to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:47 | 05.10.2013

Πολιτική

Είναι ο Ρουπακιώτης συνωμοσιολόγος και φιλοναζιστής;

Μια προκλητική διαστρέβλωση


Του Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου

Η δήλωση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη στη χτεσινή εκπομπή των Λυριτζή-Οικονόμου στον ΣΚΑΪ, σύμφωνα με την οποία οι διώξεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής είναι προϊόν διεθνών πιέσεων, έκανε το γύρο των ΜΜΕ και του Διαδικτύου. Το σχετικό απόσπασμα φιλοξενήθηκε σε δεκάδες σάιτ, απασχόλησε δελτία ειδήσεων και εκπομπές και συζητήθηκε επί ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Έθνος online έκανε λόγο για “απίστευτους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού” και “συνωμοσιολογικού χαρακτήρα διαπιστώσεις”, το φιλοχρυσαυγίτικο “Αποκαλυπτικό Δελτίο” του EXTRA 3 έμεινε με νόημα στο “εβραϊκές οργανώσεις”, ενώ την ευκαιρία να οικειοποιηθεί τη δήλωση δεν θα έχανε η Χρυσή Αυγή, θέλοντας να πείσει ότι οι διώξεις “είναι πολιτικές και εκπορευόμενες από ξένα κέντρα εξουσίας εχθρικά στον Ελληνικό Λαό”. Για τη ΧΑ, βεβαίως, η δίωξή της είναι πολιτική, σε αντίθεση με την πολιτική υπόθαλψή της, που μάλλον είναι απολίτικη.

Όμως όσα αποδόθηκαν στην επίμαχη δήλωση, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η τοποθέτηση του Αντώνη Ρουπακιώτη διαστρεβλώθηκε σκόπιμα – κι αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς ακούγοντας ολόκληρο το απόσπασμα διάρκειας τριών λεπτών και τριαντατριών δευτερολέπτων που φιλοξενεί το ίδιο το Έθνος online (βλ. εδώ). Πριν από οποιονδήποτε σχολιασμό, λοιπόν, παραθέτω:

Ρουπακιώτης: Να καταθέσω όμως τη γνώμη μου και την αγωνία μου. Τι θέλω να πω; Πιεζόντανε. Οι ελληνοεβραϊκές οργανώσεις ήρθανε εδώ, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, κατ΄ επανάληψη, και στα άλλα υπουργεία. Οι αμερικανοελληνικές εβραϊκές οργανώσεις ήρθαν στο υπουργείο. “Τι κάνετε;”. Ο Πρόεδρος, ο κύριος πρωθυπουργός, πήγε στην Αμερική και θα τους έβλεπε. Κι εκεί υπάρχουν λόμπις, υπάρχουνε διαπλοκές, υπάρχουνε διασυνδέσεις. Κάτι έπρεπε να τους πει. 

Οικονόμου: Έπαιξε ρόλο αυτό;

Ρουπακιώτης: Σαφώς. Έπρεπε να τους πει κάτι [...] Το δεύτερο: αναλαμβάνουμε από 1/1/2014 την Προεδρία. Και σας μιλάω και από την εμπειρία μου, χωρίς να υποκαθιστώ κανέναν: “Τι κάνετε; Με τι αξιοπιστία εσείς θα αντιμετωπίσετε προβλήματα της Προεδρίας;”

Άλλη δημοσιογράφος: Τα οποία πληθαίνουν μετά τη δολοφονία Φύσσα.

Ρουπακιώτης: Έτσι. Τρίτο: ο Λετονός Μούιζνιεκς, που δεν έχει καμία σχέση με Αριστερά, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και η Μάλμστρομ, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν έχει καμία σχέση, λέει “Τι κάνετε; Μα ένα νομοσχέδιο δεν μπορείτε να προωθήσετε; Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό το φαινόμενο;” Τέταρτον: είμαστε υποχρεωμένοι από το Νοέμβρη του ΄10 να είχαμε ολοκληρώσει ένα νομοσχέδιο που θα κάλυπτε κενά [σ.σ.: εννοεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που εισηγήθηκε ο ίδιος] Πέμπτον: το αίμα εκείνου του άμοιρου του πακιστανού πνίγηκε στη λησμονιά μας. [...] Γιατί καθυστέρησε; [σ.σ.: η κυβέρνηση]. Υπάρχουνε κύκλοι μέσα στην κυβέρνηση που λογάριαζαν ότι τη Χρυσή Αυγή δεν πρέπει να την πολώσεις. “Φύγανε πολλοί δικοί μας, πήγανε εκεί, να έχουμε ένα διάδρομο ανοιχτό -είναι σαν την άμμο που κυλάει-, να τους ξαναφέρουμε πίσω”. Γι΄ αυτό αρνήθηκαν να προωθήσουν στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για το οποίο υπήρξε πλήρης συμφωνία [...]. 

