to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:37 | 23.07.2019

Πολιτική

Ειρ. Αγαθοπούλου για επίδομα μητρότητας: «Μόνο η περισσότερη ισότητα θα αυξήσει τις γεννήσεις»

«Η περισσότερη ισότητα – στον επαγγελματικό αλλά και τον ιδιωτικό βίο – μεταξύ των φύλων είναι αυτή που μπορεί να αυξήσει τη γεννητικότητα και όχι το αντίθετο. Καλούμε λοιπόν τη νέα Υπουργό και τη νέα Κυβέρνηση (...) να σχεδιάσουν πολιτικές χωρίς έμφυλα στερεότυπα και ηλικιακές διακρίσεις και φυσικά να ελέγξουν την εργοδοτική αυθαιρεσία εν συνόλω, αλλά και αυτή που σχετίζεται με τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών»


Αναλυτικά η δήλωση της Ε. Αγαθοπούλου σε απάντηση των σχετικών δηλώσεων της υφ. Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου:

«Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μετονομάσει τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων σε ΓΓ Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και να τη μεταφέρει στο Υπουργείο Εργασίας, έρχονται οι εξαγγελίες της κ. Μιχαηλίδου να επισφραγίσουν την οπισθοδρομική κυβερνητική αντίληψη για το γυναικείο φύλο και το ρόλο του. "Επίδομα 2000€ για κάθε παιδί που γεννιέται, για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες του πρώτου καιρού και επιπλέον κίνητρα ειδικά για γυναίκες που τεκνοποιούν πριν τα 30 τους χρόνια".

Αρχικά, αυτό που έχουμε να πούμε στην νέα Υφυπουργό Εργασίας είναι ότι η απόφαση μιας γυναίκας ή ενός άνδρα να κάνει παιδιά σχετίζεται με τη συνολικότερη στήριξη, τόσο οικονομική όσο και εργασιακή, που μπορεί να τους παρέχει η Πολιτεία. Επιπλέον, το 2019, δεν μπορεί να θεωρείται ύψιστη υποχρέωση για μια γυναίκα να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, κάνοντας πολλά παιδιά. Η πεποίθηση αυτή διατηρεί ζωντανές ακόμη και σήμερα τις έμφυλες κατηγοριοποιήσεις και τις επιβολές της πατριαρχίας – οι γυναίκες είναι χρήσιμες κυρίως ως μηχανές αναπαραγωγής – και θέτει σε αμφισβήτηση το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και του αυτό-προσδιορισμού τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών – άραγε το επίδομα αυτό θα το παίρνουν και όσα ζευγάρια ,ανεξαρτήτως φύλου, επιλέγουν την τεκνοθεσία;

Η περισσότερη ισότητα – στον επαγγελματικό αλλά και τον ιδιωτικό βίο – μεταξύ των φύλων είναι αυτή που μπορεί να αυξήσει τη γεννητικότητα και όχι το αντίθετο. Καλούμε λοιπόν τη νέα Υπουργό και τη νέα Κυβέρνηση να λάβουν δραστικά μέτρα στο επίπεδο της συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής ανδρών και γυναικών και στο πλαίσιο αυτό να σχεδιάσουν πολιτικές χωρίς έμφυλα στερεότυπα και ηλικιακές διακρίσεις και φυσικά να ελέγξουν την εργοδοτική αυθαιρεσία εν συνόλω, αλλά και αυτή που σχετίζεται με τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών. Αυτές τις πολιτικές, ναι, θα τις επικροτήσουμε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)