to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:56 | 12.05.2020

Πολιτική

Ειρήνη Αγαθοπούλου: Άλλη μια ευκαιρία να δούμε και το έμφυλο πρόσημο αυτής της πανδημίας

«Αν κάτι ανέδειξε αυτή η υγειονομική κρίση πέραν όλων των άλλων, ήταν ο σεβασμός σε κάποιους αόρατους έως τώρα εργαζόμενους, που από την πρώτη στιγμή, με επαγγελματική συνέπεια και αυτοθυσία βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και που στην πλειοψηφία τους ήταν γυναίκες»


Η δήλωση της Ειρήνης Αγαθοπούλου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς, για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών/τριών:

«Η 12η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών/τριών ενώ το 2020 ως «Έτος Νοσηλευτών/τριών και Μαιών» προς τιμήν της 200ης επετείου από τη γέννηση της Florence Nightingale, Βρετανίδας πρωτοπόρου της σύγχρονης νοσηλευτικής, με σημαντικό έργο κοινωνικής αναμόρφωσης, αλλά και αξιοσημείωτη παρουσία στον τομέα της στατιστικής. Η συμβολή των νοσηλευτών/τριων στην υγειονομική φροντίδα του πληθυσμού και στη διασφάλιση του δικαιώματος στην υγεία είναι αδιαμφισβήτητη. Ιδιαίτερα  τους τελευταίους μήνες με την πανδημική κρίση του Covid-19, το νοσηλευτικό προσωπικό βρέθηκε στην πρώτη γραμμή παρέχοντας υψηλής ποιότητας περίθαλψη και φροντίδα με κίνδυνο της ζωής τους. Δεν ήρθαν αντιμέτωποι μόνο με την πανδημία αλλά και με τα κενά  και τις ανεπάρκειες  του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Η σημερινή ημέρα όμως είναι άλλη μια ευκαιρία για να δούμε και το έμφυλο πρόσημο αυτής της πανδημίας. Δεδομένου ότι το 65% των εργαζόμενων στον υγειονομικό τομέα στην Ελλάδα είναι γυναίκες, με τις νοσηλεύτριες και τις μαίες να αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα του, η συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν και είναι τεράστια. Αν κάτι ανέδειξε αυτή η υγειονομική κρίση πέραν  όλων των άλλων,  ήταν ο σεβασμός σε κάποιους αόρατους έως τώρα εργαζόμενους,  που  από την πρώτη στιγμή, με επαγγελματική συνέπεια και αυτοθυσία βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και που στην πλειοψηφία τους ήταν γυναίκες.

Αναδείχθηκε όμως και η σπουδαιότητα του νοσηλευτικού επαγγέλματος, αλλά και η αυτοθυσία των εργαζόμενων της πρώτης γραμμής, ανδρών και γυναικών. Αναδείχθηκε επίσης η αναγκαιότητα στελέχωσης των νοσηλευτικών υπηρεσιών ανά την επικράτεια, αλλά και η αναγκαιότητα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ενός από τους πιο ψυχοφθόρους και αγχογόνους επαγγελματικούς κλάδους.

Η σημερινή πανδημική κρίση καθιστά αναγκαία τη διεκδίκηση και την απαίτηση για  δημόσια υγεία για όλες και όλους, για βελτίωση συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στο ΕΣΥ, μισθολογικών  παροχών που θα αντικατοπτρίζουν το φόρτο και τη φύση της εργασίας που παρέχουν, για αύξηση προσλήψεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ επίσης η ανάγκη παροχής προγραμμάτων ενδυνάμωσης, ψυχοκοινωνικής στήριξης και διαρκούς επιμόρφωσης των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία μας.

Ας κάνουμε την κρίση ευκαιρία, όχι όπως την εννοούν οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού, αλλά όπως απαιτεί το κοινωνικό όφελος, για να στελεχώσουμε και να αναβαθμίσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας, το μόνο ικανό να προσφέρει αξιόπιστες υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες, κάθε μέρα, κάθε στιγμή, χωρίς διακρίσεις».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)