to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:13 | 08.03.2021

Κοινωνία

Νέα Σμύρνη: Φορτώνουν αδικήματα στους συλληφθέντες - Προκλητικοί Πελώνη και Χρυσοχοΐδης

Κατηγορούμενοι για πέντε αδικήματα παραπέμπονται στη δικαιοσύνη οι 11 πολίτες που συνελήφθησαν την Κυριακή στη Νέα Σμύρνη. Προκαταρτική εξέταση διατάχτηκε από την Εισαγγελέα για την υπέρμετρη αστυνομική βία σε βάρος των πολιτών. Αστειότητες από την κυβέρνηση αντί απάντησης. «Το ποτήρι ξεχείλισε», το σχόλιο Τσίπρα - συνεχίζονται σήμερα οι έντονες αντιδράσεις για τις εικόνες αστυνομικού κράτους. Προκλητικός ο Χρυσοχοΐδης - «Η Δημοκρατία κινδύνευσε επί ΣΥΡΙΖΑ»


Κατηγορούμενοι για πέντε αδικήματα παραπέμπονται στη δικαιοσύνη οι 11 πολίτες που συνελήφθησαν την Κυριακή στη Νέα Σμύρνη. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και ο νεαρός που ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ - σκηνή που καταγράφηκε σε βίντεο και έκανε το γύρο του Διαδικτύου. Οι 11 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι το βράδυ της Κυριακής με προφορική εντολή του εισαγγελέα, στον οποίο αποστέλλεται η δικογραφία που συνέταξε η αστυνομία και θα οριστεί ρητή δικάσιμος σε βάρος τους.

Με βάση την δικογραφία και οι 11 κατηγορούνται για: βία κατά υπαλλήλων, απόπειρα σωματικών βλαβών από κοινού, σωματικές βλάβες από κοινού, εξύβριση και παράβαση του άρθρου 285, που αφορά σε παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Νωρίτερα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή βίντεο και καταγγελίες που δημοσιοποιήθηκαν σχετικά με άσκηση βίας από αστυνομικούς σε βάρος πολιτώνΗ έρευνα που αφορά τη διακρίβωση ενδεχόμενων αξιόποινων πράξεων από αστυνομικούς θα διενεργηθεί υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Νίκου Ορνεράκη.

Όσα έγιναν χθες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης μόνο οργή προκαλούν. Σύμφωνα με πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες, αστυνομικοί πλησίασαν οικογένειες που είχαν βγει για την κυριακάτικη βόλτα τους και άρχισαν να επιβάλλουν πρόστιμα. Όταν άλλοι πολίτες άρχισαν να διαμαρτύρονται, οι αστυνομικοί αντέδρασαν με απίστευτη βία.

Η αστυνομική αυθαιρεσία στη Νέα Σμύρνη προκάλεσε την οργή και την μαζική αντίδραση εκατοντάδων πολιτών που, λίγο αργότερα, πραγματοποίησαν πορεία προκειμένου να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν στην πλατεία.


«Το ποτήρι ξεχείλισε»: Η ανάρτηση Τσίπρα

Την έντονη δυσαρέσκειά του για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα σήμερα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης., εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μέσω σχολίου που ανέβασε στα κοινωνικά δίκτυα. «Η απρόκλητη επίθεση αστυνομικών σε οικογένειες και νέα παιδιά στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης σήμερα το απόγευμα, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι», αναφέρει σε έντονο ύφος.

Μεταξύ άλλων η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα αναφέρει :

«Είμαστε στον πέμπτο μήνα ενός απολύτως αποτυχημένου και ατελείωτου lockdown. Τα νοσοκομεία αφημένα εδώ και μήνες δίχως ενισχύσεις, ασφυκτιούν και πάλι. Οι νεκροί σκαρφάλωσαν ξανά στους πενήντα ημερησίως. Η οικονομία έχει διαλυθεί. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εδώ και μήνες σε απόγνωση, μόνο χρέη ξεπληρώνουν και δάνεια. Και οι εργαζόμενοι επιβιώνουν με ελάχιστα και αγωνιούν για το αύριο.  [...] Η απρόκλητη επίθεση αστυνομικών σε οικογένειες και νέα παιδιά στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης σήμερα το απόγευμα, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι.

Χτυπημένοι νέοι και νέες, τρομοκρατημένοι γονείς και παιδιά μέρα μεσημέρι στις γειτονιές της Αθήνας. Και το βράδυ ψέματα, για όσα συνέβησαν, στα δελτία ειδήσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίκαιρη ερώτηση Αλ. Τσίπρα για την πρωτοφανή αστυνομική βία εις βάρος πολιτών

Σπίρτζης - Καλαματιανός: «κ. Μητσοτάκη, κ. Χρυσοχοΐδη, αναλάβετε τώρα τις ευθύνες σας»

Σε δήλωση τους «για τα απαράδεκτα γεγονότα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στη Νέα Σμύρνη», υπό τον τίτλο: «Κύριε Μητσοτάκη, κύριε Χρυσοχοΐδη, αναλάβετε τώρα τις ευθύνες σας», οι κ.κ. Σπίρτζης και Καλαματιανός μιλούν για «αντιδημοκρατικό κατήφορο του αστυνομικού κράτους Μητσοτάκη» που «δεν σταματάει». Διαβάστε όλη την ανακοίνωση, εδώ.

