to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:11 | 10.05.2018

Πολιτική

Έμπλεξαν οι «γραμμές» στη ΝΔ του «φιλελεύθερου» Μητσοτάκη

Ηχηρές διαφοροποιήσεις στη ΝΔ για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, ωστόσο μόνο 4 βουλευτές της υπερψήφισαν το εν λόγω άρθρο, μεταξύ και αυτών η εισηγήτρια (του «όχι»!), Κ. Μάρκου


Πιστή στον συντηρητισμό και την οπισθοδρόμηση έμεινε η αξιωματική αντιπολίτευση, κατά την ψηφοφορία του άρθρου που επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης να γίνουν ανάδοχοι γονείς.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, Κυρ. Μητσοτάκης, αυτοδιαφημιζόμενος και ως «φιλελεύθερος» και «ευρωπαϊστής» πολιτικός το καταψήφισε, όπως άλλωστε έκαναν και οι Νίκος Μιχαλολιάκος και ο Βασίλης Λεβέντης. Από πλευράς πολιτικών αργηχών, από τη ψηφοφορία απουσίαζαν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμένος και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ωστόσο, μείζον πολιτικό θέμα προέκυψε για την κυρία Κατερίνα Μάρκου και την επιλογή της να υπερψηφίσει το επίμαχο άρθρο 8 κόντρα στην γραμμή του κόμματός.

Η Νέα Δημοκρατία είχε αναθέσει στην κ. Μάρκου να εισηγηθεί τις θέσεις του κόμματος για το επίμαχο νομοσχέδιο. Ως εισηγήτρια είχε εξηγήσει τους λόγους που η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει την ρύθμιση. Ωστόσο, στην ψηφοφορία δήλωσε υπέρ, καταγράφοντας για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά το παράδοξο όπου ο εισηγητής του κόμματός πάει κόντρα στην κομματική γραμμή που ανέλαβε να υποστηρίξει!

Η στάση της βουλευτού προκάλεσε έντονη δυσφορία τόσο στους βουλευτές όσο και στην ηγεσία του κόμματος.

Ο διάλογος δε που καταγράφηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας είναι ενδεικτικός. Συγκεκριμένα, βουλευτής του κόμματος ρώτησε τον γραμματέα της ΚΟ Κώστα Τσιάρα αν οι διαφοροποιήσεις θα περιοριστούν στις κυρίες Ντόρα Μπακογιάννη, Ολγα Κεφαλογιάννη και Νίκη Κεραμέως που άλλωστε είχαν ενημερώσει για την θετική τους ψήφο. «Ναι, θα έχουμε 3 διαφοροποιήσεις» φέρεται να απάντησε ο κ. Τσιάρας για να αντιδράσει η κυρία Μάρκου και να πει «4 θα είναι οι διαφοροποιήσεις. Θα καταψηφίσω και εγώ».

«Σε ενημερώνω ότι ο πρόεδρος θα καταψηφίσει. Είσαι εισηγήτρια» της εξήγησε ο κ. Τσιάρας αλλά η κυρία Μάρκου ήταν ανένδοτη. «Εσείς με βάλατε εισηγήτρια. Εγώ είμαι Ποτάμι. Γιατί με φέρατε στην ΝΔ; Για να μην ψηφίζω τέτοια νομοσχέδια;»

Υπάρχουν και άλλοι φιλελεύθεροι...

Εκτός από την εισηγήτρια του «όχι» που ψήφισε «ναι» στο άρθρο αυτό, υπερψήφισαν επίσης η Ντόρα Μπακογιάννη, η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Νίκη Κεραμέως.

Απουσίαζαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης καθώς και οι Νίκος Δένδιας , Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Λευτέρης Αυγενάκης , Ανδρέας Βαγιωνάς και Θόδωρος Φορτσάκης.

Οι Μάκης Βορίδης και Μάριος Σαλμάς που βρίσκονται σε κοινοβουλευτική αποστολή απέστειλαν επιστολή στην οποία δήλωσαν ότι καταψηφίζουν).

