to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:48 | 09.06.2020

Πολιτική

Ειρήνη Αγαθοπούλου: Με ευθύνη της κυβέρνησης επιστρέφουμε στην περίοδο της οικονομικής κρίσης

«Από την πρώτη στιγμή, με αίσθημα ευθύνης, καταθέσαμε τη δική μας πρόταση, η οποία περιέχει εμπροσθοβαρή μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, με ταυτόχρονη επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Γιατί οι πολιτικές λιτότητας φέρνουν επιπλέον λιτότητα, αποδεδειγμένα πλέον», τονίζει η βουλεύτρια Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ στη «Μακεδονία της Κυριακής»


Αναλυτικά η συνέντευξη της βουλεύτριας Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνης  Αγαθοπούλου, στη «Μακεδονία της Κυριακής» και στον Ιάσωνα Μπάντιο:

-        Η ελληνική κοινωνία και οικονομία βιώνουν την επιστροφή στην «κανονικότητα», και διαπιστώνονται σταδιακά οι ελλείψεις και οι ζημίες που δημιούργησε η πανδημία. Πως βλέπετε αυτή την νέα κατάσταση;

Η «κανονικότητα» αυτή φαίνεται να μας γυρνά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία προτίμησε να είναι ιδιαίτερα φειδωλή στις ενισχύσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που μοίραζε εκατομμύρια στα τηλεοπτικά κανάλια και στις ιδιωτικές κλινικές και έκανε απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους της. Με αυτόν τον τρόπο συνέβαλλε στην δεδομένη και αυθόρμητη τάση απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, που ενισχύεται ιδιαιτέρως σε συνθήκες κρίσης, αντί να παρέμβει για να την αποτρέψει.

Αυτός ο τρόπος χειρισμού του δημοσιονομικού σκέλους της πανδημίας από την κυβέρνηση μας βρίσκει πλήρως αντίθετους. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή, με αίσθημα ευθύνης, καταθέσαμε τη δική μας πρόταση, η οποία περιέχει εμπροσθοβαρή μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, με ταυτόχρονη επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Γιατί οι πολιτικές λιτότητας φέρνουν επιπλέον λιτότητα, αποδεδειγμένα πλέον.

-        Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι ελλείψεις του βρέθηκαν στο επίκεντρο λόγω της πανδημίας. Πρόσφατα ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη επανέφερε τη συζήτηση για ΣΔΙΤ στα Νοσοκομεία. Πως σχολιάζετε την προσέγγιση του κ. Μητσοτάκη;

Ο κ. Μητσοτάκης, προφανώς, βγήκε από την πανδημία όσο νεοφιλελεύθερος μπήκε σε αυτήν. Δεν άλλαξε ιδεολογία μέσα σε δύο μήνες. Το σχέδιο της σύμπραξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα στην Υγεία το ανακοίνωσε για πρώτη φορά τον Δεκέμβρη, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2020, με μια πολύ γλαφυρή φράση όπως θα θυμάστε, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Τώρα θα σας κάνω να ανατριχιάσετε». Το ίδιο σχέδιο συνέχισε να έχει και ενώ χειροκροτούσε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, το ίδιο σχέδιο έχει και σήμερα. Αυτός είναι και ο λόγος, που παρότι βρήκε έτοιμες «στο πιάτο» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τις προκηρύξεις για τουλάχιστον 4.000 μόνιμες θέσεις προσωπικού για τα δημόσια νοσοκομεία, δεν έχει προχωρήσει ακόμη ούτε μία.

Σε ό,τι μας αφορά υπερασπιζόμαστε έργω και λόγω τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας και της καθολικής πρόσβασης των πολιτών σε αυτήν, πόσο μάλλον σε επείγουσες καταστάσεις, όπως αυτή της πανδημίας του COVID-19.

-        Σταδιακά έχει αρχίσει να επαναλειτουργεί και ο χώρος του τουρισμού ο οποίος έχει ήδη πληγεί. Υπάρχει πιστεύετε περιθώριο να «σωθεί» η σεζόν για τον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα;

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, η σπασμωδικότητα των μέτρων και των δηλώσεων του υπουργού Τουρισμού και της κυβέρνησης, η ανευθυνότητα και η απουσία ενός οργανωμένου σχεδίου για τον τουρισμό, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Οι ζώνες διάκρισης επικινδυνότητας των νησιών και οι αντιδράσεις του κλάδου επ’ αυτού, οι καθυστερήσεις των υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι απευθείας αναθέσεις τουριστικής καμπάνιας σε ιδιώτες και η παράκαμψη του ΕΟΤ, οι παραιτήσεις των μελών δ.σ. του ΕΟΤ, το διπλωματικό επεισόδιο που δημιουργήθηκε με την Ιταλία, μπορεί να θεωρηθεί οργανωμένο σχέδιο για την διάσωση της τουριστικής περιόδου; Προφανώς και όχι.

Όσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι πολλά μεγάλα ξενοδοχεία σε Χαλκιδική και αλλού δεν θα ανοίξουν φέτος το καλοκαίρι, ενώ κάποια άλλα θα ανοίξουν με ελάχιστο προσωπικό. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, θα έχει τρομακτικές συνέπειες στα ήδη αυξημένα ποσοστά ανεργίας στη Β. Ελλάδα. Πιστεύω ότι ακόμη και τώρα υπάρχει ο χρόνος να διαφημιστεί στοχευμένα το τουριστικό προϊόν της Βόρειας Ελλάδας στο τουριστικό κοινό των χωρών που την προτιμούν για τις διακοπές τους κάθε χρόνο ή στις χώρες από τις οποίες η πρόσβαση είναι εύκολη, π.χ. Τουρκία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία κ.λπ., αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε από πολύ νωρίς την πρόταση για επιδότηση του εσωτερικού τουρισμού, θέλοντας να δώσει παράλληλα την ευκαιρία στους Έλληνες πολίτες που επλήγησαν από την πανδημία να κάνουν τις διακοπές τους και ταυτόχρονα να ενισχυθεί ο κλάδος του τουρισμού. Ούτε σε αυτό εισακουστήκαμε.

-        Η λήξη της παραμονής προσφύγων σε ενοικιαζόμενα σπίτια μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ έχει προκαλέσει ανησυχίες και αντιδράσεις, καθώς πολλοί πρόσφυγες θα μείνουν χωρίς στέγη. Μπορεί να υπάρξει μόνιμη επιδότηση για την στέγαση αυτών των ανθρώπων; Τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν κυβέρνηση;

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη είναι συνέχεια προηγούμενων κινήσεων της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως η κατάργηση του ΑΜΚΑ, η στέρηση της πρόσβασης στις δομές υγείας, η παρεμπόδιση της πρόσβασης των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση, κ.λπ., που είχαν διττό στόχο. Αφενός την επιδείνωση των ήδη βεβαρυμμένων συνθηκών ζωής των ανθρώπων αυτών και αφετέρου να χαϊδέψουν τα αυτιά του συντηρητικού της ακροατηρίου. Τώρα τους στερούν και το δικαίωμα στη στέγη. Και όλα αυτά, αφού έχουν σπείρει όλο αυτό το διάστημα τον σπόρο της μισαλλοδοξίας, αναπαράγοντας τη ρητορική περί «εισβολέων».

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει την ένταξη των προσφύγων αλλά και των αιτούντων άσυλο, με πολύ συγκεκριμένα μέτρα, που ταυτόχρονα μπορούσαν να στηρίξουν και τις τοπικές οικονομίες. Κάποια από αυτά ήταν η εγγραφή τους στα μητρώα του ΟΑΕΔ για μαθήματα κατάρτισης, αλλά και για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, το δικαίωμα της ένταξής τους στα προγράμματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας για να στήσουν τις δικές τους ΚοινΣΕΠ και όλα αυτά μαζί με το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, το βασικό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για 5000 αναγνωρισμένους πρόσφυγες να μπορούν να έχουν μια στήριξη στην εύρεση στέγης όταν λήξει το εξάμηνό τους. Το εξάμηνο έγινε 1 μήνας από αυτή την κυβέρνηση και οι άνθρωποι αυτοί πετάχτηκαν στο δρόμο, κόντρα στην ευρωπαϊκή και διεθνή νομιμότητα και κυρίως κόντρα στα ανθρώπινα δικαιώματα.

-        Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει μιλήσει το τελευταίο διάστημα για την ανάγκη συνεργασίας και κοινού βηματισμού όλων των προοδευτικών δυνάμεων. Στο μέτωπο αυτό χωράει και το ΚΙΝΑΛ; Σε ποια φάση βρίσκεται η διεύρυνση του κόμματος σας;

Όπως έχει πει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, την συμπόρευση και τον κοινό βηματισμό όλων των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων για τη διακυβέρνηση της χώρας θα τα απαιτήσει ο ίδιος ο προοδευτικός κόσμος. Και τότε, τα κόμματα του προοδευτικού χώρου θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Φυσικά αυτό απαιτεί συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία, ένα πολιτικό consensus, το οποίο θεωρώ ότι μπορεί να υπάρξει από τις υπάρχουσες δυνάμεις της Αριστεράς, της Οικολογίας και της Σοσιαλδημοκρατίας, με όρους ισότητας και δημοκρατίας. Σε επίπεδο κόμματος η διεύρυνση δεν σταμάτησε ποτέ, το Συνέδριό μας όμως, το οποίο αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας αλλά θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, θα είναι αυτό που θα δώσει όλες τις απαντήσεις για το εγχείρημα αυτό, μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06-07 Ιουνίου 2020

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)