to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:05 | 08.05.2018

Αθλητισμός

Εισαγγελική έρευνα μετά από πληροφορίες για «κάθοδο» χούλιγκανς της Παρτιζάν στην Αθήνα

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκάλεσαν καταγγελίες αλλά και ανώνυμη επιστολή που έφτασε πριν από λίγες ημέρες στο Εφετείο, στην οποία αναφέρεται ότι οπαδοί της σερβικής ομάδας "που είναι αδελφοποιημένοι" με φίλους του ΠΑΟΚ, έχουν ήδη εξασφαλίσει εισιτήρια για τον τελικό του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου και ετοιμάζουν ταξίδι στην Αθήνα


(η φωτογραφία από τα επεισόδια στον περσινό τελικό μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ)

Κατεπείγουσα έρευνα διέταξε ο Αθλητικός Εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου με αφορμή καταγγελίες ότι σκοπεύουν να έρθουν στην Αθήνα οπαδοί της σερβικής ομάδας ΠΑΡΤΙΖΑΝ, ενόψει του τελικού Κυπέλλου μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ , το ερχόμενο Σάββατο στο ΟΑΚΑ.

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκάλεσαν καταγγελίες αλλά και ανώνυμη επιστολή που έφτασε πριν από λίγες ημέρες στο Εφετείο, στην οποία αναφέρεται ότι οπαδοί της σερβικής ομάδας "που είναι αδελφοποιημένοι" με φίλους του ΠΑΟΚ, έχουν ήδη εξασφαλίσει εισιτήρια για τον τελικό και ετοιμάζουν ταξίδι στην Αθήνα.

Η εντολή του κ. Σιμιτζόγλου προς το τμήμα αθλητικής βίας, είναι να εξακριβώσει αν ευσταθούν όσα αναφέρονται στην επιστολή και εφόσον αποδειχθούν βάσιμα, να υπάρξει σχεδιασμός ώστε να να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια όχι μόνο μέσα στο γήπεδο αλλά και σε συνοικίες στης Αθήνας (πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Τα μέτρα ασφαλείας

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, σύμφωνα με το news247.gr, αυτά τουλάχιστον στο 90% έχουν αποφασιστεί και σχεδιαστεί και περιλαμβάνουν δύναμη πολύ μεγαλύτερη από αυτή των μέτρων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, με πάνω από 5.000 αστυνομικούς που θα επιφορτιστούν με την συνοδεία των λεωφορείων των οπαδών από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και συνολικά στα μέτρα που θα ληφθούν σε σταθμούς ΜΕΤΡΟ, έξω από συνδέσμους, σε πλατείες, στο ΟΑΚΑ και πέριξ αυτού.

Μία δύναμη που θα αποτελείται από σχεδόν το σύνολο των δυνάμεων των ΜΑΤ, της Άμεσης Δράσης, πλήθος αστυνομικών της Ασφάλειας και βεβαίως θα βρίσκονται εισαγγελείς στο Κέντρο Επιχειρήσεων για την άμεση λήψη αποφάσεων και συλλήψεων εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο.

Τα τελικά μέτρα αναμένεται να παγιωθούν την Παρασκευή, καθώς μέχρι στιγμής είναι «ελαστικός» και ο αριθμός των λεωφορείων που ενημερώνεται η ΓΑΔΑ, ότι θα έρθουν από Θεσσαλονίκη. Μία πρώτη ενημέρωση έκανε λόγο για 300 λεωφορεία, στη συνέχεια για τα μισά και πλέον γίνεται λόγος για 200 λεωφορεία. Αυτός ο αριθμός είναι πιθανόν λοιπόν να αλλάξει και πάλι όσο θα πλησιάζουμε προς το Σάββατο.

Φήμες που ήθελαν την Αστυνομία να εκφράζει αδυναμία παροχών εγγυήσεων για την τήρηση της τάξης στον τελικό του Κυπέλλου, προφανώς και διαψεύδονται κάθετα από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και της ΓΑΔΑ, ενώ συσκέψεις για την τακτοποίηση, τον σχεδιασμό, την ανάλυση τυχόν νέων δεδομένων και για τυχόν αλλαγές της τελευταίας στιγμής αναμένονται να γίνονται συνεχώς μέχρι και την Παρασκευή.

