to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:00 | 07.06.2017

Πολιτική

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στο πολιτικό μνημόσυνο για τον Κων. Μητσοτάκη στη Βουλή

Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε τη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη


Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε σήμερα τη μνήμη του πρώην Πρωθυπουργού και Επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε μια ειδική συνεδρίαση, που διεξήχθη σε επίπεδο προέδρων κοινοβουλευτικών ομάδων, υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση.

«Η Βουλή των Ελλήνων, με τη σημερινή ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, τιμά τη μνήμη του πρώην Πρωθυπουργού και Επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αποχαιρετά έναν από τους μεγάλους πολιτικούς της μεταπολεμικής αλλά και της μεταπολιτευτικής περιόδου της πολιτικής μας ζωής» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε από τις πρωταγωνιστικές μορφές κρίσιμων περιόδων του τόπου. «Παροιμιώδης και κοινά αναγνωρισμένος είναι τόσο ο ήρεμος χαρακτήρας εν μέσω ακόμα και σκληρών αντιπαραθέσεων, όσο και ο σεβασμός στην κοινοβουλευτική διαδικασία και βέβαια η ρητορική του δεινότητα. Ως πολιτική και κοινοβουλευτική προσωπικότητα άφησε έντονο το αποτύπωμά του στη δημόσια ζωή. Όχι μόνο με την ενεργό παρουσία του σε κρίσιμες περιόδους της χώρας αλλά και με το απαράμιλλο πάθος που τον χαρακτήριζε. Βρέθηκε στο επίκεντρο μεγάλων πολιτικών συγκρούσεων, ιδιαίτερα πριν τη δικτατορία, στο χώρο του Κέντρου με ευθύνες που του επιμερίζουν αντίπαλοι και φίλοι, αλλά και ο ίδιος αναγνώρισε στο πλαίσιο αρνητικών φαινομένων της πολιτικής ζωής που λειτούργησαν ως θερμοκήπιο για την επτάχρονη δικτατορία, της οποίας υπήρξε ενεργητικά –κατά κοινή ομολογία– αντίπαλος».

Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που, όπως τόνισε, «παρά το σύντομο της θητείας του, έδωσε το δικό του ξεχωριστό πολιτικό αφήγημα στη διακυβέρνηση του τόπου, προκαλώντας ισχυρές αντιπαλότητες στο κοινωνικό πεδίο και την πολιτική ζωή, αλλά αφήνοντας και παρακαταθήκες που μέχρι σήμερα λειτουργούν ως στοιχεία ταυτότητας για την πολιτική παράταξη την οποία υπηρέτησε και ως Πρόεδρος μετά τη μεταπολίτευση».

Σχολιάζοντας τη σχέση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με την Αριστερά, ο κ. Βούτσης ανέφερε πως αυτή «θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως σχέση αλληλοεκτίμησης και σεβασμού του πολιτικού και ιδεολογικού αντιπάλου μέσα σε δύσκολους καιρούς όπου το επίπεδο των σχέσεων δεν θεωρούνταν και δεν καλλιεργούνταν ως αυτονόητo», σημειώνοντας ότι «τα έργα και οι ημέρες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ανήκουν πλέον στη δικαιοδοσία των ιστορικών και των πολιτικών αναλυτών του παρόντος και του μέλλοντος».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στον οικογενειάρχη Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας πως άφησε πίσω του μία μεγάλη και πολύ δεμένη οικογένεια. «Ο πολιτικός κόσμος και η Βουλή τιμούν τη μνήμη του ανδρός και εξέφρασαν και εκφράζουν την εκτίμησή τους προς την οικογένειά του» κατέληξε.

Στη συνέχεια και υπό την κοινή παραδοχή πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε σημαντικός πολιτικός που άφησε το προσωπικό του στίγμα στην σύγχρονη ιστορία της χώρας, έμεινε πιστός στην υπεράσπιση των πολιτικών επιλογών του και αποτέλεσε πρότυπο κοινοβουλευτικού άνδρα προσηλωμένου στους δημοκρατικούς και κοινοβουλευτικούς θεσμούς, τοποθετήθηκαν ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) κυρία Φώφη Γεννηματά, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κ.Κ.Ε. κ. Δημήτριος Κουτσούμπας, ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Καμμένος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης και ο Επικεφαλής του πολιτικού κινήματος «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» κ. Σταύρος Θεοδωράκης.

