to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:03 | 23.11.2022

Πολιτική

Ειρήνη Αγαθοπούλου: «Χωρίς κονδύλια, πολιτικές ούτε χαράσσονται, ούτε υλοποιούνται»

«Η σημαντική και αυξανόμενη πλαισίωση εκδηλώσεων τόσο σε θεσμικό όσο και σε κινηματικό επίπεδο αποτελεί στοιχείο πρόληψης και ένταξης πλέον της έμφυλης βίας στον δημόσιο λόγο» υπογράμμισε η βουλεύτρια Κιλκίς και αναπληρώτρια τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου


Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής ενόψει της 25ης Νοέμβρη, Διεθνούς Ημέρας κατά της Βίας των Γυναικών, η Ειρήνη Αγαθοπούλου σημείωσε ότι η σημαντική και αυξανόμενη πλαισίωση εκδηλώσεων από ένα ευρύ φάσμα φορέων τόσο σε θεσμικό όσο και κινηματικό επίπεδο, αποτελεί στοιχείο πρόληψης και ένταξης πλέον της έμφυλης βίας στον δημόσιο λόγο.

Αναφερόμενη στις γυναικοκτονίες, επισήμανε την αύξησή τους και την αναγκαιότητα να ενταχθεί ο όρος στον Ποινικό Κώδικα, ενώ για τα περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης ενηλίκων και ανηλίκων τόνισε, «αν και είναι θετικό το ότι καταγγέλλονται, η καταγγελία θα πρέπει να πιάνει τόπο. Οι παραπομπές να γίνονται άμεσα, η αστυνομία να διερευνά την υπόθεση, τα δικαστήρια να δικάζουν γρήγορα τέτοιες υποθέσεις κτλ. Πρέπει όμως να προστατέψουμε μέχρι και την τελευταία γυναίκα που μπορεί να κινδυνεύει».

Η καταπολέμηση της έμφυλης βίας απαιτεί πολιτικές πρόληψης, δήλωσε η βουλεύτρια, όπως π.χ. στην εκπαίδευση, απαιτεί την πλήρη και ουσιαστική εφαρμογή του Νόμου για την ισότητα των φύλων, ο οποίος προβλέπει την οριζόντια διάχυση πολιτικών σε όλα τα Υπουργεία, γεγονός που δεν εγγυάται ούτε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, ούτε το αντίστοιχο Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπισης της Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών της Κυβέρνησης, για έναν πολύ βασικό λόγο όπως επεσήμανε, «πρόκειται για  δράσεις άνευ προϋπολογισμών και συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος». Η βουλεύτρια, απευθυνόμενη στους δύο εκπροσώπους της Κυβέρνησης κ.κ. Γ. Κώτσηρα και Μ. Συρεγγέλα έθεσε το ερώτημα αν και κατά πόσο έχουν προβλεφθεί δαπάνες για την ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, τόσο στον προϋπολογισμό για το 2023 όσο και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, απεύθυνε εκ νέου στον υφυπουργό Δικαιοσύνης το ερώτημα σχετικά με τη λειτουργία του «Σπίτι του Παιδιού» και «γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε για την περίπτωση της 12χρονης; Αμέλειες που κοστίζουν ψυχικά». Ερωτήματα για τα οποία οι αρμόδιοι/ες Υπουργοί δεν έδωσαν καμιά απάντηση.

Στη συνέχεια, η κ. Αγαθοπούλου αναφέρθηκε στη σημασία του δημόσιου χαρακτήρα των δομών αντιμετώπισης της έμφυλης βίας και κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας ευάλωτων ομάδων και επανέφερε το αίτημα «τα Συμβουλευτικά Κέντρα να γίνουν μόνιμες δομές, οι εργαζόμενοι να μονιμοποιηθούν και να ενισχυθούν οι δομές και να ιδρυθούν και σε άλλους δήμους».

Κλείνοντας την ομιλία της στην Επιτροπή, τόνισε την ανάγκη για άμεση εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα που έχει προκύψει εδώ και καιρό για το θεσμό της Νομικής βοήθειας, γεγονός που έχει επανειλημμένα  επισημανθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πολιτική πρωτοβουλία της προηγούμενης Βουλής, για την στήριξη των γυναικών και ένταξή τους στην αγορά εργασίας ως απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να «απεγκλωβιστούν  από τον κύκλο της βίας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)