to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:44 | 19.09.2020

Πολιτική

Eυρωβουλευτές της GUE/NGL: «Να μεταφερθούν στην Ευρώπη οι πρόσφυγες της Λέσβου»

"Η Ευρώπη να αναλάβει την ευθύνη της στο Μεταναστευτικό και να επιδείξει έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες" σημείωσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ


Με την αντιπροσωπεία των οχτώ ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται από χτες στη Λέσβο συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

Ο Κώστας Μουτζουρης ζήτησε από  την αντιπροσωπεία των Ευρωβουλευτών της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL, να μεταφέρουν προς την Ευρώπη και τους θεσμούς της, το αίτημα των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου και ειδικότερα της Λέσβου που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος, για αποσυμφόρηση και αναλογική κατανομή των προσφύγων – μεταναστών σε χώρες της Ευρώπης.

Από την πλευρά τους οι ευρωβουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισαν την αναγκαιότητα η Ευρώπη να αναλάβει την ευθύνη της πάνω στο θέμα του Μεταναστευτικού και να επιδείξει έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και μετανάστες, ανοίγοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Τους ευρωβουλευτές συνόδευε ο Βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς.

ΕUROBOYLEYTES SYRIZA LESVOSς συνόδευε ο 

Εικόνες φρίκης

Αφού επισκέφθηκαν την κατεστραμμένη από την πυρκαγιά δομή στη Μόρια, οι Ευρωβουλευτές της Αριστεράς μετέβησαν στο χώρο του νέου πρόχειρου καταυλισμού στο Καρά Τεπέ, όπου η κυβέρνηση με καθυστέρηση ημερών και ανεπαρκείς υγειονομικές συνθήκες επιχειρεί να οργανώσει τη στέγαση των πάνω από 10.000 ανθρώπων που περιφέρονται ανέστιοι στο νησί από την ημέρα της πυρκαγιάς στη Μόρια.
Έλλειψη χώρων υγιεινής, έλλειψη πόσιμου νερού, συνωστισμός στη διενέργεια των testcovid, συνθήκες προβληματικές και για τους εργαζόμενους στο χώρο, συνθέτουν μια εικόνα προχειρότητας.
Οι ευρωβουλευτές, ανάμεσα τους και οι Κώστας Αρβανίτης και Πέτρος Κόκκαλης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισκέφτηκαν τους χώρους της νέας δομής, μίλησαν με εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και τους ίδιους τους φιλοξενούμενους, σε αντίθεση με τον Αντιπρόεδρο Μ.Σχοινά που μετέβη στο νησί ως απεσταλμένος της Κομισιόν αλλά αρκέστηκε στην «αφ’ υψηλού» επιθεώρηση της Μόριας.
Η GUE/NGL, πέρα από τη σταθερή θέση αλληλεγγύης προς τον Ελληνικό Λαό, διεκδικεί την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής της Ευρώπης, που ευθύνεται για τα αδιέξοδα και την πρωτοφανή κρίση που βιώνει σήμερα η Λέσβος.
Η αντιπροσωπεία της Ευρωομάδας της Αριστεράς συνεχίζει την επίσκεψή της στο νησί με ένα πυκνό πρόγραμμα επαφών με τοπικούς φορείς, εργαζόμενους και ανθρωπιστικές οργανώσεις και αύριο το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Κ. Αρβανίτης: Ανθρωπιστικό έγκλημα ο εγκλωβισμός προσφύγων στη Λέσβο

