to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:34 | 06.05.2019

Κοινωνία

Με ρατσιστικό κίνητρο: Ομόφωνα ένοχοι οι δύο νεοναζί για τη δολοφονία Λουκμάν

Η υπόθεση δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν καταχωρείται πλέον στα ποινικά χρονικά της χώρας ως το πρώτο έγκλημα κατά ζωής με ρατσιστικό κίνητρο, με τελεσίδικη απόφαση της Δικαιοσύνης.


Η εκδίκαση στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της δολοφονίας του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν από τους χρυσαυγίτες Λιακόπουλο και Στεργιόπουλο έφτασε στο τέλος της.

Η υπόθεση δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν καταχωρείται πλέον στα ποινικά χρονικά της χώρας ως το πρώτο έγκλημα κατά ζωής με ρατσιστικό κίνητρο, με τελεσίδικη απόφαση της Δικαιοσύνης.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο εξέδωσε την απόφαση του για την δολοφονία του 27χρονου εργάτη από το Πακιστάν Σαχζάτ Λουκμάν το 2013, κηρύσσοντας ομόφωνα ενόχους τους δύο δράστες για ανθρωποκτονία από πρόθεση κρίνοντας την πράξη τους, όπως και το πρωτόδικο δικαστήριο, σύμφωνα με το άρθρο του ποινικού κώδικα που αναφέρεται σε εγκλήματα μίσους λόγω διαφορετικότητας του θύματος.

Η αναγνώριση από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο ενός ελαφρυντικού στους δύο δράστες της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν "έσπασε" την πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή 21 ετών και 5 μηνών στους Διονύση Λιακόπουλο και Χρήστο Στεργιόπουλο τους οποίους κήρυξε νωρίτερα ενόχους για ανθρωποκτονία κατά συναυτουργία με άμεσο δόλο, οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή. Με πλειοψηφία 6 προς έναν, το Δευτεροβάθμιο δικαστήριο αναγνώρισε στους δύο κατηγορουμένους το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, γεγονός που επέδρασε στην επιμέτρηση της ποινής τους.

Η απόφαση των δικαστών προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις σε αρκετούς από τους συγκεντρωμένους που ανέμεναν την δεύτερη κρίση της Δικαιοσύνης για το έγκλημα ρατσιστικού μίσους. Στο άκουσμα της πολυετούς κάθειρξης πολλοί από τους παριστάμενους πέταξαν μπουκάλια και αποδοκίμασαν έντονα φραστικά τους δικαστές για την απόφαση τους που "έσπασε" τα ισόβια. Με συνθήματα όπως "φασίστες κ.. έρχονται κρεμάλες" εξέφρασαν έντονα την οργή τους για την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Η ένταση αποκλιμακώθηκε όταν διμοιρία της Αστυνομίας εισήλθε στην αίθουσα και έβγαλε έξω όσους φώναζαν και αποδοκίμαζαν την Έδρα.

«Η επιλογή του θύματος έγινε λόγω των φυλετικών χαρακτηριστικών και της καταγωγής του» τόνισε ο πρόεδρος κατά την ανάγνωση του σκεπτικού του δικαστηρίου για την δολοφονία. Σύμφωνα με την απόφαση επί της ενοχής «το δικαστήριο δεν συνδέει την πράξη των δύο δραστών με την Χρυσή Αυγή αλλά με το γεγονός πως οι δύο δράστες γνώριζαν πως επιτίθενται σε έναν αλλοδαπό».

Να σημειωθεί πως οι δύο κατηγορούμενοι δικάζονται ήδη ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Στυγερό έγκλημα μίσους 

Μετά από έξι χρόνια, η δικογραφία που ξεκίνησε ως ένας θάνατος μετά από διαπληκτισμό «διά ασήμαντον αφορμή», κατέληξε σήμερα ως η πρώτη υπόθεση ενός στυγερού εγκλήματος μίσους που απασχόλησε σε πρώτο και δεύτερο βαθμό τα ποινικά δικαστήρια. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε πως οι Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος σκότωσαν με επτά μαχαιριές τον 27χρονο αλλοδαπό τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου του 2013 στα Πετράλωνα με μοναδικό κίνητρο, όπως είχε αναφέρει στην πρόταση του ο Εισαγγελέας Έδρας Αναστάσιος Σκάρας «μία ιδεοληψία περί φυλετικής ανωτερότητας». 

Οι δύο δράστες σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, επέβαιναν σε μηχανάκι και με αυτό έκλεισαν τον δρόμο στον Λουκμάν όταν τον συνάντησαν να πηγαίνει με ποδήλατο στην λαϊκή αγορά όπου δούλευε. Όπως είχε τονίσει ο κ. Σκάρας «αντιλήφθηκαν πως ήταν αλλοδαπός για αυτό του έκλεισαν τον δρόμο». Στην αρχή ο ένας και ακολούθως και ο άλλος, με μαχαίρια τύπου "πεταλούδα" μαχαίρωσαν τον 27χρονο αφήνοντας τον αιμόφυρτο στον δρόμο. Ο εισαγγελέας είχε τονίσει πως έχει πειστεί απόλυτα ότι οι δύο κατηγορούμενοι , που από την αρχή ισχυρίζονται πως είχαν διαπληκτισμό με τον Λουκμάν εκείνο το βράδυ, «είχαν αποφασίσει να βρουν κάποιον αλλοδαπό και λόγω της καταγωγής του να.. του δείξουν πως δεν είναι ευπρόσδεκτος εδώ».

