to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Είδηση; Ποια είδηση;

Τι συνιστά είδηση; Ρητορικό, θα μου πείτε, το ερώτημα, αφού σε οποιοδήποτε λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας κι αν ανατρέξει κανείς -αναζητώντας το συγκεκριμένο λήμμα -


Τι συνιστά είδηση; Ρητορικό, θα μου πείτε, το ερώτημα, αφού σε οποιοδήποτε λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας κι αν ανατρέξει κανείς -αναζητώντας το συγκεκριμένο λήμμα - διαβάζει:

Είδηση: «Η τεκμηριωμένη πληροφορία για κάποιο γεγονός και, συνεκδοχικά, το ίδιο το γεγονός για το οποίο υπάρχει πληροφορία».

Απλό; Απλούστατο. Ας δούμε, ωστόσο, τι συμβαίνει στην πράξη κι ας μεταφερθούμε, νοερά, στο newsroom ενός τηλεοπτικού σταθμού, μιας εφημερίδας, ενός ειδησεογραφικού site στην Ελλάδα του 2019. «Σκάει» η πληροφορία ότι ο Νίκος Γεωργιάδης, πρώην βουλευτής της Ν.Δ., σαράντα χρόνια φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκ των στενότερων συνεργατών του και επικεφαλής της εσωκομματικής προεκλογικής εκστρατείας του για την προεδρία της Ν.Δ. -σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ίδιος στην απολογία του- καταδικάζεται, πρωτοδίκως, σε 28 μήνες φυλάκιση για κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων, άνω των 15 ετών, έναντι αμοιβής.

Ο πρώην γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της Ν.Δ. είχε συλληφθεί στη Μολδαβία το 2010 κατηγορούμενος για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων θυμάτων trafficking και είχε αφεθεί ελεύθερος επικαλούμενος διπλωματική ασυλία.

Σε συνθήκες δημοσιογραφικής «κανονικότητας», αυτή θα ήταν η πρώτη είδηση στα δελτία ειδήσεων, στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, στη ροή των sites. Οι αρχισυντάκτες θα είχαν εύκολη δουλειά, αφού δεν θα χρειαζόταν να σπαζοκεφαλιάσουν για το θέμα της ημέρας με δεδομένο ότι ένα τέτοιο γεγονός, ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων -παρά το ότι η καταδίκη είναι πρωτόδικη και η έφεση που ασκήθηκε έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα-, δεν μπορεί παρά να συνιστά είδηση και μάλιστα πρώτου μεγέθους.

Κι όμως... Πλην ελάχιστων εξαιρέσεων -που απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα-, η είδηση στην κυριολεξία «θάφτηκε». Στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα ΜΜΕ βούλιαξαν στην ανυποληψία τους, συμπαρασύροντας, για άλλη μία φορά, την όποια εναπομείνασα δημοσιογραφική δεοντολογία. Συνεχίζοντας ανερυθρίαστα να παρέχουν την προκλητική τους κάλυψη στους εκπροσώπους του παλιού κομματικού συστήματος -και, εν προκειμένω στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης-, επέλεξαν, ως άλλοι μάγοι Χουντίνι, απλώς να «εξαφανίσουν» την είδηση. Λες και κάτι τέτοιο είναι εφικτό την εποχή του Διαδικτύου...

Κι αν η κάλυψη που παρέχει η Ν.Δ. στο προβεβλημένο στέλεχός της είναι μια φορά προκλητική, η ιδιότυπη «ασυλία» που απολαμβάνει από τη μεγάλη πλειονότητα των ΜΜΕ -τα οποία θεωρητικά είναι ταγμένα στην ενημέρωση του πολίτη- μόνο αποστροφή και απέχθεια προκαλεί.

Αλλά, βέβαια…, ο Νίκος Γεωργιάδης δεν είναι κανένας άρπαγας της εξουσίας. Ανήκει στην κατηγορία των «νόμιμων ιδιοκτητών» της χώρας. Δεν είναι ούτε γυναίκα οροθετική, ούτε κανένας αντιεξουσιαστής και φυσικά δεν τον λένε Ηριάνα Ούτε, καν Περικλή...

* Η Αννέτα Καββαδία είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας, αντιπρόεδρος Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)