Το Σώμα, μετά το πέρας της συνεδρίασης, τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του εκλιπόντος.


 



Αλέξης Τσίπρας: Αναμφισβήτητα ο θάνατος του Κων. Μητσοτάκη κλείνει και συμβολικά μια ιστορική περίοδο για τη χώρα μας

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης άφησε έντονο το προσωπικό του στίγμα στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας, ήταν τολμηρός πολιτικός που ανέλαβε πλήρως την ευθύνη όλων των πολιτικών του επιλογών, ακόμα και των πιο δύσκολων, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το πολιτικό μνημόσυνο στον πρώην πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

    Δεν ήταν ποτέ δέσμιος των εμφυλιοπολεμικών φοβιών και προκαταλήψεων και για την Αριστερά ήταν πάντα ένας σοβαρός και υπολογίσιμος πολιτικός αντίπαλος είπε o πρωθυπουργός, για να επισημάνει ότι το μήνυμα για τη σημερινή πολιτική αντιπαράθεση είναι πως πρέπει να διεξάγεται με συμφωνημένη προσήλωση σε ένα ξεκάθαρο δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο δεν έχουν θέση η μισαλλοδοξία και ο εμφυλιοπολεμικός διχαστικός λόγος.

   «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανήκει πλέον στην ιστορία και η ιστορία ακούει προσεκτικά και τους υποστηρικτές και τους επικριτές και καταγράφει, δεν κρίνει, καταγράφει. Οι πολιτικοί, άλλωστε, κρίνονται και μάλιστα σε τρέχοντα χρόνο, διότι έτσι επιτάσσει η δημοκρατία» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Για την Αριστερά υπήρξε πάντα ένας πολιτικός αντίπαλος, οφείλουμε, ωστόσο, να του αναγνωρίσουμε ότι κατά την περίοδο της δικτατορίας δραστηριοποιήθηκε ενεργά για την καταγγελία και τη διεθνή απομόνωση του καθεστώτος των συνταγματαρχών. Και στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίστηκε ακόμα και από ηγετικά στελέχη της Αριστεράς, ως άνθρωπος απαλλαγμένος από εμφυλιακές φοβίες και προκαταλήψεις, άμεσος, ανοιχτόμυαλος και ανοιχτός στο διάλογο. Πρόκειται για χαρακτηριστικά που μπορεί σήμερα να τα θεωρούμε συνήθη, αλλά ιδιαίτερα εκείνη την εποχή, με δεδομένο το κλίμα της εποχής, δεν ήταν δεδομένο».

   Ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε συνεπής σε αυτή τη στάση και στα χρόνια που ακολούθησαν τη μεταπολίτευση και σημείωσε πως «ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αναγνώρισε την ανάγκη να απαλλαγεί η παράταξή του από κατάλοιπα μισαλλοδοξίας και να αναπροσανατολίσει το κόμμα του, ως κόμμα εθνικού ακροατηρίου πέρα και πάνω από διχαστικές διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος».

   Αυτή η πολιτική επιλογή, ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές διαφωνίες, πρέπει να αναγνωριστεί ως μια σημαντική και θετική συνεισφορά στην εδραίωση, στην εμπέδωση της δημοκρατίας στον τόπο μας, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

   Για τον καιρό που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν στην αντιπολίτευση έμεινα προσηλωμένος στις αρχές του κοινοβουλευτισμού και ανεξάρτητα από την ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης κράτησε πάντοτε τον δημόσιο πολιτικό του λόγο στο πλαίσιο μιας ήρεμης, συγκροτημένης και αυτοκυριαρχούμενης ρητορικής, είπε ο κ. Τσίπρας.

