to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ειρήνη - Δημοκρατία - Αμνηστία

Η μεγάλη συμμαχία που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και αποφασίστηκε στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος προϋποθέτει από την πλευρά του τόλμη και θαρραλέο άνοιγμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς.


Η μεγάλη συμμαχία που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και αποφασίστηκε στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος προϋποθέτει από την πλευρά του τόλμη και θαρραλέο άνοιγμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι μια συσπείρωση προκαλεί άλλες αντι-συσπειρώσεις. Αυτό σημαίνει ότι το κόμμα πρέπει να προετοιμαστεί πολιτικά και οργανωτικά για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις επιθέσεις που θα δεχθεί από τους αντιπάλους.

Η ΕΔΑ τόλμησε ένα μεγάλο άνοιγμα το 1958, μια μεγάλη αριστερή συμμαχία στην οποία προχώρησε χωρίς φόβο. Μην ξεχνάμε ότι η ΕΔΑ την εποχή εκείνη άνοιξε τις γραμμές της σε στελέχη της Κεντροαριστεράς, όπως ο Ηλίας Τσιριμώκος και ο Δημήτρης Πουρνάρας, οι οποίοι πλαισίωσαν τα ψηφοδέλτιά της.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η ΕΔΑ έκανε την έκπληξη κερδίζοντας το 25% των ψήφων και 79 βουλευτές. Η εκπληκτική άνοδος της ΕΔΑ αναστάτωσε τη Δεξιά και τους συμμάχους της, δηλαδή το παλάτι και το παρακράτος.

Ο Κ. Καραμανλής ο πρεσβύτερος περιόδευε ανά την Ελλάδα και καλούσε τους πολίτες να καταψηφίσουν την ΕΔΑ και να μην επιτρέψουν την επάνοδο του κομμουνισμού. Βέβαια, δεν έλειψαν και οι επιθέσεις του παρακράτους εναντίον της Αριστεράς. Στις εκλογές του '61 έγινε μια πρωτοφανής νοθεία (ψήφισαν τα δέντρα και οι πεθαμένοι!) και δολοφονήθηκαν ανήμερα των εκλογών δύο μέλη της ΕΔΑ, ο Στέφανος Βελδεμίρης, μέλος της νεολαίας, και ο στρατιώτης Αντώνης Κερπινιώτης. Η ΕΔΑ υπήρξε ένα κλασικό παράδειγμα μαζικού λαϊκού κόμματος, όπως το ιταλικό Κ.Κ. της εποχής εκείνης, με τα 8 εκατομμύρια μέλη.

Τα αρχικά της ΕΔΑ ήταν Ειρήνη, Δημοκρατία, Αμνηστία. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η ΕΔΑ συσπείρωσε χιλιάδες πολίτες, στη βάση του αιτήματος της Ειρήνης και της Αμνηστίας, δεδομένου ότι τότε υπήρχαν χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι και εξόριστοι στα ξερονήσια. Ταυτόχρονα, το αίτημα της Ειρήνης ήταν επίκαιρο και επιτακτικό, αφού εμφανίστηκε ένας καινούργιος παγκόσμιος κίνδυνος, εκείνος του πυρηνικού πολέμου που άλλαξε τους όρους των συμβατικών πολέμων.

Επάνοδος στην εξουσία

Σήμερα οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Η Αριστερά έχει ήδη πάρει το «βάπτισμα» της διακυβέρνησης της χώρας για πέντε χρόνια. Σήμερα αυτό που προέχει είναι η επάνοδός της στην κυβερνητική εξουσία με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Η Δεξιά, που επανήλθε στην εξουσία δίνει ένα πολύ κακό δείγμα γραφής, αφού δεν ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο πέρα από την κυριαρχία της σε όλους τους τομείς και την άμεση επιβολή των νεοφιλελεύθερων «μεταρρυθμίσεων». Θυμίζει την ΕΡΕ του Καραμανλή στη χειρότερη εκδοχή της. Αυτή η Δεξιά δηλαδή δεν είναι σε θέση να υπερασπίσει τα εθνικά συμφέροντα. Απόδειξη, η στάση της απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, που την χαρακτήρισε «κατάπτυστη», γεγονός που αφαίρεσε τη δυνατότητα από την Ελλάδα να παίξει έναν ρόλο εποικοδομητικό αναφορικά με τη γεωπολιτική της θέση κάτι που απέβη ζημιογόνο για τη θέση της Ελλάδας τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στα δυτικά Βαλκάνια.

Αυτή λοιπόν η Δεξιά πρέπει να αποτύχει σε όφελος των εθνικών μας συμφερόντων. Είναι μια Δεξιά που ενδιαφέρεται να «βολέψει» τους δικούς της ανθρώπους. Γι’ αυτό είναι αναγκαία και επιτακτική μια μεγάλη συμμαχία της Αριστεράς, που θα ανοίξει τον δρόμο για μια άλλη πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης και εκδημοκρατισμού της χώρας. Αυτό δεν πρέπει να καθυστερήσει! Χρειάζεται να γίνει εδώ και τώρα! Όσο περνάει ο καιρός, η Δεξιά του Μητσοτάκη θα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Γι’ αυτό απαιτείται από όλους μας η συμπαράταξη σε ένα μεγάλο και ευρύ μέτωπο που θα διαλύσει τη Δεξιά.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)