to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:49 | 11.07.2014

Κοινωνία

Εισαγγελική έρευνα για "καρτέλ" στα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης

Πιθανή λειτουργία «καρτέλ» που κρατάει στα ύψη τις τιμές των φίλτρων αιμοκάθαρσης στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ερευνά ο εισαγγελέας διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που ανέθεσε στο ΣΔΟΕ.



Της εισαγγελικής παραγγελίας προηγήθηκε σχετική καταγγελία από την πρώην διοίκηση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Η τελευταία -μάλιστα- έχει επανειλημμένα αποστείλει πλήθος ενημερωτικών εγγράφων και αναφορών για τις ακριβές τιμές τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, που όμως -κατά την καταγγελία- ουδέποτε αντέδρασαν ή ενήργησαν.

Όπως καταγγέλλεται, με πραγματική αξία αγοράς 5 ευρώ, διαπιστώνεται ότι την τελευταία 4ετία, τα φίλτρα αιμοκάθαρσης τιμολογούνται μεταξύ 30 και 50 ευρώ το καθένα στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, την ίδια στιγμή που τα ίδια υλικά πωλούνται από 5 έως 7 ευρώ σε άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο σε δύο περιπτώσεις στο ΑΧΕΠΑ προκύπτει ζημιά για το ελληνικό δημόσιο 150.000 και 80.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Στο «μικροσκόπιο» του ανώτερου εισαγγελικού λειτουργού θα μπουν οι συμβάσεις προμηθειών όλων των νοσοκομείων της πόλης από το 2010 μέχρι σήμερα και θα κληθούν να καταθέσουν οι διοικήσεις τους, γιατροί, όπως επίσης υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας, ενώ δεν αποκλείεται να κληθούν ακόμη και μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Τα αδικήματα που αναζητά είναι αυτά της απιστίας στην υπηρεσία, της δωροδοκίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις κ.α.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, θα ερευνηθεί η δράση «κυκλώματος» γιατρών, που εκμεταλλευόμενο την κατάσταση με τις αιμοκαθάρσεις στα δημόσια νοσοκομεία, στέλνει με «ευνοϊκούς» όρους νεφροπαθείς σε ιδιωτικά κέντρα της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)