   Αναφέρθηκε στην ολιγόμηνη κυβερνητική συνεργασία της ΝΔ και του Συνασπισμού, για την οποία, αφού σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές και ιστορικές προσεγγίσεις και αυτή κρίθηκε από τον λαό, υπογράμμισε: «Οφείλουμε, όμως, να αποδεχτούμε, ανεξάρτητα από την ιστορική αποτίμηση της επιλογής αυτής, ότι το ευρύτερο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας προϋπέθετε την οριστική υπέρβαση των όποιων εμφυλιοπολεμικών διχαστικών προκαταλήψεων. Και αναγνωρίζουμε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ότι δέσμιος τέτοιων προκαταλήψεων δεν υπήρξε ποτέ στον πολιτικό του βίο. Η οικουμενική κυβέρνηση που ακολούθησε την κυβέρνηση Τζαννετάκη σηματοδότησε, επίσης, τη λήξη μιας μεγάλης περιόδου σφοδρής πολιτικής έντασης και την αποκατάσταση ενός νέου πολιτικού κλίματος. Χωρίς αυτό, φυσικά, να σημαίνει και το τέλος της ιστορίας και των διαχωριστικών γραμμών, με βάση την ιδεολογία και την πολιτική άποψη».

   Χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως τον «βασικό εισηγητή του πολιτικού νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα» και γι' αυτόν τον λόγο εξήγησε ότι δεν θα προχωρήσει σε κρίσεις για το κυβερνητικό έργο της περιόδου 1991-1993, γιατί κάτι τέτοιο θα ξέφευγε από το πλαίσιο του πολιτικού μνημόσυνου.

   Αναφέρθηκε, όμως, στην πρωθυπουργική του θητεία λέγοντας: "Οφείλω να αναγνωρίσω και να του πιστώσω τους χαμηλούς και προσεκτικούς τόνους στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, σε μια περίοδο που η έξαρση της εθνικιστικής ρητορικής απειλούσε με αποσταθεροποίηση τη γειτονιά μας».

   Σχετικά με τη σημερινή πολιτική αντιπαράθεση υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνεται με συμφωνημένη την προσήλωση σε ένα ξεκάθαρο δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο και τόνισε: «Σε ένα τέτοιο πλαίσιο δεν μπορεί να έχουν θέση η μισαλλοδοξία και ο εμφυλιοπολεμικός διχαστικός λόγος, από τον οποίο τρέφονται και δυναμώνουν η ακροδεξιά και οι εχθροί της δημοκρατίας».

   Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην πολιτική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και υπογράμμισε: «Θα θυμόμαστε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως έναν πολύ ικανό πολιτικό αντίπαλο της Αριστεράς, αλλά, ταυτόχρονα, και ως έναν αταλάντευτο υπερασπιστή της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού. Ως έναν τολμηρό πολιτικό που δεν δίστασε να αναλάβει πολλά πολιτικά ρίσκα στον πολιτικό του βίο. Θα τον θυμόμαστε ως έναν εξαιρετικό κοινοβουλευτικό άνδρα και κοινοβουλευτικό ρήτορα και κοινοβουλευτικό εν γένει. Ως ένα σημαντικό ηγέτη της παράταξής του που παρά τη μεγάλη ένταση της εποχής απέφυγε συστηματικά να υιοθετήσει τη μισαλλοδοξία ως εργαλείο για την προώθηση του πολιτικού του σχεδιασμού. Και νομίζω ότι αυτό αποτελεί μια σοβαρή και αξιομνημόνευτη παρακαταθήκη. Όχι μόνο για την παράταξη του, αλλά για τη δημοκρατία, το πολιτικό μας σύστημα και για τον πολιτικό πολιτισμό στη χώρα μας».



Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Κων. Μητσοτάκης υπήρξε αθεράπευτα ρομαντικός και αισιόδοξος. Είχε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό»

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι άξιος που έχει συντροφιά του την αλήθεια και τη γαλανόλευκη σημαία στην τελευταία κατοικία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως στη μακρά του πολιτική πορεία ο πρώην πρωθυπουργός πορεύτηκε με γνώμονα την αλήθεια και τις αρχές του.

Μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής η οποία ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στη μακρά πορεία του πατέρα του στην πολιτική, επισημαίνοντας πως στη μακρά του διαδρομή δεν επεδίωξε τη δημοφιλία όσο τον σεβασμό, κάτι που όπως είπε πέτυχε. «Ο χρόνος είναι απόλυτος κριτής. Δεν έψαχνε το χειροκρότημα. Ήθελε όμως την αναγνώριση. Επεδίωκε πάντα τη σύνθεση και τη μετριοπάθεια. Πίστευε πως το να κολακεύεις την κοινή γνώμη δεν σημαίνει πως ηγείσαι. Ηγέτης είναι αυτός που βλέπει μακριά, που διακρίνει το ουσιώδες και κρίσιμο» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ προσθέτοντας πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επέδειξε γενναιότητα και συνέπεια στις πρωταρχικές του αξίες θυμίζοντας τη δήλωσή του πως ξεκίνησε φιλελεύθερος και τερματίζει φιλελεύθερος αλλά και, όπως ο ίδιος είχε πει, δεν συμβιβάστηκε και δεν κορόιδεψε ποτέ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην κοινοβουλευτική διαδρομή του εκλιπόντος τονίζοντας πως ταυτίστηκε με τη Βουλή όπου και μίλησε 824 φορές στην ολομέλεια. «Ερχόταν πρώτος και έφευγε τελευταίος. Άκουγε πάντα με προσοχή όλους τους ομιλητές. Η συμβουλή του στους νεότερους βουλευτές ήταν πολύ απλή. Να ακούτε όλους τους ομιλητές, να έρχεστε όχι μόνο όταν είναι να μιλήσετε. Όλο και κάτι θα μάθετε… Εξέφραζε παράπονα για την υποβάθμιση του θεσμού…», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ προσθέτοντας πως ο πατέρας του στη διαδρομή του πέρασε διά πυρός και σιδήρου.

«Πολλοί θα είχαν γονατίσει. Ο ίδιος όμως είχε μέσα του ένα μέταλλο. Οδήγησε τη ΝΔ σε 3 συνεχόμενες εκλογικές νίκες με 47%. Χωρίς να λαϊκίσει και χωρίς να αναλάβει δεσμεύεις που ήξερε πως δεν μπορούσε να τηρήσει. Αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες, υπέστη την πολιτική δυσφήμιση του αυριανισμού. Το αισθητήριό του ήταν πάντα να αντισταθεί και όχι να τροφοδοτήσει την ένταση.

Χαρακτήρισε μάλιστα ως κορυφαία κοινοβουλευτική του στιγμή τη σύντομη ομιλία του για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στο έργο του εκλιπόντος ως πρωθυπουργού τονίζοντας πως η κυβέρνησή του παρέλαβε τη χώρα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Αναφέρθηκε μάλιστα σε τρία, όπως είπε, σημαντικά επιτεύγματα: την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, την προώθηση μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Όπως είπε κατάφερε να δημιουργήσει πλεονάσματα, να μειωθεί ο πληθωρισμός και όλα αυτά χωρίς να βουλιάξει η οικονομία στην ύφεση. «Στις μεταρρυθμίσεις έγινε επανάσταση. Αγορές άνοιξαν, το τραπεζικό σύστημα απελευθερώθηκε, όλα τα μεγάλα έργα, από το μετρό, το “Ελευθέριος Βενιζέλος”, την Εγνατία μέχρι Αττική Οδό, όλα αυτά δρομολογήθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό τού έδωσε 20 χρόνια ζωής. Η κοινωνία δεν ήταν τότε έτοιμη. Το έδαφος όμως οργώθηκε και πολλές από τις πολιτικές του Μητσοτάκη συνεχίστηκαν» είπε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά την εξωτερική του πολιτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στον πατέρα του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο του στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης αποστρεφόταν οποιαδήποτε εκδήλωση πολιτικής χυδαιότητας. Όπως είπε μάλιστα, προειδοποιούσε πολλά χρόνια πριν από την κρίση και ίσως για πολλούς να είχε γίνει κυνικός.

«Δεν ήταν κυνικός. Υπήρξε αθεράπευτα ρομαντικός και αισιόδοξος. Είχε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Δεν φοβόταν τον Έλληνα, αρκεί, όπως έλεγε, να το πάρουμε απόφαση και να προσαρμοστούμε στα δεδομένα. Θύμιζε ότι όσο γρήγορα χαλάει η χώρα, τόσο γρήγορα φτιάχνει… Προϋπόθεση για τη φυγή προς τα εμπρός ήταν η αλήθεια. Αυτή υπηρέτησε» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Κων. Μητσοτάκη ένα μεγάλο και ικανό αντίπαλο με καθαρό πολιτικό λόγο
«Αναμφίβολα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην αιωνόβια ζωή του αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ελληνικού αστικού πολιτικού κόσμου» ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην Βουλή στο πολιτικό μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

