to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:40 | 11.05.2021

Διεθνή

Eίχε κι ο... Κουρτς «λίστα Πέτσα»

Λάβρο κατά του Αυστριακού Καγκελαρίου το έγκριτο politico.eu - Αναδεικνύει τις πρακτικές του στις μεθόδους χειραγώγησης των ΜΜΕ, που έχουν ομοιότητες με όσα πράττει στα καθ'ημάς ο Κυρ. Μητσοτάκης


Υπό το βάρος «τσουνάμι» πολιτικών σκανδάλων, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο πολιτικός που εκμεταλλεύτηκε όσο κανείς τη δύναμη των social media στο δρόμο για την ανάδειξή του στην ηγεσία της χώρας του, θα ταξιδέψει σήμερα στο Μόναχο για να βραβευτεί με το «Βραβείο Ελευθερίας των ΜΜΕ» από έναν γερμανό εκδότη.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Politico, o 34χρονος πολιτικός είναι μακριά από την προώθησή της «ελευθερίας της έκφρασης, τον πολιτικό διάλογο και τη δημοκρατία», σύμφωνα με τους επικριτές του. Μάλιστα σημειώνεται ότι στη χώρα του έχει κατηγορηθεί ότι «προσπάθησε συστηματικά να υπονομεύσει τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης μέσω ενός συνδυασμού οικονομικών πιέσεωνελέγχου αλλά και εκφοβισμού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς, ενέκρινε πρόσφατα το ποσό των 210 εκατομμύριων ευρώ «για δαπάνες των μέσων ενημέρωσης έως το 2024». Αυτό έκανε πολλούς να χαρακτηρίζουν τον «γενναιόδωρο προϋπολογισμό» ως το «κυριότερο εργαλείο» της αυστριακής κυβέρνησης να «επιβραβεύσει» τα φιλικά σε αυτήν Μέσα Ενημέρωσης.

Όλα αυτά φαίνεται πως συγκίνησαν τον Έλληνα πρωθυπουργό. Στην διαδικτυακή τελετή απονομής του βραβείου θα εμφανιστεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και θα προλογίσει τον «Αυστριακό του φίλο», Σεμπάστιαν Κουρτς.

Καθόλου περίεργο, καθώς οποιοσδήποτε μπορεί να δει τις κοινές πρακτικές των δύο πολιτικών στη χειραγώγηση των ΜΜΕ.

Όπως μεταδίδει το Politico, στην Αυστρία δόθηκαν ως «κρυφή επιδότηση» χρήματα μέσω κρατικής διαφήμισης σε ισχυρά Μέσα το οποία πρόκεινται φιλικά στην κυβέρνηση του Κουρτς. Μάλιστα η ενημερωτική ιστοσελίδα αναφέρει ότι το ποσό αυτό τριπλασιάστηκε σε σχέση με το παρελθόν και άγγιξε τα 47 εκατομμύρια.

«Αυτές οι οικονομικές ενισχύσεις θυμίζουν τα πρώτα χρόνια της [Ουγγρικής] κυβέρνησης Fidesz», δήλωσε ο Μιλάνο Νις, επικεφαλής έρευνας για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, ένα think tank με έδρα το Βερολίνο. Τέτοιες πρακτικές, κοινές στην περιοχή, εφαρμόζονται στο πνεύμα «αν κάτι δεν απαγορεύεται, επιτρέπεται», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την Παγκόσμια Ημέρα Τύπου, ο Κουρτς έγραψε στο Twitter ότι η ελευθερία του Τύπου και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης είναι «σημαντικοί πυλώνες της φιλελεύθερης δημοκρατίας μας». «Ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η υποστήριξή μας για την ελευθερία του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης είναι απεριόριστη».

Μία ακόμα συνθήκη που θυμίζει και «τα δικά μας» είναι ότι, ο αυστριακός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός ORF που κατά κύριο λόγο χρηματοδοτείται από, υποχρεωτικό τέλος, δέχεται κι αυτός πιέσεις. Πιο συγκεκριμένα δημοσιογράφοι που εργάζονται εκεί καταγγέλλουν ότι αντιμετωπίζουν «επίμονες παρεμβάσεις» από την κυβέρνηση του Κουρτς στην κάλυψη ειδήσεων. Πολλοί μάλιστα εκφράζουν φόβους ότι η παρεμβατικότητα στο κρατικό κανάλι θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς ο Κουρτς θα χρησιμοποιήσει την επικείμενη εκλογή νέου διευθυντή στο ORF για να προωθήσει φιλική σε αυτόν διοίκηση.

Με πληροφορίες από Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)