to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εισφορά Υγείας στους διπλοσυνταξιούχους & δημοσιογραφία πανικού στο πόπολο

Ακόμα και σοβαρή πρωϊνή εφημερίδα της κεντροδεξιάς καταφεύγει στις εντυπωσιακές μεν, πλην όμως παραπλανητικές πρωτοσέλιδες αναφορές για «Νέο κύμα περικοπών στις κύριες συντάξεις»


Ο ΕΟΠΥΥ, ο δημόσιος Οργανισμός Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης του συνόλου σχεδόν των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των εμπόρων κ.λπ και των 2,5 εκατ. συνταξιούχων είναι ελλειμματικός και υπερχρεωμένος. Όλοι οι συνταξιούχοι εισφέρουν στον ΕΟΠΥΥ το 6% της κύριας σύνταξής τους για την υγεία τους. Μια χθεσινή εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας διευκρινίζει ορθότατα ότι το 6% θα το πληρώνουν στο σύνολο των κύριων συντάξιμων αποδοχών τους και όσοι δικαιούνται πάνω από μία κύρια σύνταξη (και όχι μόνο στη μια τους κύρια σύνταξη). Το ίδιο θα συμβεί και σε όσους συνταξιούχους λαμβάνουν ταυτόχρονα σύνταξη και αποδοχές από εργασία (αλήθεια πως γίνεται αυτό;).

Όμως ο αντιπολιτευόμενος Τύπος πάλι φωνάζει για την «εξόντωση των συνταξιούχων», δίχως να μπαίνει στον κόπο να μετρήσει πόσους αφορά το μέτρο και πόση είναι η απώλεια. Ακόμα και σοβαρή πρωϊνή εφημερίδα της κεντροδεξιάς καταφεύγει στις εντυπωσιακές μεν, πλην όμως παραπλανητικές πρωτοσέλιδες αναφορές για «Νέο κύμα περικοπών στις κύριες συντάξεις». Το υπουργείο Εργασίας ωστόσο είχε δώσει με ακρίβεια την ανάλυση για την εισφορά ασθενείας, καθώς και το αληθινό ύψος της απώλειας ανά κατηγορία διπλοσυνταξιούχων. Προέκυψε έτσι και η τραγελαφική εικόνα άλλου πρωτοσέλιδου εφημερίδας η οποία με τον τίτλο «Αναδρομικό χαράτσι για 400.000 συντάξεις», δημιουργεί πανικό σε όλους τους συνταξιούχους, που ψάχνονται αν ανήκουν στην ομάδα που θα φάει άλλο ένα «χαράτσι» στο κεφάλι, ενώ στις εσωτερικές σελίδες μαθαίνουμε πως το μέτρο πρακτικά σημαίνει ότι ένας που παίρνει μια κύρια σύνταξη 1.000 ευρώ και μια δεύτερη κύρια επίσης, σύνταξη, λ.χ., χηρείας 450 ευρώ το μήνα, εφεξής θα πληρώνει για την υγεία του 87 ευρώ αντί για 27 ευρώ.

Είναι επομένως ευεξήγητη η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για «νέο κύμα παραπληροφόρησης που εμφανίζει ως επικείμενες μεγάλες μειώσεις την παρακράτηση υπέρ Υγείας ύψους 6% η οποία θα γίνεται στο εξής και στην περίπτωση που ένας συνταξιούχος παίρνει δεύτερη σύνταξη».

»Πρώτα-πρώτα», λέει η ανακοίνωση «η παρακράτηση θα γίνεται επί του πράγματι καταβαλλόμενου ποσού, όχι επί του εικονικού, πολύ μεγαλύτερου ποσού της σύνταξης πριν από τις μνημονιακές περικοπές, όπως γινόταν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ» και ότι «αυτό θα οδηγήσει στις περιπτώσεις όσων παίρνουν μόνο μία κύρια σύνταξη τους πολύ περισσότερους δηλαδή, σε αύξηση της σύνταξής τους, όχι σε μείωση».

Κι αυτό γίνεται διότι «δεν είναι δίκαιο όσοι παίρνουν μία σύνταξη να έχουν δυσμενέστερη μεταχείριση από όσους είναι σε σχετικά καλύτερη κατάσταση και παίρνουν δύο ή περισσότερες συντάξεις».

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)