to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:31 | 17.07.2020

Πολιτική

«Είναι μάταιο να αντιμετωπίζουμε ως πρόβλημα το φαινόμενο της μετανάστευσης»: Ο Δημ. Χριστόπουλος μιλά στο left.gr

Το καινούργιο του βιβλίο «Αν το προσφυγικό ήταν πρόβλημα, θα είχε λύση» ήταν η αφορμή για μια συνέντευξη με τον πολιτειολόγο Δημ. Χριστόπουλο, που από το 2000 διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ το 2016 εκλέχθηκε πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως τον Οκτώβριο του 2019.


Ερωτήσεις-επεξεργασία βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος είναι πολιτειολόγος, από το 2000 διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, το 2016 εκλέχθηκε πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως τον Οκτώβριο του 2019.

Μαζί του συζητάμε το καινούργιο του βιβλίο «Αν το προσφυγικό ήταν πρόβλημα, θα είχε λύση», εκδόσεις Πόλις.

Αντιγράφουμε από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Κατά κανόνα, τα προβλήματα λύνονται. Αν το προσφυγικό ήταν πρόβλημα, θα είχε λύση. Δεν έχει, όμως. Είναι εντελώς μάταιο να αντιμετωπίζουμε ως πρόβλημα ένα φαινόμενο. Τέτοιο είναι και το προσφυγικό: ένα κοινωνικό φαινόμενο που γεννά προβλήματα - λιγότερα ή περισσότερα, ανάλογα με το πώς το διαχειριζόμαστε. Επιχειρώντας να εντάξουμε ιστορικά το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στη μακρά και μέση διάρκειά του στην Ελλάδα, επιχειρούμε ουσιαστικά να εμβαθύνουμε τις αξιολογήσεις μας, να διασώσουμε την ευθυκρισία και την προνοητικότητά μας από τον πανικό που προκαλούν οι φρενήρεις ρυθμοί των γεγονότων. Να απομαγεύσουμε τη στιγμή από τα πάθη της.

Σε αυτές τις δύσκολες και αγωνιώδεις στιγμές, το παρόν βιβλίο γράφτηκε με σκοπό να προσφέρει επιχειρήματα σε όσους πιστεύουν ότι το προσφυγικό και το μεταναστευτικό είναι ζητήματα με τα οποία η ελληνική κοινωνία -είτε της αρέσει είτε όχι- θα πρέπει να μάθει να ζει, χωρίς εξωραϊσμούς και δαιμονοποιήσεις. Από αυτή την άποψη, θέλει πρωτίστως να υπηρετήσει την αρετή της επίγνωσης: της επίγνωσης ως μοναδικής προϋπόθεσης για να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο».

Με τον Δημήτρη Χριστόπουλο συζητάμε το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα στην χώρα μας διαχρονικά, δίνοντας βεβαίως έμφαση στην κατάσταση που δημιουργήθηκε από το μεγάλο προσφυγικό κύμα του 2015 μέχρι σήμερα:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)