Οι διαφοροποιήσεις συνολικά

Συνολικά, επί 264 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 161 βουλευτές (136 ΣΥΡΙΖΑ και δύο ΑΝΕΛ), έναντι 103 βουλευτών που καταψήφισαν. Δύο βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν ενώ αντίθετα δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ και 4 της ΝΔ υπερψήφισαν το άρθρο.

Να σημειωθεί ότι η επίσημη γραμμή των κομμάτων για την επίμαχη διάταξη ήταν:

ΥΠΕΡ: ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι

ΚΑΤΑ: ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων.

Κατά την ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία που έγινε διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι:

- Από τους πολιτικούς αρχηγούς: Υπερψήφισαν ο Αλέξης Τσίπρας, η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης. Καταψήφισαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ο Βασίλης Λεβέντης.

Από τη ψηφοφορία απουσίαζαν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμένος και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

- Από ΣΥΡΙΖΑ: Καταψήφισαν οι Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Θόδωρος Παραστατίδης.

Απουσίαζαν: Σταύρος Κοντονής , Γιώργος Κατρούγκαλος Νίνα Κασιμάτη, Γεωργία Γεννιά, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Καραγιάννης και Άννα Βαγενά.

(Σημειώνεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής όπως εξήγησε ο ίδιος, παρά τη προσπάθεια του, δεν πρόλαβε να έρθει έγκαιρα από το υπουργείο όπου είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις και έφτασε μόλις είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία.)

- Από τους ΑΝΕΛ: Υπερψήφισαν οι Κώστας Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Απουσίαζε η Έλενα Κουντουρά.

- Από τη ΝΔ: Υπερψήφισαν η Ντόρα Μπακογιάννη, η Όλγα Κεφαλογιάννη, η Νίκη Κεραμέως και η εισηγήτρια του κόμματος Κατερίνα Μάρκου.

Απουσίαζαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης καθώς και οι Νίκος Δένδιας , Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Λευτέρης Αυγενάκης , Ανδρέας Βαγιωνάς και Θόδωρος Φορτσάκης ,

Οι Μάκης Βορίδης και Μάριος Σαλμάς που βρίσκονται σε κοινοβουλευτική αποστολή απέστειλαν επιστολή στην οποία δήλωσαν ότι καταψηφίζουν).

- Από τη ΔΗΣΥ: Απουσίαζαν οι Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Γιώργος Αρβανιτίδης και Δημήτρης Τσελέπης.

- Από το ΚΚΕ: Απουσίαζαν 8 βουλευτές, μεταξύ αυτών ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας και η Λιάνα Κανέλη.

- Από τους Ανεξάρτητους βουλευτές, απουσίαζε ο Χάρης Θεοχάρης.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την παραπομπή Κατσίκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής

Εν τω μεταξύ, με αφορμή τις προχθεσινές, «απαράδεκτες, άκρως προσβλητικές, ομοφοβικές δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκη», κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναδοχή και την υιοθεσία, 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την παραπομπή του κ. Κατσίκη, στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

Αναλυτικά η επιστολή των βουλευτών προς τον πρόεδρο της Βουλής:

Προς τον αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής

κ. Βούτση Νικόλαο

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Με αφορμή τις χθεσινές, απαράδεκτες, άκρως προσβλητικές, ομοφοβικές δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναδοχή και την υιοθεσία – δηλώσεις που παραπέμπουν ξεκάθαρα σε ρητορική μίσους - οι υπογράφοντες και υπογράφουσες βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ, ζητάμε – κατ’ εφαρμογή του άρθρου 2 του Κώδικα Δεοντολογίας, και με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων του Κανονισμού – την παραπομπή του κ. Κατσίκη, στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

Οι αιτούντες βουλευτές

Αναγνωστοπούλου Σία

Δρίτσας Θοδωρής

Δριτσέλη Παναγιώτα

Ιγγλέζη Κατερίνα

Καββαδία Αννέτα

Καραγιαννίδης Χρήστος

Κυρίτσης Γιώργος

Λάππας Σπύρος

Μαντάς Χρήστος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μορφίδης Κώστας

Πάλλης Γιώργος

Παπαδόπουλος Χριστόφορος

Παρασκευόπουλος Νίκος

Σταματάκη Ελένη

Ψυχογιός Γιώργος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)