Στο μεσημεριανό μαγκαζίνο του ρ/σ Στο Κόκκινο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη μίλησε ο Κώστας Αρβανίτης. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL μετέφερε την εικόνα που συνάντησε η αντιπροσωπεία της GUE/NGL και του ΣΥΡΙΖΑ σε Μόρια και Καρά Τεπέ.
«Είδαμε όλοι τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και την προώθησή του από τον Κύριο Μαργαρίτη Σχοινά και της φον ντερ Λάιεν. Η κατάσταση έχει ως εξής: Σκηνές πάνω στον βοριά. Βάλανε χώματα μήπως προστατεύσουν τους ανθρώπους από το βοριά, με πάνω από 6 μποφόρ η κατάσταση θα είναι ανυπόφορη. Δεν έχουν πόσιμο νερό, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στην υγιεινή. Δεν υπάρχουν τουαλέτες, υπάρχει μία για κάθε 50-60 άτομα. Και αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι επειδή γίνονται τεστ για τον κορωνοϊό, οι σκηνές είναι τόσο συνωστισμένες που και να μην έχεις, κολλάς. Αυτό φυσικά θέτει σε κίνδυνο και τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη».
Συνεχίζοντας, τόνισε πως η εικόνα που αντίκρυσαν στο Καρά Τεπέ δεν υπάρχει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. «Δεν υπάρχει σε ευρωπαϊκή χώρα τέτοια εικόνα. Αυτή η εικόνα θυμίζει Σάμπρα και Σατίλα, παραπέμπει όχι σε χώρα της ΕΕ. Αυτό το αφήγημα είναι ντροπιαστικό για την Ευρώπη. Αυτή η εικόνα αντικατοπτρίζει το αφήγημα του κυρίου Σχοινά;» αναρωτήθηκε. «Είναι αποθήκη ψυχών, κι εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ και τη GUE το καταγγέλλουμε και θα το καταγγέλλουμε. Αυτή η δομή θα στεγάσει 13.000 ανθρώπους. Η Μόρια των 5.000 φαντάζει καλύτερη από τη σημερινή εικόνα».
Κατηγόρησε, ακόμη, την κυβέρνηση για διγλωσσία. «Άλλα λέει ο κύριος Χρυσοχοΐδης στον Guardian, άλλα ο κύριος Μηταράκης στους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων της ΕΕ, άλλα η κυβέρνηση στον ντόπιο πληθυσμό και άλλα προς τα έξω. Aυτό που έχει αξία και πρέπει να κρατήσουμε είναι η πολιτική θέση της GUE/NGL και του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δε μπορεί να γίνει φυλακή της Ευρώπης, και είμαστε εναντίον στο αφήγημα για “Ελλάδα – Ασπίδα” - που ευαγγελίζεται ο κύριος Μητσοτάκης - και “νησιά και ενδοχώρα – φυλακή”. Το αίτημά μας, που συμπληρώνει η πρωτοβουλία των 169 ευρωβουλευτών από 6 πολιτικές ομάδες, είναι ο απεγκλωβισμός της Ελλάδας. Οι άνθρωποι θα εγκλωβιστούν εδώ. Αυτό είναι κρίση και για αυτούς, και για τον ντόπιο πληθυσμό και για τη χώρα. Σε αυτό επιμένει ο κύριος Μητσοτάκης και προχωρά σε ανθρωπιστικό έγκλημα. Κι εμείς για αυτό παλεύουμε πάντα, για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων».
Κλείνοντας, σχολίασε θετικά την ειδησεογραφική κάλυψη της αποστολής από διεθνή δίκτυα όπως AlJazeera, Euronews, AssociatedPress, που έχει μεγάλη αξία και για την ενημέρωση του κοινού και για τη διεθνοποίηση του προβλήματος.
Ο Κώστας Αρβανίτης συμμετέχει στο διήμερο ταξίδι – αυτοψία που πραγματοποιεί αντιπροσωπεία της ευρωομάδας της Αριστεράς. Μαζί με τον Πέτρο Κόκκαλη εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και με ευρωβουλευτές από Γερμανία, Ισπανία, Σουηδία, Πορτογαλία θα συναντηθούν με τοπικούς φορείς, ανθρωπιστικές οργανώσεις και εργαζόμενους, αφού πρώτα επισκέφθηκαν και την κατεστραμμένη Μόρια αλλά και τη νέα, «προσωρινή» δομή στο Καρά Τεπέ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)