«Στα χρόνια της Κατοχής υπήρξε στέλεχος της Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης η οποία βρισκόταν σε στενή συνεργασία με το Βρετανικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής. Με τη δράση του, πρωτοβουλίες του και πρακτικές ενέργειές του, συνέβαλε ώστε να αποκατασταθεί η κλονισμένη αστική εξουσία εξαιτίας και της στάσης της τότε ηγεσίας της κατά τη διάρκεια της Κατοχής και αμέσως μετά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων, αλλά και εξαιτίας της δράσης και της μεγάλης επιρροής μέσα στον λαό της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης», προσέθεσε.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η υπεράσπιση της αστικής εξουσίας αποτέλεσε σταθερό προσανατολισμό του Κ. Μητσοτάκη και όλη την περίοδο της ενεργού, στη συνέχεια, ανάμιξής του στη πολιτική ζωή του τόπου από το 1946 οπότε εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής μέχρι την ανάληψη άλλων αξιωμάτων στον πολιτικό βίο, όπως υπουργικές θέσεις, αρχηγία κόμματος μέχρι και την ανάδειξή του στην θέση του εκλεγμένου πρωθυπουργού της χώρας.

«Σε αυτό το πλαίσιο πρωταγωνίστησε στις προσπάθειες διαφόρων αναγκαίων εκσυγχρονισμών που απαιτούνταν για την αποτελεσματικότερη άσκηση και εδραίωση της αστικής εξουσίας και κυριαρχίας» είπε ο κ. Κουτσούμπας προσθέτοντας ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «ήταν από τις πολιτικές προσωπικότητες του αστικού κόσμου που κατάλαβαν σχετικά νωρίς ότι για την αντιμετώπιση του εργατικού-λαϊκού, του κομμουνιστικού κινήματος δεν αρκούσε η καταστολή, οι διώξεις, αλλά επιβαλλόταν και η προώθηση πολιτικών μέτρων συμμετοχής και ενσωμάτωσής του, τελικά, στο αστικό πολιτικό σύστημα».

«Από τη σκοπιά αυτή», συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας, «από την αρχή (ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης) ήταν ανοιχτός στην προοπτική ελεύθερης πολιτικής δράσης του ΚΚΕ μέχρι και το σημείο βέβαια που και το ίδιο θα περιόριζε τους στόχους και τη δράση του στα όρια και στα πλαίσια της αστικής διαχείρισης».

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης περιπλέχτηκε στις αντινομίες και στις αντιφάσεις που πήγαζαν από το τρίγωνο Στρατός-Παλάτι-Κυβέρνηση της μεταπολεμικής αστικής εξουσίας και τις διαφορετικές διεθνείς συμμαχίες που προωθούσαν οι διάφορες αντιμαχόμενες μερίδες της αστικής τάξης, της κυρίαρχης τάξης στη χώρα πριν από την εγκαθίδρυση της δικτατορίας. Ως αποτέλεσμα έφυγε από την Ένωση Κέντρου και την κυβέρνησή της τον Ιούλιο του 1965, συνεχίζοντας όμως να υπερασπίζεται τα στρατηγικά συμφέροντα του συστήματος, αντιτασσόμενος, όπως και άλλοι αστοί πολιτικοί της περιόδου στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967», είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Αναφέρθηκε στην συμμετοχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην πολιτική ζωή της χώρας, μετά την πτώση της δικτατορίας, αρχικά ως ανεξάρτητου και στη συνέχεια ως στελέχους και αρχηγού της ΝΔ.

«Η ανάδειξη της ΝΔ στη κυβέρνηση και του ίδιου στην πρωθυπουργία το 1990 συνδέθηκε και με την ψήφιση αντιλαϊκών μέτρων σε ένα εγχώριο και διεθνές περιβάλλον που σημαδευόταν από την προώθηση αντεπαναστατικών ανατροπών στις σοσιαλιστικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, στην Σοβιετική Ένωση, αλλά και την προετοιμασία συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ, την περίοδο, τότε της μετατροπής της από ΕΟΚ σε ΕΕ με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ», πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι ακόμα και μετά την πτώση της κυβέρνησής του, το 1993, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συνέχισε να υποστηρίζει με συνέπεια τις στρατηγικές επιλογές της άρχουσας τάξης, τις διεθνείς συμμαχίες της, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ ενώ «έδωσε ανεπιφύλακτα την στήριξή του σε όλες τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και μεταρρυθμίσεις, σε όλα, τελικά, τα μετέπειτα μνημόνια».

