to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Είμαστε όλοι μαζί;

Μη μιλάς, χρειάζεται εθνική ομοψυχία. Μην είσαι ανεύθυνος, έχουμε πόλεμο. Δεν είναι ώρα για αντιπολίτευση. Όλοι μαζί απέναντι στον κοινό εχθρό.


Αυτά ακούμε σε σχεδόν εικοσιτετράωρη βάση από τους κυβερνητικούς και από τους δημοσιογράφους που φιλοτεχνούν το προφίλ του Μεγάλου Τιμονιέρη και Εθνάρχη Μητσοτάκη.

Πράγματι, η χώρα μας φαίνεται να έλαβε σύντομα μέτρα περιορισμού και ευχόμαστε από καρδιάς να αποβούν σωτήρια. Και οι πολίτες ανταποκρίθηκαν και πειθάρχησαν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Μένουμε σπίτι, ακολουθούμε τις οδηγίες των αρμόδιων και φυσικά δεν μπλέκουμε στα πόδια της επιστήμης όσοι δεν έχουμε σχέση με αυτήν. Τι γίνεται όμως με την ευθύνη της κυβέρνησης; Και κυρίως, είμαστε, αλήθεια, “όλοι μαζί;”

Ποια ευθύνη έχει η κυβέρνηση; Πρωτίστως την προάσπιση της δημόσιας Υγείας και της αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Έλα όμως που, αντί για μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών για την πρώτη γραμμή και τη στελέχωση των ΜΕΘ, η κυβέρνηση καλεί εθελοντές, τελειόφοιτους των ιατρικών σχολών και συνταξιούχους.

Τη στιγμή μάλιστα που οι δημοσιονομικοί περιορισμοί από το Σύμφωνο Σταθερότητας έχουν ανασταλεί, η ΕΚΤ έχει παράσχει ένεση ρευστότητας, ενώ το μαξιλάρι των 35 δισ. ευρώ βρίσκεται ακόμα στο ντουλάπι.

Αν και είμαστε στην πρώτη φάση της πανδημίας και χωρίς να έχουν αυξηθεί δραματικά τα καταγεγραμμένα κρούσματα, τα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν τραγικές ελλείψεις σε μέσα προστασίας. Ακόμα και γιατροί που υποδέχονται ύποπτα περιστατικά καλούνται από τον ΕΟΔΥ να ανακυκλώσουν την ίδια μάσκα υψηλής προστασίας, εαν είναι τυχεροί και δεν έχουν απλώς μια χειρουργική.

Την ίδια ώρα που οι κλινικάρχες θα λαμβάνουν διπλάσια αποζημίωση από το κράτος για τη διάθεση κλινών ΜΕΘ, ενώ 30 εκατ. ευρώ πάνε στα ιδιωτικά εργαστήρια για τα διαγνωστικά τεστ. Όσοι μπορούν να πληρώσουν, να κάνουν τεστ. Όσοι δεν έχουν, ας μείνουν σπίτι και ο Θεός βοηθός. Τα δωράκια και οι εξυπηρετήσεις σε φίλους δεν καταλαβαίνουν από πανδημίες.

Αλήθεια, πόσες μάσκες και πόσοι αναπνευστήρες “κάηκαν” με τις πτήσεις των F16 και των στρατιωτικών ελικοπτέρων πάνω από την Αθήνα την 25η Μαρτίου;

Δεν θα κλείσουμε τα μάτια μπροστά στον Αρμαγεδδώνα που φέρνει στην εργασία ο τροϊκανότερος των τροϊκανών Γ. Βρούτσης, που δίνει αποζημίωση 800 ευρώ για ενάμιση μήνα στους εργαζόμενους αλλά δυνατότητα για 50% μειωμένους μισθούς για έξι μήνες στους εργοδότες. Και μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών να ζητούν οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν μέρος ακόμα και από τα 800 ευρώ. Στις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις και το εργοδοτικό πάρτι, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.

Ο εχθρός είναι κοινός, ωστόσο δεν είμαστε όλοι μαζί. Απλούστατα διότι δεν ξεκινάμε από την ίδια αφετηρία, δεν είμαστε το ίδιο εξοπλισμένοι όλοι στον πόλεμο. Και όταν τελειώσει αυτή η τρέλα, τότε θα λογαριαστούμε. Γιατί είναι δεδομένο ότι η μάχη για την υπεράσπιση της κοινωνίας την επόμενη μέρα θα είναι κομβική. Για την ώρα, προέχει να κερδίσουμε τον αγώνα της ζωής απέναντι στον θάνατο, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)