Αισιοδοξία στην ΕΠΟ

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το sport24.gr, UEFA και FIFA θα έχουν τα δικά τους "μάτια" στον τελικό και επιθυμούν να κυλήσουν όλα στην εντέλεια και να είναι ένας τελικός - γιορτή. Στην ΕΠΟ υπάρχει αισιοδοξία πως όλα θα κυλήσουν βάσει σχεδίου και πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Το Sport24.gr απευθύνθηκε στον πρόεδρο της επιτροπής Κυπέλλου, Μάνο Γαβριηλίδη, προκειμένου να μας κατατοπίσει για το πού βρισκόμαστε ενόψει της μάχης των δυο Δικεφάλων για το δεύτερο τη τάξει τρόπαιο.

Ο κ. Γαβριηλίδης τόνισε πως το πρωί του Σαββάτου (12/5) θα γίνει μια τελευταία σύσκεψη με όλους του αρμόδιους φορείς (αστυνομία, ομάδες, ΕΠΟ, διαιτητή, εταιρία security), προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την ομαλή τέλεση του αγώνα.

Ο ίδιος δεν ανησυχεί για παρουσία χούλιγκαν από τη Σερβία και τόνισε πως αυτό τέθηκε υπόψιν από την πρώτη σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας. Μας ανέφερε πως η ΕΠΟ ακολουθεί κατά γράμμα τις εντολές της αστυνομίας και πως η Ομοσπονδία θα τοποθετήσει επιπλέον security απ' αυτούς που έχει ζητήσει η ΕΛ.ΑΣ., θέλοντας να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια.

Συν τις άλλοις, είπε πως υπάρχει εμπειρία ετών από τελικούς στην Αθήνα και πως τα περσινά λάθη στο Βόλο δεν θα επαναληφθούν. Μάλιστα, ανέφερε πως υπήρχε απειρία από τους εκεί υπεύθυνους για τον τελικό και άγνοια της περιοχής και του γηπέδου. "Έβλεπα διμοιρίες από Διδυμότειχο και Έβρο να έρχονται στο Βόλο, σε μια περιοχή που δεν την ήξεραν καθόλου", σχολίασε στο Sport24.gr, θέλοντας να τονίσει πως η ΕΛ.ΑΣ. γνωρίζει πολύ καλύτερα το τι πρέπει να κάνει και πώς να κινηθεί. Όπως μας είπε, δεν διανοείται καν ότι μπορεί να συμβούν παρόμοια περιστατικά στον φετινό τελικό.

Για τον ίδιο μοναδική ανησυχία είναι οι αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να προκύψουν, κατά κύριο λόγο εντός γηπέδου. Ένας ανεγκέφαλος οπαδός που να ξεφύγει, ένα περιστατικό που να χαλάσει την ατμόσφαιρα και να δημιουργήσει πρόβλημα από το πουθενά και το οποίο δεν θα οφείλεται στην κακή οργάνωση. Δεν ανησυχεί για... αντάμωμα φιλάθλων των δυο ομάδων και είπε πως έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε επαφή "κιτρινόμαυρων" και "ασπρόμαυρων".

Όσο για το αν το ματς αποτελεί το βασικό κρας-τεστ για την αποφυγή του Grexit και αν έχει υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα-εντολή από την πλευρά της UEFA και της FIFA, μας απάντησε πως δεν θα το πήγαινε τόσο μακριά για το θέμα του Grexit, αλλά σίγουρα ο τελικός αποτελεί ένα μεγάλο τεστ. Όσο για τους ξένους αξιωματούχους, ζητούν να διεξαχθεί ένας ανθρώπινος τελικός, σε γιορτινή ατμόσφαιρα και να μην υπάρξει οτιδήποτε που μπορεί να χαλάσει το κλίμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)