Διαβάστε ακόμα:

  1. ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ 25: Η ευθύνη για την αστυνομική βία στη Ν. Σμύρνη είναι κυβερνητική

  2. Κοινή δράση ΜέΡΑ25, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ζητά ο Βαρουφάκης

  3. Μαραβέγιας για Νέα Σμύρνη: Εκτός από φασίστες, είστε και ηλίθιοι

Προκλητικός ο Χρυσοχοΐδης - «Η Δημοκρατία κινδύνευσε επί ΣΥΡΙΖΑ»

«Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται, είμαστε απόλυτοι σε αυτό», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν χθες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης Σταύρο Καλαφάτη.

Είπε ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η έρευνα, ώστε να αναδειχθούν και να αποδοθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, ενώ χαρακτήρισε «γελοιότητες» τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και του ΜέΡΑ 25 ότι «κινδυνεύει» η δημοκρατία από τέτοιες συμπεριφορές, λέγοντας ότι η δημοκρατία κινδύνευσε επί των δικών τους ημερών.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο 15μερο του Απριλίου θα τοποθετηθούν οι πρώτες ομάδες φύλαξης στα ΑΕΙ από ήδη υπηρετούντες στην Αστυνομία μέχρι να γίνουν οι προσλήψεις το Φθινόπωρο.

Για την κατάληψη στην Πρυτανεία του ΑΠΘ δήλωσε πως «όσοι εμποδίζουν τη λειτουργία των Πανεπιστημίων δεν ασκούν νόμιμο δικαίωμα» και ότι «τα Πανεπιστήμια είναι αυτοδιοίκητα, δεν είναι αδιοίκητα, ούτε ανοχύρωτα απέναντι στην παρανομία».

Αστειότητες από την κυβέρνηση αντί απάντησης

Αμηχανία και κωμικά επιχειρήματα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη να απαντάει στην ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τα όσα συνέβησαν το μεσημέρι της Κυριακής στην πλατεία Νέας Σμύρνης, συνδέοντας τις αστυνομικές βιαιότητες με την υπόθεση Κουφοντίνα, την Μαρέβα Μητσοτάκη και εξαπολύοντας επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η χώρα έχει μια κυβέρνηση που προσπαθεί, με τη συμπαράσταση των πολιτών, να βγάλει τη χώρα από μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Έχει, όμως, δυστυχώς, μια αντιπολίτευση που επενδύει στην ένταση και στην όξυνση του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος. Ο κ. Τσίπρας το έκανε με τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Το επαναλαμβάνει και με τα γεγονότα στην πλατεία Νέας Σμύρνης - τα οποία ήδη διερευνώνται.

Εκεί όπου η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ μοίραζε "αυθορμήτως", ανάμεσα σε άλλα χυδαία τρικάκια και κάποια που στοχοποιούσαν τη σύζυγο του πρωθυπουργού (επισυνάπτεται φωτογραφία). Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού...Και δυστυχώς, ούτε συνετού, όπως απαιτεί η συγκυρία».

Μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου για να στηρίξει το αντεπιχείρημα στη νέα αστυνομική επιδρομή κατά πολιτών, επισυνάπτει το εν λόγω φυλλάδιο ως τεκμήριο, που αναγράφει απλά ότι «στη Μαρέβα αναφερόμαστε ως υπέρκομψη».

Πυρά στο Twitter κατά Πελώνη για τις αστείες δικαιολογίες

«Φωτιά» έχουν πάρει τα social media και κυρίως οι χρήστες του twitter από την προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει την αστυνομική βία στην πλατεία της Νέας Σμύρνης με την Μαρέβα Μητσοτάκη και τη στοχοποίησή της από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε μια κίνηση αμηχανίας και στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει την άγρια αστυνομική καταστολή χρησιμοποίησε ως γελοίο επιχείρημα τα τρικάκια που όπως είπε στοχοποιούσαν τη σύζυγο του πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς την... «υπέρκομψη».

Εκεί όπου η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ μοίραζε "αυθορμήτως", ανάμεσα σε άλλα χυδαία τρικάκια και κάποια που στοχοποιούσαν τη σύζυγο του πρωθυπουργού (επισυνάπτεται φωτογραφία). Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού...Και δυστυχώς, ούτε συνετού, όπως απαιτεί η συγκυρία» αναφέρει μεταξύ άλλων η Αριστοτελία Πελώνη μετά τα επεισόδια.

Τα «επιχειρήματα» της κυβερνητικής εκπροσώπου προκάλεσαν χαμό στο twitter.