«Το ΚΚΕ αντιμετώπισε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με βάση αντικειμενικά δεδομένα, όπως άλλωστε κάνει για κάθε πολιτικό αντίπαλό του, σε συνδυασμό με τα συνολικά κριτήρια που διατηρεί ως σήμερα προκειμένου να κρίνει το ρόλο μιας κυβέρνησης, ενός ηγέτη απέναντι στο λαϊκό κίνημα. Κάποιοι, μερικές φορές, μας κατηγορούν ότι είμαστε σκληροί και ισοπεδωτικοί απέναντι σε αντιπάλους μας. Άλλοι πάλι για τους δικούς τους λόγους ισχυρίστηκαν ότι είμαστε επιεικείς, ότι πάντα ίσως και να υπήρχαν διάφορα κρυφά μορατόριουμ μαζί τους. Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει. Αν και σκληρός ιδεολογικά και πολιτικά αντίπαλος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πάντα έλεγε αυτά που πίστευε, με ευθύτητα αντιμετώπιζε τους πολιτικούς του αντιπάλους. Με ευθύτητα και πολιτικά επιχειρήματα τον αντιμετωπίσαμε πάντοτε και εμείς. Το ΚΚΕ αναγνωρίζει στο πρόσωπό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ένα μεγάλο και ικανό αντίπαλο με καθαρό πολιτικό λόγο. Καθαρά και με ευθύτητα το Κόμμα μας, αντιπαρατέθηκε στις πολιτικές θέσεις και απόψεις του, με πολιτικά επιχειρήματα, χωρίς μισόλογα, χωρίς μικροκομματικούς ελιγμούς. Πιστεύουμε ότι αυτό μας το αναγνώρισε και ότι δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση, χάριν σκοπιμότητας, αυτές τις ώρες να κρύβουμε λόγια, ακόμα και τώρα που πλέον δεν είναι στην ζωή», κατέληξε ο γγγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

 


Φώφη Γεννηματά: Θετικός ο απολογισμός του πολιτικού βίου του Κων. Μητσοτάκη, αλλά να μη ξεχνάμε το 1989

Τα συλληπητήρια της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράτξης προς την οικογένεια του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εξέφρασε με την έναρξη της ομιλίας της η Φώφη Γεννηματά, στη ειδική συνεδρίαση μνήμης στη Βουλή.

   Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφερόμενη σα θετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είπε «ότι όσο και αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τις πολιτικές επιλογές του, δεν μπορει παρά να παραδεχθεί το υψηλό πολιτικό ανάστημα, τη σημαντική παρουσία στη Βουλή και την αποφασιστικότητά στη διαχείρησηστα δημόσια πράγματα».

   Επισήμανε, ωστόσο, τις πολιτικές και ιδεολογικές συγκρούσεις με το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου. «Η κυβέρνηση ΝΔ 1990-1993, της οποίας υπήρξε πρωθυπουργός, άσκησε μια πολιτική που είχε σαφές πρόσημο, συγκεκριμένο περιεχόμενο και αποτελέσματα. Η δική μας παράταξη, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, βρεθήκαμε απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αντιταχθήκαμε στη λογική της βίαιης προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, στα κελεύσματα των πιο συντηρητικών επιλογών της νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης πραγμάτων. Αντιταχθήκαμε στην επικράτηση της αδιέξοδης λογικής της διαρκούς λιτότητας, της πλήρους απουσίας της εγγυητικής κρατικής παρέμβασης στην αγορά, στην υποχώρηση και αποδιοργάνωση του Κοινωνικού Κράτους» είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

   Η Φώφη Γεννηματά έκανε ειδική αναφορά στη κυβέρνηση του '89 με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και στην παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου, τονίζοντας: «Ήρθαμε τέλος σε ευθεία αντιπαράθεση με τη μεγάλη πολιτική περιπέτεια το 1989, όταν στοχοποιήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου με την παραπομπή του στο ειδικό δικαστήριο. Μια καθαρά πολιτική δίωξη που δημιούργησε πόλωση και δίχασε τον ελληνικό λαό.βΠολιτική θύελλα που συνεχίστηκε μέχρι την επάνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην κυβέρνηση και τη γενναία πολιτική πρωτοβουλία του για το οριστικό τέλος της σκανδαλολογίας. Η λογική της Εθνικής Συμφιλίωσης και Συνεννόησης, οδήγησε στην επίτευξη του μεγάλου στόχου της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΟΝΕ, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη. Το αίτημα της εθνικής συνεννόησης παραμένει ως σήμερα εξαιρετικά επίκαιρο και ζωντανό, ένα αίτημα που η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιμένει να υπηρετεί και να διεκδικεί και στις μέρες μας. Υπάρχουν μεγάλα και κρίσιμα κομμάτια της ιστορίας μας που δεν μπορούν να ξαναγραφτούν».

