to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ειρηνικά Βαλκάνια, ειρηνική Ευρώπη

Για τη διακήρυξη της Θεσσαλονίκης


Τον επόμενο μήνα συμπληρώνονται 100  χρόνια από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, με αφορμή τη δολοφονία του Αρχιδούκα  Φερδινάρδου της Αυστροουγγαριας στο Σαράγεβο.  

Η σημαντική αυτή επέτειος, κινητοποιεί αριστερές δυνάμεις και   φιλειρηνικά κινήματα στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και  ευρύτερα, με αποτέλεσμα η  πρωτεύουσα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης να μετατραπεί σε λίγες μέρες  επίκεντρο φιλειρηνικών εκδηλώσεων, πανευρωπαϊκής και παγκόσμιας εμβέλειας.   Ήδη έχουν προγραμματιστεί πολλές εκδηλώσεις  από  6 έως   9 Ιουνίου 2014, με θέμα  «Από ένα Κόσμο Πολέμου και Βίας, σε μια Κουλτούρα Ειρήνης και μη Βίας».

Με αφορμή τις εκδηλώσεις αυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει  αναλάβει πρωτοβουλία υπό τον τίτλο «Πρωτοβουλία Ειρήνης: Σαράγεβο 2014 – Ειρηνικά Βαλκάνια – Ειρηνική Ευρώπη».

Με την ευκαιρία αυτή, θα προβληθούν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για  ένα «Σχέδιο Βαλκανικής Συνανάπτυξης»,  καθώς και για έναν «Βαλκανικό Οικολογικό Χάρτη». Επίσης   θα γίνει αναδρομή   στους κοινούς αγώνες των Βαλκανικών λαών για την ελευθερία, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη καθώς και στις κοινές πολιτιστικές τους παραδόσεις.  Θα θυμηθούμε το όραμα του Ρήγα του Βελεστινλή για την βαλκανική ενότητα, καθώς και άλλων μεγάλων βαλκάνιων επαναστατών και διανοητών.  

Είναι αξιοσημείωτη η ανταπόκριση που βρήκαμε από την Τουρκική Αριστερά και κοινωνικούς φορείς στην Τουρκία, όπου την πρωτοβουλία μας υποστηρίζουν το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP), η Εργατική Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία DISK, το Ίδρυμα Ναζίμ Χικμέτ για τον Πολιτισμό καθώς και ο τουρκικός κλάδος της διεθνούς κίνησης «Παγκόσμια Πορεία Γυναικών».

Στη Θεσσαλονίκη ήδη λειτουργεί Οργανωτική Επιτροπή, η οποία έχει απευθυνθεί ευρύτερα, στη βάση κειμένου θέσεων με τίτλο «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης», στην οποία γίνονται οι ανάλογες διαπιστώσεις.

«Οι κίνδυνοι για την ειρήνη στην Ευρώπη παραμένουν μεγάλοι και άκρως απειλητικοί, όπως μαρτυρεί και η κρίση στην Ουκρανία, η οποία απειλεί την ήπειρό μας  με νέες διαιρέσεις και νέους εξοπλιστικούς ανταγωνισμούς.  Οι ανισότητες και οι αντιθέσεις μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών οξύνονται. Η Ευρώπη θυσιάζει μια ολόκληρη νέα γενιά των χωρών του ευρωπαϊκού νότου στον βωμό της νεοφιλελεύθερης απληστίας.  Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες διαλύονται από την ανεργία και τη λιτότητα.  Μαζί τα παραπάνω, διαβρώνουν συστηματικά την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ως πορείας κοινωνικής δικαιοσύνης, άμβλυνσης  των πολύμορφων ανισοτήτων και δημοκρατικής χειραφέτησης».

«Απέναντι  σε  όλα αυτά - συνεχίζει η Διακήρυξη - πιστεύουμε βαθύτατα στην ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των πολιτών στα Βαλκάνια με στόχο να δημιουργηθεί ένας ευρύτατος συνασπισμός    ειρήνης, αλληλεγγύης και συνεργασίας των λαών των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.  ¨Ενας συνασπισμός, που δεν θα χάνει από το οπτικό του πεδίο τον πανευρωπαϊκό ορίζοντα αγώνα για μια Ευρώπη ειρηνική και δημοκρατική από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια, χωρίς  στρατιωτικούς συνασπισμούς, με ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ειρήνης και ασφάλειας, με τη συμμετοχή και της Ρωσίας.   Που θα αγωνίζεται εναντίον των εθνικισμών και  ρατσισμών κάθε είδους και θα προωθεί μια κουλτούρα ειρήνης, αντιμιλιταρισμού, αντιφασισμού και μη βίας, στην περιοχή μας και σε όλη την Ευρώπη». 

Οι φίλοι της ειρήνης από την Τουρκία θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη με «πούλμαν ειρήνης» στις 3 Ιουνίου και μαζί τους θα κάνουμε εκδηλώσεις με τίτλο «Ναζίμ Χικμετ και Γιάννης Ρίτσος: Ποιητές της ειρήνης, της διεθνούς αλληλεγγύης και της ελληνοτουρκικής φιλίας».  Και μαζί την επομένη, μαζί το τουρκικό και το ελληνικό πούλμαν ειρήνης, θα αναχωρήσουν για το Σαράγεβο.

Εκεί,  η ελληνική αποστολή ειρήνης μαζί με την  τουρκική, έχουν προτείνει και θα συμμετέχουν σε δύο ιδιαίτερες εκδηλώσεις: Η μία με θέμα «Ειρήνη στα Βαλκάνια και Ευρωπαϊκή Ασφάλεια», η δεύτερη με θέμα «Αγώνες για την Ειρήνη και πρωτοβουλίες αποστρατιωτικοποίησης για την Μ. Ανατολή».

Με το πρώτο θέμα, θέλουμε να αναδείξουμε ιδέες και προτάσεις για ένα ειρηνικό και αλληλέγγυο μέλλον των βαλκανικών χωρών και λαών, να συνδέσουμε τις εξελίξεις στα Βαλκάνια,  με την υπόθεση της Ευρωπαϊκής ασφάλειας, η οποία δοκιμάζεται έντονα τον τελευταίο καιρό λόγω της μεγάλης και δυσεπίλυτης κρίσης στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο του δεύτερου θέματος, πολλά μπορούν να ειπωθούν, δεδομένου ότι στη Μέση Ανατολή υπάρχουν πολλές εστίες σύγκρουσης -  με πιο πρόσφατη τη συριακή - και πολλά προβλήματα άλυτα, με πρώτο και κύριο το Παλαιστινιακό.

Δεν θα παραλείψουμε, μιλώντας για πρωτοβουλίες αποστρατιωτικοποίησης, να αναφερθούμε στην ελπιδοφόρα πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την μετατροπή της Μέσης Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής, ενώ θα θυμίσουμε και τις αποφάσεις του ΟΗΕ για ενωμένη, αποστρατιωτικοποιημένη και ανεξάρτητη Κύπρο.

Ο Πάνος Τριγάζης είναι συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)