to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:30 | 14.07.2012

πηγή: https://left.gr/91

Κοινωνία

«Είναι παράλογο να ξε-πουληθεί η ΣΕΚΑΠ!»

Στο δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν οι περίπου 240 εργαζόμενοι της Συνεταιριστικής Ελληνικής Καπνοβιομηχανίας (ΣΕΚΑΠ), η οποία απειλείται με λουκέτο ή ξεπούλημα, καθώς η Αγροτική Τράπεζα, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής της, επιμένει ότι δεν μπορεί να την χρηματοδοτεί πλέον. Την αμέριστη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων που αγωνίζονται ενάντια στο ξεπούλημα εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ξάνθης.


Στον «αέρα» βρίσκονται οι περίπου 240 εργαζόμενοι της Συνεταιριστικής Ελληνικής Καπνοβιομηχανίας (ΣΕΚΑΠ), μίας από τις τρεις θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία απειλείται με λουκέτο ή ξεπούλημα, καθώς η Αγροτική Τράπεζα, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής της επιμένει ότι δεν μπορεί να την χρηματοδοτεί πλέον. Η Αγροτική έχει στην κατοχή της το 50,36% των μετοχών, η Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ) το 34,18%, ενώ οι υπόλοιπες μετοχές είναι στα χέρια των εργαζόμενων και διάφορων συνεταιριστικών οργανώσεων.

 

Πουλάνε τη μεγαλύτερη μονάδα

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες δεν έχουν πάρει μισθό. «Με ζει ο πεθερός μου, επιβιώνω με δανεικά, με το ζόρι έχω ένα πιάτο φαΐ. Μέχρι πριν λίγες μέρες δεν είχα να δώσω 10 ευρώ στο παιδί μου να πάρει το ΚΤΕΛ», λέει στην «Αυγή» ο Στάθης, εργαζόμενος στην ΣΕΚΑΠ τα τελευταία 19 χρόνια. Παρ' όλα αυτά, όπως σημειώνει, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να δίνουν και τη ψυχή τους για την εταιρεία. «Εκεί που ήμουν υπεύθυνος πωλήσεων σε δύο νομούς, πλέον έχω αναλάβει πέντε. Κάνω χιλιόμετρα κάθε μέρα χωρίς να πληρώνομαι τα εκτός έδρας. Το κάνω όμως για να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας και να επιβιώσει η εταιρεία, την πονάω. Είναι παράλογο να κλείσει ή να ξεπουληθεί η μεγαλύτερη καπνοπαραγωγική μονάδα στη νοτιοανατολική Ευρώπη».

 

Ο ρόλος των "γαλαζοπράσινων"

Βλέποντας τον κίνδυνο του λουκέτου να ζυγώνει οι εργαζόμενοι προχώρησαν, την περασμένη Δευτέρα, σε 48ωρη απεργία, παρακάμπτοντας την επίσημη γραμμή των δύο σωματείων. Ο κ. Στάθης εξαπολύει δριμύ κατηγορώ στα συγκεκριμένα σωματεία της εταιρείας τα οποία ελέγχονται από ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. «Αυτά τα δύο σωματεία ευθύνονται για το πέπλο μυστηρίου που επικρατεί, κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί τι γίνεται εκεί μέσα. Στα σχεδόν 20 χρόνια που εργάζομαι στην ΣΕΚΑΠ ποτέ δεν ενημερώθηκα για το πότε έγιναν εκλογές, ποτέ δεν είχα τη δυνατότητα να ψηφίσω. Τα σωματεία και οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εκλέγονταν με αδιαφανείς διαδικασίες, μιλάμε για τραγικές καταστάσεις», σημειώνει αγανακτισμένος ο Στάθης και προσθέτει: «Από το 2000 και μετά, στη ΣΕΚΑΠ έγιναν εγκλήματα. Η εταιρεία χρησιμοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. σαν εκτροφείο παραγωγής βουλευτών, με υποψήφιους βουλευτές να κάνουν προεκλογικό αγώνα στις πλάτες μας, με λεφτά και προβολή της εταιρείας. Έχουνε δει τα μάτια μας απίστευτα πράγματα, εγώ προσωπικά έψαχνα γωνία να χτυπήσω το κεφάλι μου...».

