to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εισαγωγές εργαζομένων

Ζητούν την εισαγωγή εργαζομένων και φτηνά εργατικά χέρια προκειμένου να κρατήσουν και πάλι όσο γίνεται χαμηλότερα το μισθολογικό κόστος


Η είδηση προκάλεσε σοκ το περασμένο καλοκαίρι. Λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, 61.000 εργαζόμενοι κυρίως στον τουρισμό, αλλά και στον επισιτισμό, δήλωσαν παραίτηση από την εργασία τους.

Μέχρι το περασμένο καλοκαίρι ουδέποτε είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο της μαζικής παραίτησης, και μάλιστα από έναν κλάδο που απορροφά κάθε χρόνο χιλιάδες εργαζόμενους. Και επιπλέον σε μια χρονιά πολύ καλή για τον τουρισμό, με τις αφίξεις και τα έσοδα να εκτοξεύονται, αν και συνολικά η χρονιά δεν ξεπέρασε το «χρυσό» τουριστικό 2019.

Οι εργαζόμενοι παραιτήθηκαν αρνούμενοι τους εξοντωτικούς όρους εργασίας, να εργάζονται δηλαδή με 700 και 800 ευρώ αμοιβή για 14 ώρες εργασίας.

Πριν από δύο εβδομάδες εργαζόμενοι και εργοδότες συμφώνησαν σε διετή Κλαδική Σύμβαση Εργασίας στον τουρισμό με αυξήσεις 5,5% από την 1.1.2023 και 5% από την 1.1.2024. Αποτέλεσμα, οι μεικτές αποδοχές στον βασικό μισθό των εργαζομένων στον τουρισμό θα κυμαίνονται την επόμενη διετία από 792 έως 863 ευρώ, δηλαδή θα είναι αυξημένες σε σχέση με τον κατώτατο μισθό (713 ευρώ μεικτά) που ισχύει για τους εργαζόμενους στους άλλους οικονομικούς κλάδους μετά την αύξηση κατά 7,5% που χορηγήθηκε με απόφαση της κυβέρνησης την περασμένη άνοιξη.

Χθες Πέμπτη οι εργοδοτικοί φορείς στον τουρισμό (Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων) με επιστολή τους στα αρμόδια υπουργεία (Εργασίας, Εξωτερικών κ.λπ.) ζητούν την εισαγωγή εργαζομένων από τρίτες χώρες προκειμένου να εργαστούν στα ξενοδοχεία και σε άλλους τομείς του τουρισμού!

Με λίγα λόγια, οι εργοδότες μετά σχεδόν τέσσερα χρόνια υποχρεώθηκαν σε υπογραφή νέας Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας, ωστόσο συνεχίζουν να πορεύονται με την ίδια αντίληψη. Ζητούν την εισαγωγή εργαζομένων και φτηνά εργατικά χέρια προκειμένου να κρατήσουν και πάλι όσο γίνεται χαμηλότερα το -αυξημένο μετά τη νέα σύμβαση- μισθολογικό κόστος.

Και έτσι είναι πολύ πιθανό το ερχόμενο καλοκαίρι να διαπιστώσουμε ξανά με έκπληξη ότι οι νέοι Έλληνες εργαζόμενοι δεν... ενδιαφέρονται να εργαστούν στον τουρισμό και οι ξενοδόχοι να ζητούν την εισαγωγή εργαζομένων «λόγω των πολύ σημαντικών ελλείψεων προσωπικού, οι οποίες και συνιστούν τροχοπέδη στην αποτελεσματική λειτουργία του ξενοδοχειακού κλάδου».

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)