to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:20 | 22.01.2018

Κοινωνία

Εισαγγελική παραγγελία για τον εμπρησμό της «Libertatia» και τα επεισόδια στο περιθώριο του συλλαλητηρίου

Τους δράστες των επεισοδίων που σημειώθηκαν στο περιθώριο του χθεσινού συλλαλητηρίου για το ονοματολογικό της πΓΔΜ αναζητεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας, την οποία παρήγγειλε ο προϊστάμενός της, Λάμπρος Τσόγκας


Τους δράστες των επεισοδίων που σημειώθηκαν στο περιθώριο του συλλαλητηρίου για το ονοματολογικό της πΓΔΜ αναζητεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας, την οποία παρήγγειλε ο προϊστάμενός της, Λάμπρος Τσόγκας.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, τα υπό διερεύνηση επεισόδια αφορούν τον εμπρησμό τού υπό κατάληψη διατηρητέου κτιρίου στην περιοχή του Φαλήρου, την επίθεση εις βάρος του βουλευτή, συνεργαζόμενου με τους ΑΝΕΛ και πρώην υφυπουργού Παιδείας, Κώστα Ζουράρι, την καταστροφή πανό από θρησκευτική έκθεση στην είσοδο της ΔΕΘ, όπως, επίσης, κάποιες αψιμαχίες, στις οποίες φαίνεται να «πρωταγωνίστησαν» ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου που αντιτίθεντο στο συλλαλητήριο και διοργάνωσαν συγκέντρωση ενάντια στον εθνικιστικό παροξυσμό.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, την οποία καλείται να φέρει εις πέρας η Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσόγκας κρίνει ως επιβεβλημένη την αξιοποίηση στοιχείων μέσων τεχνολογίας, όπως βιντεοληπτικό υλικό από ΜΜΕ κ.ά., προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες και εφόσον προκύψουν ποινικές ευθύνες εις βάρος τους να καταλογιστούν.

Θυμίζουμε ότι η επίθεση στον «ΕΚΧ Σχολείο» και ο εμπρησμός της κατάληψης LIBERTATIA, δολοφονικές πράξεις φασιστικού μίσους με παρακρατικά χαρακτηριστικά, στιγμάτισαν το συλλαλητήριο στο οποίο πρωταγωνίστησαν ακροδεξιά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή.  Σε βίντεο που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας αποτυπώνεται η φασιστική επίθεση στην κατάληψη LIBERTATIA, επίθεση από την οποία καταστράφηκε ολοσχερώς το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν η κατάληψη. 

Σε βίντεο - ντοκουμέντο της ΕΡΤ3 διακρίνονται οι ακροδεξιοί που πετούν τα εύφλεκτα αντικείμενα στο διατηρητέο κτίριο ενώ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Θεσσαλονόκης μιλάει για την επικινδυνότητα της πυρξαγιάς και την προσπάθεια κατάσβεσής της:

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Στο συλλαλητήριο έδωσαν τον τόνο οι πατριδοκάπηλοι και οι νοσταλγοί του ναζισμού

Αντιφασιστική πορεία και 5 συλλήψεις

Έξω από το κτίριο της κατάληψης Libertatia συγκεντρώθηκαν μέλη και οργανώσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου αλλά και οργανώσεις της αριστεράς με συνθήματα κατά του φασισμού το απόγευμα της Δευτέρας και πραgματοποίησαν πορεία μέχρι το Άγαλμα του Βενιζέλου. Ένταση προκλήθηκε κάποια στιγμή όταν η πορεία συνάντησε αστυνομικό μπλόκο με τους αστυνομικούς να προβαίνουν σε προσαγωγές και να ρίχνουν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Στη σύλληψη πέντε ατόμων για τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας προχώρησε η αστυνομία.

Πρόκειται για τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, ηλικίας 22 έως 37 ετών, οι οποίοι οδηγούνται στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν, όταν η πορεία έφτασε στη συμβολή των οδών Παρασκευοπούλου και Δελφών, ανατολικά της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, εκεί, διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αστυνομική κλούβα, ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Τα πνεύματα ηρέμησαν και η πορεία συνεχίστηκε, καταλήγοντας -μέσω κεντρικών δρόμων- στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, όπου ακολούθησε νέος γύρος επεισοδίων στα γύρω στενά.

Ο προπηλακισμός του Κ. Ζουράρι

Παράλληλα, στο περιθώριο του συλλαλητηρίου, ομάδα 4-5 ατόμων έβρισαν,  προπηλάκισαν και στη συνέχεια κυνήγησαν τον βουλευτή Κ. Ζουράρι, μέχρι το δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Εκεί τον προστάτεψαν άλλοι διαδηλωτές και μπόρεσε να απομακρυνθεί με ασφάλεια.

Για την επίθεση που δέχθηκε χθες από ομάδα ατόμων κατά τη διάρκεια του Συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, μίλησε στο περιθώριο ομιλίας του, στο ΙΕΚ Δέλτα στη Θεσσαλονίκη ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και πρώην υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις.

Όπως είπε ο ίδιος ο βουλευτής το πρωί της Δευτέρας, τον χτύπησαν με καδρόνι στο κεφάλι ενώ χτυπήθηκε και ένας αστυνομικός. "Μόλις τέλειωσε την ομιλία του ο Φραγκούλης, με χτύπησαν με καδρόνι στο κεφάλι, ενώ χτυπήθηκε και ο αστυνομικός πίσω μου. Πιθανολογώ πως ήταν κάτι φασισταριά - χωρίς να είμαι σίγουρος- καθώς το συμβάν έγινε όταν έφευγε μερίδα ακροδεξιών στοιχείων. Ήμουν τρεισήμισι ώρες εκεί, πριν την επίθεση", τόνισε ο κ. Ζουράρις.

«Συνιστά φασιστική ενέργεια και είναι απολύτως καταδικαστέος ο προπηλακισμός που δέχθηκε ο βουλευτής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Ζουράρις, στη διάρκεια του σημερινού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη κατά της χρήσης του όρου "Μακεδονία" από τα Σκόπια» αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου. 

ΣΥΡΙΖΑ: Τη συγκέντρωση καπηλεύτηκαν στοιχεία φανατισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, με αισθητή την παρουσία της ΧΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε την Κυριακή και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζοντας τα επεισόδια των ακροδεξιών που καπηλεύτηκαν το συλλαλητήριο για το όνομα της ΠΓΔΜ:

«Δεν αμφισβητείται από κανέναν το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν σε συλλαλητήρια. Όπως δεν αμφισβητείται και ότι στο σημερινό συλλαλητήριο συμμετείχαν και πολίτες που δεν έχουν καμία σχέση με την ακροδεξιά και την πατριδοκαπηλεία.  

Τη σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) συγκέντρωση, όμως, καπηλεύτηκαν, και τελικά σε αυτήν κυριάρχησαν, στοιχεία φανατισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, με αισθητή την παρουσία της Χρυσής Αυγής. 

Αυτό γίνεται αντιληπτό και από τον προπηλακισμό του βουλευτή, Κ. Ζουράρη, και από τον εμπρησμό της κατάληψης "Libertatia". 

Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών επιθυμεί μια λύση που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, απέναντι στους αλυτρωτισμούς και τους εθνικισμούς. Και τη λύση αυτή υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση, με αίσθημα εθνικής ευθύνης, χωρίς να υποκύπτει σε μικροκομματικούς υπολογισμούς, φραστικούς εξτρεμισμούς, και εθνικιστικές κορώνες.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)