 

Δεν... ρώτησαν τον κ. Κοντό...

Η κατάσταση στην ΣΕΚΑΠ επιδεινώθηκε όταν «βούλιαξε» η συμφωνία εξαγοράς της από τον Ινδό μεγιστάνα Ράμα Κρίσνα Μπομιντάλα, λίγο πριν πέσουν οι οριστικές υπογραφές. Οι εργαζόμενοι είχαν έρθει σε συμφωνία με τους ξένους επενδυτές ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί, αλλά και να υπάρξει άνοιγμα 100 νέων θέσεων. Αλλά λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, τη ΣΕΚΕ και τον νυν γενικό διευθυντή της και βουλευτή της Ν.Δ. Αλέξανδρο Κοντό, τον οποίον κατηγορούν ότι μπλόκαρε σκόπιμα τη διαδικασία. «Η ΣΕΚΕ ζήτησε από τους επενδυτές τρία ευρώ τη μετοχή, τη στιγμή που τρία ευρώ δεν έχει ούτε η μετοχή της Αγροτικής Ελλάδας! Όλα αυτά σε μια προφανή προσπάθεια να ματαιώσει τη διαδικασία», αναφέρει ο Στάθης και προσθέτει:

«Είμαστε στο σκοτάδι, κανείς δεν μας έχει ενημερώσει αν η εταιρεία πάει για εκκαθάριση ή κλείσιμο, μόνο από διαδρόμους μαθαίνουμε τι συμβαίνει. Οι διαδικασίες είναι εντελώς αδιαφανείς. Τα δύο σωματεία είχαν την Τρίτη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Αγροτικής και με τη διοίκηση της εταιρείας. Παρ' όλα αυτά δεν ενημέρωσαν κανέναν για το τι ειπώθηκε σε αυτήν τη συνάντηση, ούτε για τα μισθολογικά ούτε για το μέλλον της ΣΕΚΑΠ. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι γίνεται, όλα κρατούνται επτασφράγιστο μυστικό».

Όλα αυτά τη στιγμή που οι εργαζόμενοι κρατάνε την εταιρεία ζωντανή στην αγορά, καθώς έχουν βάλει τους αντιπροσώπους τους σε κάθε νομό να προπληρώνουν την παραγγελία τους, ώστε η εταιρεία να έχει ρευστό για να φορολογήσει τα τσιγάρα. «Δεν υπάρχουν αλλιώς χρήματα, η Αγροτική έχει κόψει τη χρηματοδότηση, ενώ έχει παρακρατήσει ακόμα και τα χρήματα από επενδυτικά προγράμματα της Ε.Ε. που δικαιούμασταν. Μέχρι εκεί έχουμε φτάσει, η κατάσταση είναι τουλάχιστον τραγική».

 

ΣΥΡΙΖΑ: Να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας

Την αμέριστη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων που αγωνίζονται ενάντια στο ξεπούλημα της ΣΕΚΑΠ εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ξάνθης, ο οποίος δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να κλείσει η μοναδική συνεταιριστική βιομηχανία του νομού. «Ο αγώνας των εργαζόμενων για να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, για να διατηρηθεί η συνεταιριστική μορφή της επιχείρησης, για να παραμείνει η εταιρεία στον έλεγχο της Αγροτικής Τράπεζας, είναι αγώνας ο οποίος πρέπει να συνδυαστεί με την απόκρουση των μνημονιακών πολιτικών που ξεκίνησαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. και ΛΑΟΣ και ολοκληρώνονται με τη σημερινή συγκυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί τους εργαζόμενους στη ΣΕΚΑΠ, μέσα και έξω από τη Βουλή, ενώ θα προχωρήσει άμεσα στην ανάληψη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της παραμονής της επιχείρησης στο Δημόσιο, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο».


Του Μανώλη Γασπαράκη

Αναδημοσίευση: Η Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)