Με «λαγούς» τους Κυρανάκη - Βούλτεψη - Πορτοσάλτε ξεκίνησε αντεπίθεση το Μοσχάτο

Τα «βαριά» χαρτιά της χυδαίας προπαγάνδεας φαίνεται να επέλεξε να βγάλει το Μοσχάτο προς υπεράσπιση της γραμμής της όσον αφορά τα χθεσινά γεγόνοτα. Πιο συγκεκριμένα ο Κώστας Κυρανάκης στο OPEN έδωσε στον αέρα το όνομα του πολίτη που δέχθηκε επίθεση, είπε πως ανήκει σε αναρχική συλλογικότητα και πως προσπάθησε να πάρει το όπλο του αστυνομικού. Ταυτόχρονα η Σοφία Βούλτεψη στον Αντέννα είπε ότι ο ξυλοδαρμός από τους αστυνομικούς στην νέα Σμύρνη ήταν οργανωμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα ο Πορτοσαλτε σε ίδια γραμμή είπε ότι όλο το γεγονός ήταν προβοκάτσια ΣΥΡΙΖΑ.

Επί ποδός ο «γαλάζιος» ελεγχόμενος Τύπος

Επί ποδός βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τα οποία, αν και γνωρίζοντας τόσο το περιεχόμενο των βίντεο, όσο και τις μαρτυρίες των κατοίκων, συντάχθηκαν με την ανακοίνωση που έβγαλε η ΓΑΔΑ, στην οποία γινόταν λόγος για «επίθεση 30 ατόμων» στους αστυνομικούς.

Μεταξύ πολλών άλλων και η Καθημερινή, που έστω και ώρες αργότερα, είχε την ελάχιστη ευθιξία να... ανασκευάσει.

Καταγγελία «φωτιά» από Ένωση Αστυνομικών - «Με άνωθεν εντολές η αχρείαστη καταστολή»

Σε ανακοίνωση που καυτηριάζει τα κακώς κείμενα των τελευταίων ημερών, παίρνει σαφή απόσταση από όσα συνέβησαν την Κυριακή στη Ν. Σμύρνη ενώ αφήνει έκθετη την πολιτική ηγεσία της αστυνομίας και συγκεκριμένα τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Τονίζεται στην ανακοίνωση: «Προκειμένου η κυβέρνηση να υλοποιήσει την κατασταλτική και χωρίς προηγούμενο αυταρχική της πολιτική, μας τοποθετεί ακραία απέναντι από τους πολίτες σε μια περίοδο που οι κοινωνικές ισορροπίες είναι συν της άλλης επισφαλείς, λόγω και του παρατεταμένου εγκλεισμού. Μάλιστα, ειδικές αστυνομικές υπηρεσίες, που πρόσφατα στελεχώθηκαν με ανεκπαίδευτο προσωπικό και όπως ποτέ άλλοτε ενισχύθηκαν σε βάρος των Τμημάτων, έχουν προσανατολιστεί, με άνωθεν εντολές σε αχρείαστη και υπέρμετρη καταστολή, με επακόλουθα πολλές φορές αυθαίρετες πράξεις που η ευθύνη τους βαραίνει την ηγεσία, τα επιχειρήματα της οποίας δεν πείθουν κανένα».

«Οι μέρες που διανύουμε είναι κοινωνικά, οικονομικά και υγειονομικά ζοφερές. Η αυταρχικοποίηση δεν λύνει κανένα πρόβλημα αλλά αντίθετα το επιτείνει. Ήδη τα μεθοδευμένα σε απαξίωση Α.Τ. με ελάχιστο προσωπικό αλλά και τα επιτελεία είναι επιβαρυμένα με φυλάξεις κυβερνητικών στόχων. Με όλα αυτά θα μας οδηγήσουν η μισή αστυνομία να φυλάει την άλλη μισή», προσθέτει.

Σημειώνει επίσης, ότι: «Δουλειά μας είναι υπηρετούμε το Σύνταγμα και τους Νόμους. Δουλειά του Έλληνα αστυνομικού είναι να είναι ταγμένος απέναντι στο έγκλημα και αποδεχόμαστε όλους τους κινδύνους που ο ρόλος μας εγκυμονεί. Δεν είναι δουλειά μας όμως να διακινδυνεύουμε έτι περαιτέρω και να χρησιμοποιούμαστε ως εργαλείο όξυνσης της κοινωνικής έντασης, για να καλύψουμε τις παταγώδεις κυβερνητικές αποτυχίες».

Υπογραμμίζει πως: «Τη λύση δεν μπορούμε να τη δώσουμε εμείς σε προβλήματα που μόνο πολιτικά μπορούν να λυθούν. Δυστυχώς, ούτε η φυσική αλλά ούτε και η πολιτική ηγεσία ασχολείται ουσιαστικά με την ασφάλειά μας και δεν εγγυάται την προστασία της σωματικής μας ακεραιότητας και αυτής των πολιτών, αντιθέτως με τις επιλογές τους, τη θέτουν σε κίνδυνο».

«Η δημοκρατία που οφείλουμε με σθένος να προασπίζουμε, δεν αποτελεί περιεχόμενο αστυνομικής επιχείρησης, αλλά διαδικασία συνεχούς εμπέδωσης της», καταλήγει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)