to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:16 | 08.10.2013

Πολιτική

Είκοσι χρόνια κάθειρξη στον υπουργό-σύμβολο του ΠΑΣΟΚ

Κάθειρξη 20 ετών επέβαλε χθες στον Ακη Τσοχατζόπουλο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, κρίνοντας ότι τέλεσε το αδίκημα της αποδοχής δωροδοκίας ύψους δεκάδων εκατομμυρίων για να υπογράψει ως υπουργός του ΠΑΣΟΚ το διάστημα 1998 - 2001 τις συμβάσεις των υποβρυχίων και των οπλικών συστημάτων TOR M-1.


Iδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής του αδιαλείπτως από το 1981 έως το 2004, αναπληρωτής πρωθυπουργός,  πρωτοκλασάτος υπουργός επί σειρά ετών, διεκδικητής της προεδρίας του κόμματος το 1996, υπόδικος για το αδίκημα της δωροδοκίας ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, «ανύπαρκτος» για το κόμμα που τον ανέδειξε μετά την αποκάλυψη των παράνομων δραστηριοτήτων του, πρόσθεσε από χθες μια ακόμη γραμμή στο βιογραφικό του: καταδικασμένος σε 20ετή κάθειρξη ως ένοχος για "ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εγκληματική δραστηριότητα" και "κατ' εξακολούθηση παθητική δωροδοκία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου".

Μαζί του καταδικάστηκαν άλλα δεκαέξι άτομα σε μικρότερες ποινές, ενώ απαλλάχτηκαν δύο. "Στα μαλακά" έπεσε ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας, που "έδωσε" τον πρώην υπουργό, καθώς η ποινή του περιορίστηκε σε φυλάκιση έξι ετών, που σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση θα πρέπει να έχει και ανασταλτικό χαρακτήρα.

O πρώην υπουργός εξέδωσε σήμερα, Τρίτη, ανακοίνωση στην οποία αρακτηρίζει ανεπαρκές το δικαστήριο «και αδύναμο να αντισταθεί στις "άνωθεν" παρεμβάσεις των γνωστών πολιτικοδικαστικών κέντρων εξουσίας», μιλώντας για «έγκλημα» εις βάρος του δικαίου, καταλήγοντας πως δεν το αναγνωρίζει και θα καταθέσει άμεσα έφεση.

Το ιστορικό της υπόθεσης

 

Το 2010 ξεκίνησε έρευνα στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκη Σταμάτη, είχε αγοράσει το ακίνητο που διαμένουν, επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, από εταιρεία off shore. Ο πρώην υπουργός τέθηκε εκτός ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2010 με εισήγηση της Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ.

Στις 28 Απριλίου 2011 ψηφίστηκε στη Βουλή η σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, ύστερα από πρόταση που κατέθεσε η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Η πρόταση έγινε δεκτή με ευρεία πλειοψηφία 226 ψήφων. Εκείνη την ήμερα ο Άκης Τσοχατζόπουλος δήλωσε από το βήμα του Κοινοβουλίου ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στο σκάνδαλο και υπερασπίστηκε την απόφαση για την αγορά των υποβρυχίων τύπου 214, σημειώνοντας ότι αυτή πέρασε από όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα και εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ. 

Η δίκη για την υπόθεση με τα εξοπλιστικά ξεκίνησε στις 22 Απριλίου του 2013 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τα εξοπλιστικά. 

Τον περασμένο Ιούλιο η εισαγγελέας Γ. Αδειλίνη προσκόμισε στο δικαστήριο μια σειρά από νέα στοιχεία για τις συμβάσεις των εξοπλιστικών, αναδεικνύοντας πρόσθετα διακινηθέντα ποσά, μεταξύ «ύποπτων» λογαριασμών. Η αυλαία έπεσε χθες, με την καταδικαστική απόφαση.  (Πηγή για το ιστορικό: Ελευθεροτυπία)

Η σιγή ιχθύος του ΠΑΣΟΚ

Με τη χθεσινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου κλείνει, μέχρι την έφεση που αναμένεται να καταθέσει ο πρώην υπουργός, ο κύκλος της υπόθεσης που ξεκίνησε το 2010. Η εκκωφαντική σιωπή του τωρινού συγκυβερνώνοντος κόμματος, που ανέθρεψε, ανέδειξε, ωφελήθηκε από και ωφέλησε τον Ακη Τσοχατζόπουλο, δεν είναι βεβαίως τυχαία. Ξεμπερδεύοντας μαζί του με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπήςτο 2011 και τη συνακόλουθη διαγραφή του, το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να ξεφορτωθεί το βαρίδι, να τον αποπέμψει ως «μαύρο πρόβατο» και «μεμονωμένη περίπτωση».

