to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:12 | 18.12.2020

Πολιτισμός

Εισήγηση της Χρ. Αυλωνίτου για τον πολιτισμό και την παιδεία

«Αυτή την περίοδο η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει καμία στρατηγική γύρω από ζητήματα που άπτονται του Πολιτισμού και της Παιδείας και κανένας σχεδιασμός»


Αναλυτικά:

Μελετώντας τον Προϋπολογισμό του 2021 καθώς και προηγούμενων ετών διαπίστωσα ότι η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής είχε μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα Πολιτισμού και παιδείας.

Στην αποψινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής έκανα ορισμένες επισημάνσεις, ερωτήσεις αλλά κα προτάσεις.
Οφείλουμε να συνεχίσουμε τη σχέση που οικοδομήσαμε μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και των Μουσικών αλλά και των Καλλιτεχνικών Σχολείων της Αττικής. Πετύχαμε να λύσουμε το θέμα της Μεταφοράς Μαθητών στα Μουσικά, Καλλιτεχνικά αλλά και τα σχολεία Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.
Δυνατή παρέμβασή μας ήταν η αγορά Μουσικών Οργάνων και ηχητικού εξοπλισμού στα Μουσικών Σχολεία της Αττικής γεγονός πολύ χρήσιμο για την εύρυθμη λειτουργία των Σχολείων αυτών και των μαθητών που φοιτούν σε αυτά.
Να υπενθυμίσω πως πριν από λίγες μόλις ημέρες παρέδωσε η συντηρητική Διοίκηση  τον εξοπλισμός στα Μουσικά σχολεία!
Η παράταξή μας χρηματοδότησε και οργανώσαμε από κοινού συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο ΕΑΤ ΕΣΑ για την Απελευθέρωση της Αθήνας και στο Πεδίον του Άρεως με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Επίσης χρηματοδότησε τη διοργάνωση του μεγαλύτερου μαθητικού Μουσικού Φεστιβάλ ‘Schoolwave festival’ ένα φεστιβάλ με χιλιάδες συμμετοχές μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα και χιλιάδες θαυμαστές για τα προηγούμενα 3 χρόνια σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η πρότασή μας είναι η νέα συντηρητική διοίκηση να συνεχίσει και να αυξήσει τα κονδύλια για το συγκεκριμένο μαθητικό φεστιβάλ.
Οφείλουμε ως επόμενο βήμα να βοηθήσουμε το Μουσικό Σχολείο Αλίμου να αποκτήσει μια νέα σύγχρονη στέγη, αντάξια του έργου που γίνεται στο σχολείο αυτό, να κατασκευαστεί ένα μεγάλο αμφιθέατρο όπως υπάρχει αντίστοιχο στο Μουσικό Σχολείο Ιλίου και να γίνει  μια νέα και σύγχρονη εστία Πολιτισμού για την Περιφέρειά μας και για τον Νότιο τομέα της Αττικής. Να υπενθυμίσω σε αυτό το σημείο ότι η προηγούμενη προοδευτική διοίκηση άνοιξε ένα δρόμο για τον Πολιτισμό με άριστο σχεδιασμό.
Στον προϋπολογισμό του 2021 έχει ενταχθεί το Μουσικό Σχολείο Πειραιά.  Η νέα διοίκηση δεν έχει προβεί σε ενέργειες για την προώθηση της εν λόγω επιλογής.
Το καθιερωμένο βραβείο ‘Μάριος Τόκας’ που απονέμεται σε αριστεύσαντα μαθητή του Μουσικού σχολείου Παλλήνης πρέπει να καθιερωθεί και να γίνει θεσμός και για τα άλλα Μουσικά σχολεία της Αττικής όπως πρέπει να απονεμηθούν και άλλα βραβεία στους μαθητές των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων της Αττικής γεγονός που θα αποτελέσει κίνητρο για τους μαθητές να συνεχίσουν τις Μουσικές και Καλλιτεχνικές σπουδές τους.
Γενικά πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε τα μουσικά σύνολα των σχολείων αυτών με τη συμμετοχή τους να πλαισιώνουν καλλιτεχνικά θεματικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας όπως έγινε και παλιότερα με τον εορτασμό της απελευθέρωσης των Αθηνών και να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και  Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων.
Επί σειρά ετών έγιναν και πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται συστηματικές δράσεις που σχετίζονται με την αναπηρία και τον πολιτισμό όπως δράσεις για τα ειδικά σχολεία του Πειραιά με συνδιοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως το DEAF FESTIVAL καθολικά προσβάσιμων με θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές. Αυτή την περίοδο η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει καμία στρατηγική γύρω από ζητήματα που άπτονται του Πολιτισμού και της Παιδείας και κανένας σχεδιασμός. Συχνά στα Περιφερειακά Συμβούλια η διοίκηση Πατούλη εισηγείται ως θέματα μεμονωμένες και αποσπασματικές επιλογές για Μουσικές εκδηλώσεις χωρίς σχεδιασμό γεγονός που αποδεικνύει την έλλειψη καινοτόμων ιδεών, προτάσεων και συνεργασιών.
ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΔΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ-ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΟΣ-ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ-ΜΟΥΣΙΚΟΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)