Οικονόμου: Και πολεμήθηκε από μέσα; Από το Μέγαρο Μαξίμου;

Ρουπακιώτης: Σαφώς ναι. 

Ο Ρουπακιώτης αντιπαραβάλλει τις διεθνεις πιέσεις προς την πάγια απροθυμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη νεοναζιστική βία – απροθυμία που, στην περίπτωση της απόσυρσης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, πήρε χαρακτήρα κυνικής και απροσχημάτιστης συγκάλυψης του νεοναζισμού, με μόνο κριτήριο το ενδεχόμενο εκλογικό όφελος της ΝΔ. Αυτό επισημαίνει ο πρώην υπουργός – και αυτό είναι που δεν αντέχουν οι όψιμοι αντιναζιστές του “συνταγματικού τόξου”, όπως δεν το αντέχουν και οι χρυσαυγίτες, γιατί τους εντάσσει στο ίδιο συνεχές με τη ΝΔ.

Με την απομόνωση του πιο “παρεξηγήσιμου” τμήματος της δήλωσης του πρώην υπουργού, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έκαναν έναν αντιπερισπασμό: μετατόπισαν το βάρος της δήλωσης Ρουπακιώτη από το “προβληματικό” δεύτερο μέρος της, αυτό δηλαδή που εκθέτει τη ΝΔ, και ενοχοποίησαν τον Ρουπακιώτη με βάση το πρώτο περίπου ως ιδεολογικά πρωτόγονο αντισημίτη και συνωμοσιολόγο, δίνοντας στους χρυσαυγίτες υλικό για προφανείς ιδεολογικοπολιτικές χρήσεις. 

Όμως, το σκεπτικό που ανέπτυξε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ ο Αντώνης Ρουπακιώτης, είναι το ίδιο με αυτό κατέθεσε προχτές στην ΕΣΗΕΑ, μιλώντας στην εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Υποψιαζόμενος μάλιστα ότι όσα υποστήριξε περί διεθνών πιέσεων θα μπορούσαν να παρεξηγηθούν, ο Νίκος Αλιβιζάτος διέκοψε τον ομιλητή και τον ρώτησε αν θεωρεί ότι καλώς υπήρξαν οι πιέσεις στις οποίες αναφέρθηκε. Ο πρώην υπουργός απάντησε, προφανώς, θετικά: αυτό το οποίο ήθελε και πάλι να επισημάνει με τα περί έξωθεν πιέσεων, δεν ήταν παρά η προκλητική ασυλία που παρείχε έσωθεν η ΝΔ σε μαχαιροβγάλτες και μαστρωπούς χιτλερικούς. 

Τις επόμενες μέρες, η ομιλία θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της “Ένωσης”, για όποιον ενδιαφέρεται. Όπως και νά΄ χει, όμως, του (ακροδεξιού) έλληνος ο τράχηλος, (αντιναζιστικό) εβραϊκό ζυγό δεν υπομένει. Ακόμα και σήμερα, λοιπόν, και προς δόξαν του ανορθολογισμού, είναι πολλοί (και πολύ πέραν της στενής επιρροής της Χρυσής Αυγής) αυτοί που βλέπουν τη συγκάλυψη του νεοναζισμού ως εσωτερική υπόθεση, αν όχι ως τεκμήριο εθνικής κυριαρχίας. Ούτε λόγος βεβαίως για την ευελιξία τους. Προχτές αγνοούσαν το νεοναζιστικό έγκλημα, μέχρι χτες το ανακάλυπταν έκθαμβοι, σήμερα φόρεσαν πάλι τα γκεμπελικά τους.

Πηγή: rednotebook.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)