Παλιότερες ευτυχισμένες στιγμές

Είναι, προφανώς, μάταιο. Ο πολιτικός που αποτελούσε το δεξί χέρι του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, που διετέλεσε υπουργός σχεδόν ανελλιπώς από το 1981 ως το 2004, συνεργάτης πολλών εκ των στελεχών που έχουν απομείνει ως σήμερα στο αποδυναμωμένο κόμμα της Ιπποκράτους, συμβολίζει ακριβώς την εξέλιξη του από ένα κόμμα που επαγγελόταν την «αλλαγή» σε ένα σχηματισμό που βουτήχτηκε στη διαφθορά, και μαζί με τα ψεύτικα οράματα της ισχυρής Ελλάδας, προετοίμασε το έδαφος για την κατάρρευση της χώρας και την παράδοσή της στα μνημόνια, αρκεί το ίδιο να διατηρήσει πάση θυσία μια επίφαση πολιτικής παρουσίας, ως δεξί χέρι της μέχρι πρότινος επάρατης Δεξιάς. 

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ απέφυγαν όπως ο διάολος το λιβάνι οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση και φυσικά απέφυγαν να αντιδράσουν στην κλήση τους από τον πρώην φίλο και συνεργάτη τους. Μόνο ο γραφικός Πάγκαλος βρέθηκε να πει ένα, στο γνωστό ύφος, «εμένα αν εμένα με αναγκάσουν βιαίως να καταθέσω ως μάρτυρας υπεράσπισης του Άκη, θα τον "θάψω"». 

Τα εξοπλιστικά ως χώρος πλουτισμού

Αξίζει να επισημανθεί πως δεν είναι τυχαίο που αυτή η υπόθεση, με τις μίζες που έφτασαν στα δυσθεώρητα ύψη των 55 εκατ. ευρώ, είχε να κάνει με εξοπλιστικά προγράμματα. Είναι ακριβώς το πεδίο όπου, λόγω των υπερβολικών και παράλογων δαπανών που κάνει η χώρα και της ισχυρής παρουσίας ξένων συμφερόντων, ανθεί η διαφθορά, τα αδιαφανή «λόμπι» και τα «κυκλώματα», με τη βοήθεια του ανεπαρκούς θεσμικού πλαισίου. Το 2009, λίγο πριν μπει στο λαβύρινθο του Μνημονίου, η Ελλάδα ήταν πρώτη στην Ευρώπη και 13η στον κόσμο στο ποσοστό του ΑΕΠ που διατίθεται σε στρατιωτικές δαπάνες! 

Τελειώνει εδώ;

Η υπόθεση Ακη Τσοχατζόπουλου, η υπόθεση Παπακωνσταντίνου -με τις ομοιότητες που παρουσιάζει ως προς την αντιμετώπιση-, οι διάφορες μικρότερου βεληνεκούς υποθέσεις διαφθοράς που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας (και πολλές άλλες που ποτέ δεν «βγήκαν στη φόρα»)  θυμίζουν πως το πρόβλημα δεν είναι απλώς υπόθεση μερικών διεφθαρμένων αξιωματούχων, αλλά σύμφυτο με όλη την πορεία του δικομματισμού στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.  Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που πλέον έχουν ενωθεί εις σάρκαν μία, κατ' ξακολούθηση εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα, «νόμιμα» ή μη, των ντόπιων ή όχι επιχειρηματικών συμφερόντων που τους στήριζαν και τους διατηρούσαν στην εξουσία. 

Διαβάστε ακόμα:

Δημ. Παπαδημούλης: Καλή αρχή η ποινή του Τσοχατζόπουλου

Είκοσι χρόνια κάθειρξης στον Τσοχατζόπουλο - Ανακοινώθηκαν όλες οι ποινές 

Η πολιτική ως τέχνη του μερτικού, του Θ. Καρτερού (Απρίλιος 2012)

Πώς καταντήσαν τ'άλογα, σαν κολοβά γαϊδούρια..., του Πρόδρομου Σεϊτανίδη

Όταν ο Βενιζέλος «έβγαζε λάδι» τον Άκη και τον Γιάννο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)