένης δράσης των φοιτητών ενώπιον της Συγκλήτου ματαιώνεται κάθε φορά, έτσι αυτή την φορά αποφάσισε να λύσει τον "Γόργιο Δεσμό", με συνοπτικές διαδικασίες.
 
βρείτε εδώ την εγκύκλιο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)