to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:13 | 15.03.2016

Κοινωνία

Περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες πέρασαν στην ΠΓΔΜ σε μια «πορεία ελπίδας» - Ελεύθεροι αφέθηκαν οι φωτορεπόρτερ και οι εθελοντές (συνεχής ενημέρωση)

Στις 6 το απόγευμα της Κυριακής έγινε γνωστό ότι περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες κατάφεραν να περάσουν στην ΠΓΔΜ διασχίζοντας μεταξύ άλλων και έναν παγωμένο χείμαρρο - Ελεύθεροι αφέθηκαν από τις αρχές της ΠΓΔΜ, οι φωτορεπόρτερ και εθελοντές - Εγκαταλείπουν το χωριό Χαμηλό οι πρόσφυγες και επιστρέφουν στον καταυλισμό της Ειδομένης | Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε liveblog.


 Συνεχής ενημέρωση, μεταξύ άλλων, στο  http://livetickereidomeni.bordermonitoring.eu/ και στο Forgotten In idomeni

Απηυδισμένοι από την πολυήμερη διαμονή, κάτω από άθλιες συνθήκες, στον καταυλισμό της Ειδομένης, περίπου 1.000 πρόσφυγες ξεκίνησαν το μεσημέρι της Κυριακής πορείας σε αναζήτηση σημείου στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, προκειμένου να περάσουν στη γειτονική χώρα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.


Η τρίωρη ζωντανή κάλυψη από το σημείο που είχε το RuptlyTV

Υστερα από πορεία χιλιομέτρων, περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες πέρασαν τον ποταμό Μαλαρέκα  που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, μετά το ακριτικό χωριό Χαμηλό. Ως αργά το βράδυ, δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιο σημείο μεταφέρουν οι αρχές της ΠΓΔΜ όσους κατάφεραν να περάσουν. Φωτορεπόρτερ και εθελοντές που ακολούθησαν την πορεία των προσφύγων συνελήφθησαν από την αστυνομία της ΠΓΔΜ και τους ζητείται η καταβολή προστίμου για να επιστρέψουν στην Ελλάδα εάν έχουν μαζί τα διαβατήριά τους.

Συνεχής ενημέρωση, από τις 2 το απόγευμα της Κυριακής, παρακάτω οι σχετικές ειδήσεις και φωτογραφίες νωρίτερα:

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, με τα λιγοστά υπάρχοντά τους ανά χείρας περνούν μέσα από τα παγωμένα νερά προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, που είχε σταματήσει αίφνης στην Ειδομένη, εδώ και αρκετές ημέρες.

Κρατώντας σχοινιά και βοηθώντας ο ένας τον άλλον περνούν στην άλλη πλευρά παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας να επιστρέψουν στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Ένα χαρτί που φέρεται να κυκλοφόρησε αργά χθες το βράδυ, όπου αναγράφονταν -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και πως αν περπατούσαν πέντε χιλιόμετρα, θα μπορούσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ήταν αυτό που ξεσήκωσε εκατοντάδες πρόσφυγες και τους έκανε να ξεκινήσουν την πορεία τους προς τα σύνορα λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι.

«Περπατάμε γιατί θέλουμε να φτάσουμε στη βόρεια Ευρώπη, όπου υπάρχει ασφάλεια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Άμερ, από τη Συρία, ενώ ο συνοδοιπόρος του Τάρεκ εξηγεί πως η κατάσταση στην Ειδομένη είχε καταστεί ανυπόφορη τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων που είχε μετατρέψει σε λίμνη πολλές από τις μικρές σκηνές που βρίσκονται στα χωράφια δίπλα στον καταυλισμό.

Στην ερώτηση γιατί δεν επιλέγουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης [που ωστόσο κινείται με εξαιρετικά βραχείς ρυθμούς) για να βρεθούν με ασφάλεια σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, απαντούν πως τούς φοβίζει η ιδέα πως μπορεί να καταλήξουν σε χώρα διαφορετική από αυτήν που βρίσκονται συγγενικά τους πρόσωπα που πραγματοποίησαν με επιτυχία το ίδιο ταξίδι μερικούς μήνες πριν.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ταλαιπωρημένοι από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τις άσχημες καιρικές συνθήκες, πρόσφυγες με μικρά παιδιά, πήραν στα χέρια, όλα τους τα υπάρχοντα και ξεκίνησαν με πορεία να βρουν κάποιο σημείο για να περάσουν στη γειτονική χώρα.

(φωτογραφίες: Moving Europe @MovingEurope)

(φωτ: από το fb του Nikos Mpitsimeas)

Το ρεπορτάζ του Alterthess: Διαμαρτυρία προσφύγων στην Ειδομένη-Ανοίξτε τα σύνορα

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιούν πρόσφυγες στην Ειδομένη ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα. Η κατάσταση στον καταυλισμό είναι απερίγραπτη με τα χωράφια να είναι όλα πλημμυρισμένα και τους πρόσφυγες να ζουν εδώ και πολλές μέρες σε συνθήκες παραπάνω από αντίξοες μέσα στην λάσπη.

Φωτό: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης

 
 

Περισσότεροι από  500 πρόσφυγες ξεκίνησαν απο τον καταυλισμό  και στόχο έχουν να φτάσουν προς τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Στην διαμαρτυρία συμμετέχουν γυναίκες και παιδιά ενώ την πορεία ακολουθεί κλούβα των ΜΑΤ. Οι πρόσφυγες αναζητούν σημείο διέλευσης μέσα από τα χωράφια για να περάσουν στην γειτονική χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, άρχισαν να διασχίζουν έναν παραπόταμο του Αξιού.

Προσπέρασαν το μπλόκο της αστυνομίας και έφτασαν στο χωριό Χαμηλό και δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν στον προορισμό τους. Πολλοί πρόσφυγες έχουν συγγενείς που έχουν ήδη φτάσει στην Γερμανία, εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων οικογένειες έχουν χωριστεί ενώ αυτοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στον λασπότοπο της Ειδομένης.

Τα κλειστά σύνορα έχουν ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην περιοχή οι οποίοι είτε φεύγουν απεγνωσμένοι αναζητώντας στέγη σε άλλα κέντρα υποδοχής, που είναι όμως υπερπλήρη, όπως στο Χέρσο και στη Νέα Καβάλα, είτε προσπαθούν να περάσουν στην γειτονική χώρα μέσα από το ποτάμι με αποτέλεσμα  το τραγικό συμβάν τρεις άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους παρασυρμένοι από χείμμαρο στην Γευγελή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)