to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

2:07 | 20.07.2012

left.gr

Κοινωνία

Εικόνες ντροπής στο Τμήμα Αλλοδαπών του Α.Τ. του Ελληνικού

Εικόνες που προκαλούν σοκ και ντροπή αντίκρυσε χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφτηκε το Τμήμα Αλλοδαπών του Αστυνομικού Τμήματος του Ελληνικού.


Αστυνομικοί του Τμήματος ανταποκρίθηκαν με προθυμία στο αίτημα της βουλευτή Βασιλικής Κατριβάνου και μελών της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, και συνόδευσαν την αντιπροσωπεία στους χώρους όπου κρατούνται 111 μετανάστες χωρίς χαρτιά, όλοι τους από χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Σημειωτέον ότι η κράτηση αφορά αποκλειστικά και μόνο την έλλειψη νομιμοποιητικών εγγράφων.

Οι μετανάστες μοιράζονται κελιά ανά 15, 20 και 25 άτομα και κοιμούνται σε τσιμεντένια κρεβάτια. Αυτό βέβαια στην καλύτερη περίπτωση, αφού από κάθε κελί λείπουν τουλάχιστον πέντε τέτοια "κρεβάτια", με αποτέλεσμα ορισμένοι να κοιμούνται ανά δύο ή στο πάτωμα, σε συνθήκες καύσωνα.

Η δυσοσμία φτάνει στον επισκέπτη ήδη προτού πλησιάσει στο χώρο κράτησης. Στην είσοδο βλέπει κανείς μύγες και σκαθάρια, ενώ οι ίδιοι οι κρατούμενοι καταγγέλλουν άθλιες συνθήκες υγιεινής. Σαπούνι δεν υπάρχει, τα ρούχα πλένονται μόνο με νερό, ενώ οι τουαλέτες είναι επιεικώς απαράδεκτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τους 111 κρατούμενους υπάρχει μία και μόνη ντουζιέρα, διότι οι άλλες ...τρεις έχουν σπάσει και ο υδραυλικός δεν είχε έρθει ακόμα μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης. 

Οι 111 κρατούμενοι "δικαιούνται" επίσης έναν ψυχολόγο, μία κοινωνική λειτουργό και έναν μόλις γιατρό(!) και μάλιστα το γεγονός ότι υπάρχουν οφείλεται στην προσφορά της  μη κυβερνητικής οργάνωσης Med in. Το ποσό που αντιστοιχεί στον καθέναν από τους κρατούμενους για τη διατροφή του είναι περίπου πέντε ευρώ και υπάρχουν τρία γεύματα την ημέρα, κάποιοι όμως από τους κρατούμενους δήλωσαν ότι ενίοτε παίρνουν αλλοιωμένα τρόφιμα. Επιπλέον, ενώ υπάρχουν εντολές για προαυλισμό δύο φορές την ημέρα για ένα δίωρο, οι μετανάστες δήλωσαν ότι βγαίνουν ένα μισάωρο την ημέρα.

Οι συνθήκες αυτές μαρτυρούν μια Ελλάδα για την οποία δεν ισχύει κανενός είδους ευρωπαϊκό κεκτημένο: μια Ελλάδα όπου όχι μόνο ο ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός, αλλά ο πολιτισμός γενικότερα, έχει πάψει να ισχύει. Η αστυνομία έχει αναλάβει ένα έργο που καταφανώς δεν της αντιστοιχεί, και είναι σαφές ότι δεν διαθέτει υποδομές και πόρους για να το φέρει σε πέρας, με αποτέλεσμα να είναι παντελώς αδύνατη η εξατομίκευση της αντιμετώπισης κάθε κρατουμένου, η στοιχειώδης δηλαδή μέριμνα ενός κράτους δικαίου, και εύλογη η απόγνωση των αστυνομικών. 

Ορισμένοι κρατούμενοι, για παράδειγμα, δήλωσαν ότι κρατούνται ήδη ένα εξάμηνο, τόσο όμως το διάστημα και οι συνθήκες κράτησής τους, όσο και ειδικότερα η υγεία τους είναι, στην κατάσταση αυτή, αδύνατο να εξετάζονται κατά περίπτωση.


Η παρέμβαση στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Π. Ράλλη απέδωσε καρπούς



Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ έχει προβεί ήδη στις απαραίτητες ενέργειες για το θέμα των 111 κρατουμένων μεταναστών. Ήδη η παρέμβαση στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Π. Ράλλη απέδωσε καρπούς, ενώ άμεσα θα γίνει συνάντηση  με κλιμάκιο του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης και μη κυβερνητικές οργανώσεις, προκειμένου να παρασχεθούν στους κρατούμενους οι βασικές εγγυήσεις για την υγεία τους, και να αποκατασταθούν οι συνθήκες υγιεινής σε ανθρώπινα μέτρα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, είναι σαφές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα και σε κεντρικό επίπεδο -και σε ριζικά διαφορετική κατεύθυνση. Η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να φύγει άμεσα από τα χέρια της αστυνομίας και είναι απολύτως επείγον η Ελλάδα, αφ' ενός να αναλάβει διεθνείς πρωτοβουλίες για τη διαχείριση
των μεταναστευτικών ροών, αφ' ετέρου να προχωρήσει επιτέλους στη δημιουργία ανοιχτών ξενώνων υποδοχής και δομών καταγραφής, ενέργειες για τις οποίες είναι δυνατό να λάβει και κοινοτική οικονομική στήριξη.


Διαβάστε εδώ το κείμενο του Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου για τις αποθήκες ανθρώπων που βαφτίζονται "ξενοδοχεία".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)