   Επίσης η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προσέθεσε ότι η ιστορία δεν γράφεται ούτε με τη μεταθανάτια ωραιοποίηση ούτε με ανεδαφικά αναθέματα και σημείωσε ότι η αποτίμηση του πολιτικού βίου του αποθανόντος πρώην πρωθυπουργού είναι θετική, μολονότι είναι δύσκολη η γνώση και η σωστή αξιολόγηση του παρελθόντος, χωρίς παρωπίδες και αγκυλώσεις, δίχως αγίους και δαίμονες.

    «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μπορεί να αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους κοινοβουλευτικούς», ανέφερε η κ. Γεννηματά και συμπλήρωσε: «τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα, που, σε συνδυασμό με τη μακρόχρονη συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία του στον δημόσιο πολιτικό βίο της χώρας, τοποθετούν τον Κων. Μητσοτάκη στη χωρία των σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων της Ελλάδας.

   Ο ιστορικός του μέλλοντος -είμαι βέβαιη- θα αφιερώσει μεγάλο μέρος της μελέτης και του έργου του στην ανάλυση και αποτίμηση της πολυετούς σταδιοδρομίας και προσφοράς του Κων. Μητσοτάκη στον πολιτικό μας βίο. Θα φανεί γενναιόδωρος για τα θετικά και αυστηρός απέναντι σε σφάλματα και παραλείψεις». 

Υπήρξε σθεναρός υποστηρικτής της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, μέχρι το τέλος της ζωής του


Έπαινοι του Π. Καμμένου για τον Κων. Μητσοτάκη όσον αφορά την περίοδο '90-'93 - Βολές κατά Σαμαρά

Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος στην ομιλία του, στη Βουλή, στο πολιτικό μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είπε ότι οφείλει να αποκαταστήσει την αλήθεια για την περίοδο '90-'93, “όπου είχα την τιμή να βρίσκομαι κοντά του”.

Είπε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε αντιπάλους που σεβόταν και αντίπαλοί του ήταν η Αριστερά, αλλά είχε και εχθρούς που τον πολέμησαν “χωρίς να σέβονται την πολιτική ηθική, ακόμα και τους κανόνες της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης”.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη πολέμησε σκληρά “το σύστημα του ΠΑΣΟΚ του '81-'89” και τον πολέμησαν “τα σκληρά συμφέροντα με τα οποία συγκρούστηκε”, ενώ “τέλος, τον ανέτρεψαν μέσα από το δικό του κόμμα, άνθρωποι τους οποίους ανέδειξε στην πολιτική”.

Πρόσθεσε ότι τον πολέμησαν και τον ανέτρεψαν επώνυμα οικονομικά συμφέροντα, αναφερόμενος σε εκείνο το σημείο της ομιλίας του, σε δήλωση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις 6 Ιουλίου 1993, όπου αναφέρει ότι “ο Αντώνης Σαμαράς έκανε απόψε ένα μεγάλο βήμα προς την προδοσία του 47% του ελληνικού λαού. Γίνεται όργανο των αντίπαλών μας και των οικονομικών συμφερόντων των οποίων είναι δέσμιος με σκοπό να πλήξει πισώπλατα την παράταξη που τον δημιούργησε την ώρα που η σκληρή προσπάθεια τριάμισι ετών αποδίδει τους καρπούς, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα της χώρας και τον ελληνικό λαό”.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη πολέμησαν σκληρά σχεδόν όλα τα ΜΜΕ, προσθέτοντας “μου θυμίζει η σημερινή διακυβέρνηση τον πόλεμο που δεχόταν ο Μητσοτάκης εκείνη την περίοδο”.

