to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:51 | 13.03.2023

Πολιτική

Ειρ. Αγαθοπούλου: Η ανάπτυξη μπορεί να έχει έμφυλο πρόσημο

Σε μια πολύ σημαντική ημερίδα που διοργάνωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, συμμετείχε η βουλεύτρια Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και αναπλ. Τομεάρχισσα Δικαιοσύνης, αρμόδια για θέματα ισότητας των φύλων, Ειρήνη Αγαθοπούλου. Η ημερίδα είχε τίτλο «Ελλάδα 2.0 & Γυναικεία Επιχειρηματικότητα: Προκλήσεις & Προοπτικές» και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια εκδηλώσεων για την 8η Μάρτη.


Η βουλεύτρια Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και αν. Τομεάρχισσα Δικαιοσύνης, Ειρήνης Αγαθοπούλου συμμετείχε σε ημερίδα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με θέμα «Ελλάδα 2.0 & Γυναικεία Επιχειρηματικότητα: Προκλήσεις & Προοπτικές»

Σε μια πολύ σημαντική ημερίδα που διοργάνωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, συμμετείχε η βουλεύτρια Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και αναπλ. Τομεάρχισσα Δικαιοσύνης, αρμόδια για θέματα ισότητας των φύλων, Ειρήνη Αγαθοπούλου. Η ημερίδα είχε τίτλο «Ελλάδα 2.0 & Γυναικεία Επιχειρηματικότητα: Προκλήσεις & Προοπτικές» και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια εκδηλώσεων για την 8η Μάρτη. Εκτός από τη βουλεύτρια Κιλκίς, συμμετείχαν ο κ. Νικόλαος Κουλοχέρης, Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, η κ. Άννα Στρατινάκη, Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, η κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, βουλεύτρια ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πολλές γυναίκες επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, που κατέθεσαν τις δικές τους εμπειρίες. Τη συζήτηση συντόνισε η κ. Ηρώ Ράντου, δημοσιογράφος του Antenna.

Οι τοποθετήσεις των προσκεκλημένων κινήθηκαν γύρω από τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας και τις ευκαιρίες που δίνονται στις γυναίκες μέσα από αυτό για ίδιες επαγγελματικές προοπτικές με τους άνδρες.

Η αρμόδια για θέματα ισότητας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, έκανε ισχυρή κριτική στον κυβερνητικό σχεδιασμό για το Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας ότι για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα των γυναικών, θα πρέπει να ενισχυθούν οι κλάδοι στους οποίους δραστηριοποιούνται κυρίως οι γυναίκες, δηλαδή οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αφορούν τον τουρισμό, το εμπόριο και τις κοινωνικές υπηρεσίες. «Αντίθετα, αυτό που είδαμε από τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης, είναι να δανειοδοτούνται οι μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με ποσοστό 92% της χρηματοδότησης και στις πολύ μικρές να αντιστοιχεί μόνο το 0,2% του προϋπολογισμού». Στη συνέχεια μίλησε για το πώς η ανάπτυξη μπορεί να έχει έμφυλο πρόσημο, τονίζοντας ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει άνδρες και γυναίκες να συμμετέχουν ισομερώς στα κέντρα λήψης αποφάσεων, στον σχεδιασμό πολιτικών και στην κατανομή των πόρων.

Πρότεινε επίσης συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των γυναικών από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως την μεγαλύτερη πρόσβαση των γυναικών σε χρηματοδοτήσεις μέσω συνεταιριστικών επενδυτικών κεφαλαίων, τη σημαντική αύξηση του επιδόματος μητρότητας για τις ελεύθερες επαγγελματίες και την δημιουργία δημόσιων δομών φύλαξης παιδιών, για να απεγκλωβιστούν οι γυναίκες από τις υπηρεσίες οικογενειακής φροντίδας. «Η οικονομία της φροντίδας», όπως είπε, «ενισχύει διπλά τις γυναίκες. Και ως εργαζόμενες σε υπηρεσίες φροντίδας, αλλά και για να μπορούν να συμμετέχουν γενικά στην αγορά εργασίας. Γι’ αυτό πρέπει να ενισχυθεί».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)