to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:25 | 28.11.2013

πηγή: euro2day.gr

Οικονομία

Εισαγγελική έρευνα για ΔΕΠΑ και αέριο

Η παρέμβαση της δικαιοσύνης γίνεται τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom για σειρά θεμάτων. Η ρωσική πλευρά δεν αποκλείεται να ζητήσει παράταση των συζητήσεων για ένα ακόμη μήνα.


Εισαγγελική παραγγελία διερεύνησης ευθυνών για την υπερβολική τιμή με την οποία η ΔΕΠΑ προμηθεύεται το φυσικό αέριο από τη ρωσική Gazprom, εξέδωσε η επίκουρη Εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εβδομαδιαία εφημερίδα «το Ποντίκι».

Από το δημοσίευμα προκύπτει ότι η Εισαγγελία διαπίστωσε παραβάσεις που αφορούν τον ανταγωνισμό, όπως την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους της ΔΕΠΑ, στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου. Σχετικά με το θέμα θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Εuro2day.gr είχε αποκαλύψει τον περασμένο Ιούνιο την υπόθεση, με βάση στοιχεία της ίδιας της Gazprom, από τα οποία προέκυπτε ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα κατά 30% το αέριο έναντι των άλλων Ευρωπαίων πελατών του ρωσικού μονοπωλίου.

Η παρέμβαση της Εισαγγελίας γίνεται τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom για τροποποίηση της φόρμουλας υπολογισμού της τιμής, την παράταση της ισχύουσας σύμβασης, την τροποποίηση όρων για ποσότητες που θα αγοράζονται κλπ.

Θεωρητικά οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 30 Νοεμβρίου. Ωστόσο σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το αποτέλεσμα της μέχρι τώρα διαπραγμάτευσης δεν δείχνει να ικανοποιεί την Ελληνική πλευρά, ενώ δεν αποκλείεται η ρωσική εταιρεία να ζητήσει παράταση ενός ακόμη μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει «το Ποντίκι», οι ρωσικές προτάσεις περιορίζουν τη μείωση της τιμής στο 12% έναντι της σημερινής, ποσοστό που δεν ικανοποιεί την ελληνική πλευρά. Ας σημειωθεί δε ότι για το θέμα, έγινε παρέμβαση και σε πολιτικό επίπεδο με επιστολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου βρέθηκε στην ατζέντα των συζητήσεων που είχε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

Τέλος να σημειωθεί ότι αντίστοιχες διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων πελατών της Gazprom που ξεκίνησαν από πρόπερσι, κατέληξαν σε σημαντικές αναδρομικές μειώσεις της τιμής που αγοράζουν το ρωσικό αέριο, ενώ η ρωσική εταιρεία επέστρεψε συνολικά πάνω από 3 δισ. δολάρια στους πελάτες της το 2012 και περίπου 1 δισ. δολάρια το 2013.

Στις περιπτώσεις που δεν επετεύχθη συμφωνία, όπως με τη Γερμανική RWE, η τελευταία προσέφυγε στη διεθνή διαιτησία από την οποία και δικαιώθηκε και της καταβλήθηκαν σημαντικά ποσά. Η προοπτική προσφυγής και της ΔΕΠΑ στη διεθνή διαιτησία, παραμένει ανοιχτή, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τη Gazprom.

Η ΔΕΠΑ

Πηγές της ΔΕΠΑ με τις οποίες επικοινώνησε το euro2day.gr επιβεβαίωσαν ότι διεξάγεται εισαγγελική έρευνα η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο σημείο με κλήση μαρτύρων από τις εμπλεκόμενες πλευρές. Αυτό που έχει να επισημάνει η εταιρεία, είναι ότι η διοίκησή της εκτελεί το καθήκον της.

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι η έρευνα έχει επεκταθεί στις εμπορικές σχέσεις και συμφωνίες μεταξύ της ρωσικής Gazprom και της μικτής ελληνορωσικής εταιρείας Προμηθέας Γκαζ, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα του ρωσικού αερίου στην Ελλάδα.

Ο λόγος είναι ότι η ΔΕΠΑ, ποσότητες φυσικού αερίου πέραν αυτών που ορίζονται στη διακρατική σύμβαση Ελλάδας-Ρωσίας, τις αγοράζει μέσω της Προμηθέας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τιμή με την οποία αγοράζει η ΔΕΠΑ τις ποσότητες αυτές είναι χαμηλότερη από αυτή των συμβατικών. Ωστόσο εξετάζεται κατά πόσον η Προμηθέας έχει μια ιδιαίτερα προνομιακή τιμή με εκπτώσεις που της παρέχει η Gazprom για τις επιπλέον ποσότητες, και κατά πόσον οι εκπτώσεις μεταφέρονται ή όχι στη ΔΕΠΑ και κατά συνέπεια στους τελικούς καταναλωτές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)