Επίσης ανέφερε ότι τα συμφέροντα που ανέτρεψαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, είχαν αντιδράσει, τότε στην ιδιωτικοποίηση του 35% του ΟΤΕ, με πρωταγωνιστή τους προμηθευτές και τον “εθνικό προμηθευτή” τον οποίο είχε καταγγείλει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ότι με όργανο τον Α. Σαμαρά ανέτρεψε την κυβέρνηση το 1993.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναφέρθηκε στον πόλεμο που δέχθηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης “και από το ίδιο του το κόμμα”, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ, “το οποίο έγινε όπλο στα χέρια του Α. Σαμαρά για να ανατρέψει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη”.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι ο Α. Σαμαράς χρησιμοποίησε το εθνικό θέμα της Μακεδονίας ενώ “ήταν ο υπεύθυνος των κακών χειρισμών που έγιναν εκείνη την εποχή και απεκρύβησαν από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη οι αλήθειες”.

Ανέφερε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1986 είχε πει ότι η χρήση του όρου “Μακεδονία” ήταν αποδεκτή για το εσωτερικό της Γιουγκοσλαβίας, προσθέτοντας ότι ο Α. Σαμαράς, στις 2 Δεκεμβρίου 1991, υπογράφει ως υπουργός Εξωτερικών τον Κανονισμό 3567/91, αγνοώντας τον πρωθυπουργό και μη ενημερώνοντάς τον, όπου “αναγνωρίζει για πρώτη φορά τον όρο «Μακεδονία» σε επίσημο έγγραφο της ΕΟΚ”.

Είπε ακόμα ότι στην Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών στις 16 Δεκεμβρίου 1991, στις Βρυξέλλες, παρά τις σαφείς οδηγίες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, “όχι μόνο αδιαφόρησε, αλλά και εξαφανίστηκε και ουδέποτε απάντησε στις κλήσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη”.

Ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τον όρο Μακεδονία, “όπως ήταν η απόφαση των πολιτικών αρχηγών που είχε ληφθεί στις 18 Φεβρουαρίου 1992 υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή” και αυτό αποδεικνύεται από τη Σύνοδο της Λισαβόνας στις 26 Ιουνίου 1992 όπου οι ηγέτες της ΕΟΚ “αναφέρονται σε ομόφωνη απόφασή τους για αναγνώριση της FYROM, χωρίς τον όρο «Μακεδονία» που αποτελούσε πολιτική νίκη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Λισαβόνα.”

Είπε ακόμα ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στις 22 Οκτωβρίου 1992 απαντώντας στην εσωτερική αντιπολίτευση στην ΚΟ της ΝΔ, προσκόμισε τα έγγραφα που είχε υπογράψει ο Α. Σαμαράς και τα πρακτικά της συνεδρίασης της 16ης Δεκεμβρίου 1991.

“Αν σήμερα εκείνοι που πρόδωσαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη κάθονται στα έδρανα της ΝΔ, αυτό είναι υπόθεση της ΝΔ” σημείωσε ο κ. Καμμένος μη παραλείποντας να αναφερθεί και σε “παραιτήσεις ιστορικών στελεχών που υπονόμευσαν την πορεία του Κ. Μητσοτάκη”.

“Έχουμε την ίδια περίοδο μια εθνική ζημιά που έγινε εις βάρος της τότε Κυβέρνησης, την προδοσία του Στηβ Λάλα. Τότε για να χτυπήσουν τον Μητσοτάκη και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, δίνουν στοιχεία για τον Στηβ Λάλα, εργαζόμενο της αμερικάνικης πρεσβείας, ο οποίος καταδικάζεται και φυλακίζεται επί δεκαετίες ολόκληρες ως πράκτορας της Ελλάδος κατά της Αμερικής”, είπε μεταξύ άλλων, ο κ. Καμμένος τονίζοντας ότι “στην κοινοβουλευτική μας δημοκρατία οφείλουμε να έχουμε και μνήμη”.

“Τιμώ τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως έναν μεγάλο ηγέτη, ως έναν Έλληνα που κατάφερε την εθνική συμφιλίωση πριν την σκεφτούμε όλοι εμείς. Και θέλω να συλλυπηθώ την οικογένειά του, τους στενούς του συνεργάτες, αλλά και το 47% του ελληνικού λαού που κάποτε τον εμπιστεύτηκε και κάποιοι άλλοι τον πρόδωσαν”, κατέληξε στην ομιλία του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)