Είχε τονίσει μάλιστα ο εισαγγελικός λειτουργός πως ο νεαρός εργάτης δέχθηκε «αναίτια και απρόκλητη επίθεση» ζητώντας από δικαστές και ενόρκους να μην δεχθούν όσα αναφέρουν οι δύο δράστες. Σε πρώτο βαθμό οι Λιακόπουλος και Στεργιόπουλος είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, Το πρωτόδικο δικαστήριο ομόφωνα και με ανάλογη εισαγγελική πρόταση είχε χαρακτηρίσει το έγκλημα ρατσιστικό αν και είχε εισαχθεί ως υπόθεση ανθρωποκτονίας μετά από διαπληκτισμό χωρίς την παραμικρή αναφορά σε ρατσιστικά κίνητρα των δραστών. 

Μετά την απόφαση επί της ενοχής, η υπεράσπιση των δύο, προέβαλε αίτημα να διακοπεί η διαδικασία για άλλη δικάσιμο, για την επιμέτρηση των ποινών καθώς όπως υποστήριξαν οι συνήγοροι, το επόμενο διάστημα αναμένεται να έχει ψηφιστεί το Νομοσχέδιο για το νέο Ποινικό Κώδικα και επομένως ζήτησαν να επιβληθούν ποινές ανάλογα με τα νέα δεδομένα. Οι δύο κατηγορούμενοι ζήτησαν να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και της ειλικρινούς μεταμέλειας με τον εισαγγελέα να ζητά να απορριφθούν όλα τα αιτήματα τους (πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Η δήλωση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Θανάση Καμπαγιάννη:

“Η απόφαση του δικαστηρίου επί της ενοχής των κατηγορουμένων δικαιώνει απόλυτα αυτό που η οικογένεια του Σαχζάτ Λουκμάν, η πολιτική αγωγή, η Πακιστανική Κοινότητα και το αντιφασιστικό κίνημα λέγαμε από την πρώτη στιγμή: ο θάνατος του Σαχζάτ ήταν αποτέλεσμα μια φριχτής ρατσιστικής δολοφονίας, σχεδιασμένης από πριν, από μαχαιροβγάλτες που βγήκαν νύχτα για να σκοτώσουν, και όχι βέβαια αποτέλεσμα ενός διαπληκτισμού δι’ ασήμαντον αφορμή. Το πόρισμα αυτό ειναι πλέον ομόφωνο και στο Εφετείο, όπως ήταν και στον πρώτο βαθμό. 14 δικαστές κλήθηκαν να αποφασίσουν για αυτή την υπόθεση σε δύο βαθμούς. Και οι 14 ομοφώνησαν.

Η αναγνώριση ελαφρυντικών στέλνει λάθος μήνυμα και είναι ανακόλουθη με το βασικό πόρισμα της αποδεικτικής διαδικασίας που είναι ότι η δολοφονία ήταν προμελετημένη ρατσιστική ενέργεια.

Οριστική δικαιοσύνη θα αποδοθεί μόνον όταν οι ηγέτες της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” που έσπειρε το ρατσιστικό δηλητήριο βρεθούν και αυτοί πίσω από τα κάγκελα της φυλακής”.

 3 άτομα, άτομα κάθονται

Στο  Μικτό Ορκωτό Εφετείο βρέθηκαν σήμερα ο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής, Νίκος Ξυδάκης, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Γιονούς Μουχαμαντί, και ο Νίκος Τσιγώνιας από τον Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

 8 άτομα, άτομα κάθονται

Τμ. Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ: Η σημερινή απόφαση, στιγμή ενός αδιάκοπου αγώνα κατά του φασισμού και της ρατσιστικής βίας

Ανακοίνωση για την απόφαση του Εφετείου εξέδωσε οΤομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ:

«Τον Γενάρη του 2013 ο 27χρονος Πακιστανός εργάτης Σαχζάτ Λουκμάν, πηγαίνοντας ξημερώματα με το ποδήλατό του στην αγορά, έπεσε νεκρός από τα χέρια δυο χρυσαυγιτών, που κάρφωσαν στο σώμα του 7 μαχαιριές τυφλωμένοι από ρατσιστικό μίσος.

Σήμερα, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, καταδίκασε ομόφωνα και σε δεύτερο βαθμό τους δολοφόνους του. Πρόκειται για την πρώτη τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση στα χρονικά της ελληνικής δικαιοσύνης, για έγκλημα κατά της ζωής με ρατσιστικό κίνητρο.

Ταυτόχρονα, είναι και μια πρώτη δικαίωση για όλα τα θύματα της Χρυσής Αυγής, καθώς αποτελεί προπομπό για την εξέλιξη της δίκης των ναζί. Μιας δίκης ιστορικής πολιτικά, με την ολοκλήρωση της οποίας αναμένουμε τη συνολική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης.

Η σημερινή απόφαση, είναι μια στιγμή, ενός αδιάκοπου καθημερινού αγώνα κατά του φασισμού και της ρατσιστικής βίας. Για την αμετάκλητη καταδίκη τους, νομικά, ηθικά, πολιτικά, πολιτισμικά. Για να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά κανένα ρατσιστικό έγκλημα.

Το χρωστάμε στον Σαχζάτ Λουκμάν, στον Παύλο Φύσσα, στον Ζακ Κωστόπουλο, στο κάθε ένα ξεχωριστά και σε όλα μαζί τα θύματα της ρατσιστικής βίας.»

 1 άτομο, στέκεται και παπούτσια

Η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη, ανα΄φερει σε μήνυμά της:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)