to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:09 | 17.01.2022

Πολιτική

Ειρήνη Αγαθοπούλου: Γενικόλογη, χωρίς προτάσεις, κατώτερη των περιστάσεων η 2η Ετήσια Έκθεση για την έμφυλη βία

Σημεία ομιλίας της βουλεύτριας Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και αν. Τομεάρχισσας Δικαιοσύνης, αρμόδιας για θέματα Ισότητας, Ειρήνης Αγαθοπούλου στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής για την 2η Ετήσια Έκθεση για τη βία κατά των γυναικών


Κριτική επί του συνόλου και επί των μερών της 2ης  Ετήσιας  Έκθεσης για την βία κατά των γυναικών, άσκησε η Βουλεύτρια Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Ειρήνη Αγαθοπούλου, στην σημερινή κοινή  συνεδρίαση  των Επιτροπών Ισότητας και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην οποία και παρουσιάστηκε από την Κυβέρνηση της ΝΔ. Στην διάρκεια της έναρξής της, η βουλεύτρια επεσήμανε το πρόσφατο γεγονός της υπόθεσης βιασμού της 24χρονης στην Θεσσαλονίκη, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και «να μην υπάρξει καμία υποψία συγκάλυψης, που θα αποτρέψει άλλες γυναίκες και κορίτσια να περάσουν σε καταγγελία των δικών τους βιωμάτων».

Το θετικό στοιχείο της έκθεσης, τόνισε η Βουλεύτρια, είναι το ίδιο το γεγονός της  εκπόνησής της και η καταγραφή σε αυτήν «στοιχείων που αφορούν το θύμα και τον θύτη,  γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, που αποδεικνύει ότι η ενδοοικογενειακή βία έχει κατά συντριπτική πλειοψηφία άντρες θύτες και γυναίκες θύματα και πως η έμφυλη βία δεν είναι δημιούργημα της φαντασίας κάποιων και τα μέτρα για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας είναι παραπάνω από απαραίτητα».

Στην συνέχεια της ομιλίας της επεσήμανε ότι, αν και αργά και ως αποτέλεσμα πίεσης, η Κυβέρνηση υιοθέτησε τον όρο γυναικοκτονία,  αλλά «το μόνο όμως που δεν μας λέτε στην έκθεση για την γυναικοκτονία είναι εάν θα ικανοποιήσετε το καθολικό πλέον αίτημα εισαγωγής του όρου και στον ποινικό κώδικα τον οποίο ήδη έχουν αποδεχτεί με τοποθετήσεις τους εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης».

Είναι άξιο απορίας, αναφέρει η κ. Αγαθοπούλου  και ενόσω το me too βρίσκεται στην εκδίπλωσή του, ότι «σε μια έκθεση για την έμφυλη βία για τα έτη 2020-21, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο κίνημα #metoo που ξεκίνησε από τον χώρο του αθλητισμού με την Σ. Μπεκατώρου και θα είχε ενδιαφέρον ένας απολογισμός στον χώρο του Αθλητισμού περί της εξέλιξης των καταγγελιών, γιατί είναι ζήτημα διαφάνειας, δημοκρατίας, πολιτισμού, ηθικής, ανθρωπισμού, προόδου».

Τέλος η κ. Αγαθοπούλου έκλεισε την ομιλία της με μια σειρά ερωτήσεων, επ΄αφορμής της Έκθεσης και για την Έκθεση, που αφορούσαν στο ρόλο του ΚΕΘΙ, σε ζητήματα Εκπαίδευσης, Εργασίας και σεξουαλικής παρενόχλησης, όσο και στην λογοδοσία και εφαρμογή της χώρας μας της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και στην αναγκαιότητα ενίσχυσης και επέκτασης του Δικτύου Δομών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Από την πλευρά της, η Υπουργός, αντί να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα που της τέθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση, αρκέστηκε στην επίθεση προς την πρώην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πάγια τακτική, που υποδηλώνει ανεπάρκεια και αναποτελεσματικοτητα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)