to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:22 | 30.07.2020

Πολιτική

Ειρ. Αγαθοπούλου: Ούτε βήμα πίσω από τα συλλογικά μας κεκτημένα και από τις δεσμεύσεις μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα (βίντεο)

«Ούτε βήμα πίσω από τα συλλογικά μας κεκτημένα και από τις δεσμεύσεις μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τους ανθρώπους όλου του κόσμου!»


Ομιλία της βουλεύτριας Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνης Αγαθοπούλου, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων:

Ούτε βήμα πίσω από τα συλλογικά μας κεκτημένα και από τις δεσμεύσεις μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τους ανθρώπους όλου του κόσμου!

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων σήμερα και η Ειρήνη Αγαθοπούλου αποτύπωσε στην ομιλία της στην Βουλή, παρουσία και της Προέδρου της Δημοκρατίας, την ζοφερή πραγματικότητα του φαινομένου, αυτή την «σύγχρονη μορφή δουλείας, που απλώνει τα πλοκάμια της σε όλον τον κόσμο, με τον αριθμό των σύγχρονων αυτών σκλάβων να ξεπερνά τα 25εκ., με το 1 στα 4 θύματα να είναι παιδιά και οι 3 στα 4 γυναίκες. Και με έναν απίστευτο τζίρο δισεκατομμυρίων» όπως τόνισε στην ομιλία της.

Επεσήμανε πως οι σύγχρονες κρίσεις, όπως η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση,  επιτείνουν δραματικά την  παράνομη εμπορία και διακίνηση ανθρώπων, ιδιαίτερα ευάλωτων ανθρώπων και πληθυσμών, όπως οι πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει την ανάγκη εφαρμογής μέτρων, όπως «η νομιμοποίηση των παράνομα εργαζόμενων μεταναστών, η επέκταση των αδειών παραμονής τους, η εγγύηση της διαρκούς πρόσβασής τους στις διαδικασίες ασύλου – όπως προβλέπουν οι διεθνείς κανόνες –, η εξασφάλιση της ασφαλούς παραμονής τους στη χώρα, αλλά ακόμη και η διευκόλυνση της πρόσβασης των θυμάτων εμπορίας στη δικαιοσύνη – πράγμα όχι και τόσο δεδομένο, αλλά και σε δομές προστασίας και φιλοξενίας.» Αντί αυτών, «η χώρα μας ακολουθεί μια άλλη πρακτική το τελευταίο διάστημα. Βγάζει στο δρόμο, χωρίς καμία πρόνοια, χωρίς καμία προστασία, τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες» ανέφερε η Βουλεύτρια, θέτοντας μάλιστα το ερώτημα « Άραγε καταλαβαίνουμε, εδώ, ως σώμα, πόσο διευκολύνονται έτσι οι διακινητές, πόσο κόντρα είναι αυτό που γίνεται με αυτό που συζητάμε».

Στην συνέχεια της ομιλίας της αναφέρθηκε στον ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο ενίσχυσης  της εμπορίας ανθρώπων,  λόγω της πανδημίας του COVID19, η οποία «βάσει και της Παγκόσμιας Τράπεζας θα σπρώξει  περίπου 50εκ. ανθρώπους στην ακραία φτώχεια και μπορεί να τους οδηγήσει σε επικίνδυνες και εκμεταλλευτικές για τους εαυτούς τους λύσεις» αλλά και των νέων μορφών εμπορίας που αναπτύχθηκαν μέσω του διαδικτύου.

Στηλίτευσε έντονα τον ρόλο της Ευρώπης ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου λέγοντας πως, «οι ηγέτες της ΕΕ φάνηκαν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων και ιδιαίτερα δειλοί στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για την πανδημία, αλλά η δειλία μας φαίνεται ακόμη όταν μία μία οι χώρες υπαναχωρούν από τη δέσμευσή τους να εφαρμόζουν τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, όπως η Ουγγαρία, ή τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, όπως η Πολωνία και η Τουρκία».

Τόνισε δε, πως μέρες σαν την σημερινή «ας γίνουν εφαλτήριο για να σκεφτούμε ότι πρέπει να επενδύσουμε στον άνθρωπο, να επενδύσουμε στην ισότητα και στην κοινωνική δικαιοσύνη στον κόσμο αυτό, για να μην υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον 21ο αιώνα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)