to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Είναι αυτά στοιχεία για να πανηγυρίζουν;

Μόνο για "πανηγυρισμούς" δεν είναι η κατάσταση η οποία επικρατεί στην ελληνική οικονομία, καθώς η παρατεταμένη μνημονιακή προσήλωση που επιδεικνύει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου έχει οδηγήσει στο "χείλος του γκρεμού" την πλειονότητα των πολιτών.


Το τελευταίο "πάτημα" της κυβερνητικής προπαγάνδας αποτελεί το γεγονός ότι η ύφεση "έκλεισε" στο 3,7% για το 2013, σε χαμηλότερο επίπεδο έναντι των προβλέψεων τόσο της τρόικας όσο και της ίδιας της κυβέρνησης. Εντούτοις, το οικονομικό επιτελείο δεν λέει τίποτα για το ότι το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές μειώθηκε πέρσι κατά 6,2%, δηλαδή ελάχιστα λιγότερο σε σχέση με το 2012 (-7%) και λίγο περισσότερο από το 2011 (6,1%). Αυτό το νούμερο ενέχει την απώλεια των χρημάτων που δημιουργήθηκε στην ελληνική οικονομία εξαιτίας του αποπληθωρισμού. Εν ολίγοις, κατά το 2013 υπήρξε πτώση του εθνικού εισοδήματος κατά 6,2%!

Από εκεί και πέρα, εξαιρετικά προβληματικό είναι πως η χώρα μας είναι "πρωταθλήτρια" ανεργίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, φτάνοντας το 28% στον γενικό πληθωρισμό και το 61,4%, στους νέους, ενώ ορισμένοι οίκοι αξιολόγησης δεν "βλέπουν" επιστροφή της ανάπτυξης για φέτος, όπως την εκτιμά το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, παραμένει το "αγκάθι" του αποπληθωρισμού για ενδέκατο μήνα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, καθώς φαίνεται πως μειώνει τον τζίρο της οικονομίας. Εξαιτίας αυτού, η οικονομία έχασε 12,1 δισ. ευρώ! την περίοδο 2012-13.

Την ίδια ώρα, στην εκτίμηση - σοκ ότι τα "κόκκινα δάνεια" θα φτάσουν στο δυσθεώρητο ποσοστό του 35%, ήτοι γύρω στα 77 δισ. ευρώ, στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς προχώρησε η Eurobank, μέσω έκθεσης την οποία έδωσε στη δημοσιότητα. Το παραπάνω αποτυπώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις τεράστιες δυσμενείς συνέπειες που έχει επιφέρει η εφαρμογή του Μνημονίου στη χώρα μας, οδηγώντας χιλιάδες δανειολήπτες στο μη περαιτέρω. Πάντως, υπάρχει και πιο δυσοίωνη εκτίμηση από την PwC, η οποία αναφέρει ότι τα προβληματικά δάνεια θα φτάσουν το 40% στο τέλος του 2014, ήτοι το ιλιγγιώδες ποσό των 84 δισ. ευρώ.

"Συνεργάσιμος δανειολήπτης"

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση κωλυσιεργεί σε σχέση με το εν λόγω ζωτικής σημασίας οικονομικό θέμα, πραγματοποιώντας συσκέψεις επί συσκέψεων χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Το μόνο που έχει καταφέρει είναι ο ορισμός του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», ο οποίος έχει ως εξής:

α) Είναι διαθέσιμος σε επικοινωνία με τον δανειστή, παρέχει πλήρη και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας προς τον δανειστή και προβαίνει σε ορισμό συγγενικού ή φιλικού προσώπου ως αντικλήτου επικοινωνίας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

β) Απαντά σε ανακοινώσεις και επιστολές του δανειστή με κάθε πρόσφορο μέσο εντός μίας εβδομάδας.

γ) Προβαίνει σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών προς τον δανειστή αναφορικά με την τρέχουσα οικονομική του κατάσταση, εντός 15 ημερών από την ημέρα μεταβολής τους.

δ) Προβαίνει εκουσίως σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών προς τον δανειστή, οι οποίες θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη μελλοντική οικονομική του κατάσταση, εντός 15 ημερών από την ημέρα που θα περιέλθουν σε γνώση του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)