to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:08 | 31.08.2020

Διεθνή

Εισαγγελική έρευνα για το περιοδικό που δημοσίευσε σκίτσο που αναπαριστά μια Γαλλίδα μαύρη βουλευτίνα ως σκλάβα

Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη έρευνας μετά τη δημοσίευση ενός σκίτσου σε γαλλικό υπερσυντηρητικό περιοδικό που αναπαριστά μια Γαλλίδα αριστερή μαύρη βουλευτίνα ως σκλάβα με αλυσίδες στο λαιμό της, έπειτα από τις οργισμένες αντιδράσεις που προκάλεσε στη χώρα η δημοσίευση αυτή.


Ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Χέιτζ δήλωσε ότι ξεκινά έρευνα για πιθανά αδικήματα που αφορούν ρατσιστική προσβολή σχετικά με την απεικόνιση της Ντανιέλ Ομπονό, βουλευτίνας της αντιπολίτευσης στο Valeurs Actuelles.

Η Ομπονό, σε tweet της την Παρασκευή, χαρακτήρισε «ρατσιστικά σκατά» το σκίτσο που δημοσιεύτηκε στην τελευταία έκδοση του περιοδικού Valeurs Actuelles και περιέγραψε τη γαλλική ακροδεξιά ως «απεχθή, ηλίθια και βάρβαρη». Την επόμενη μέρα, καταγγέλλοντας την «προσβολή των προγόνων (της), της οικογένειάς της» και «προς τη Δημοκρατία», αλλά και την «αγριότητα μέσων μαζικής ενημέρωσης» εναντίον της, η Γαλλίδα βουλευτίνα ανέφερε πως «σκέφτεται» να υποβάλει μήνυση.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε με την Ομπονό για να της εκφράσει την «απόλυτη καταδίκη του σε κάθε μορφή ρατσισμού».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ με tweet του το Σάββατο δήλωσε ότι η απεικόνιση αυτή του περιοδικού πρέπει να «καταδικαστεί απερίφραστα», προσθέτοντας πως η βουλευτίνα Ντανιέλ Ομπονό έχει «την υποστήριξη ολόκληρης της κυβέρνησης».

«Στεκόμαστε στο πλευρό της στον αγώνα κατά του ρατσισμού και για το σεβασμό προς όλους τους εκλεγμένους εκπροσώπους της δημοκρατίας», τόνισε επίσης σε ανάρτησή του στο twitter ο Ρισάρ Φεράν, πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

«Είμαστε ελεύθεροι να γράφουμε ένα μυθικό μυθιστόρημα, εντός των ορίων που ορίζει ο νόμος. Είμαστε επίσης ελεύθεροι να το μισούμε. Εγώ, το μισώ και το καταδικάζω», έγραψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν-Μορετί.

Ο κεντρώος Γάλλος πρόεδρος, του οποίου η κυβέρνηση κινείται προς τα δεξιά σε θέματα εθνικής ταυτότητας, προκάλεσε διαμάχη πέρυσι δίνοντας αποκλειστική συνέντευξη στο Valeurs Actuelles.

Το περιοδικό υπερασπίστηκε το σκίτσο υποστηρίζοντας ότι αποτελούσε μέρος της ετήσιας καλοκαιρινής σειράς μυθοπλασίας στην οποία χαρακτήρες από την πολιτική, την τέχνη ή τα μέσα ενημέρωσης ταξιδεύουν στο χρόνο. Τίτλος του άρθρου: «Ομπονό η Αφρικανική».

Στο τεύχος αυτό, η Ομπονό ταξιδεύει στον 18ο αιώνα και βιώνει «τη φρίκη της δουλείας, όπως οργανώθηκε από τους Αφρικανούς τον 18ο αιώνα», σύμφωνα πάντα με το περιοδικό.

Το περιοδικό απέρριψε ότι είχε ρατσιστικές προθέσεις, σημειώνοντας ωστόσο πως κατανοεί πως η Γαλλίδα βουλευτίνα «πληγώθηκε προσωπικά». «Λυπούμαστε γι αυτό και της ζητάμε συγγνώμη», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του το Valeurs Actuelles.

Η δημόσια ρατσιστική προσβολή συνιστά έγκλημα στη Γαλλία που τιμωρείται με πρόστιμο, ακόμη και με φυλάκιση.

Η Ομπονό, γεννημένη στη Γκαμπόν, είναι εκλεγμένη κοινοβουλευτική εκπρόσωπος περιοχής του βόρειου Παρισιού.

Το περιοδικό βάζει συχνά στο στόχαστρο την αριστερά, τους μετανάστες και το Ισλάμ. Στο παρελθόν είχε και πάλι προκαλέσει αντιδράσεις με τεύχος του που είχε τίτλο «Ρομά, υπερβολική δόση».

tags: Γαλλία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)