to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:45 | 09.09.2021

πηγή: gazzetta.gr

Αθλητισμός

Ειδικές Διαδρομές Ράλι Ακρόπολις 2021 – Προσβάσεις Θεατών

Η παρακολούθηση των ειδικών διαδρομών ενός αγώνα του WRC, όπως του Ράλι Ακρόπολις, είναι μια μοναδική εμπειρία. Ειδικά στη χώρα μας, όπου τόσο οι ειδικές διαδρομές όσο και η πρόσβαση σε αυτές διασχίζουν τοποθεσίες σπάνιας ομορφιάς. Ευκαιρία λοιπόν για ένα τετραήμερο έντονης αγωνιστικής δράσης αλλά και απόδρασης σε παρθένες τοποθεσίες της ελληνικής υπαίθρου.


 

Με ένα κλικ εδώ μπορείτε να κατεβάσετε το συνολικό δυναμικό χάρτη σε αρχείο .kmz. Θα πρέπει ωστόσο πρώτα να έχετε εγκαταστήσει την εφαρμογή google earth στη συσκευή σας, από τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://earth.google.com/intl/earth/download/ge/agree.html. Στους χάρτες οι προσβάσεις υποδεικνύονται με πράσινο χρώμα, ενώ οι ειδικές διαδρομές με κόκκινο, πορτοκαλί ή τιρκουάζ. Με μπλε αποτυπώνονται οι απλές διαδρομές του αγώνα.

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου

Shakedown – 08:00

https://drive.google.com/uc?export=download&id=1oEaC6Jv70sideihZZOvIRzgxOOdrH_m4

Δεν έχει αγωνιστικό ενδιαφέρον υπό την έννοια ότι αποτελεί την τελευταία δυνατότητα δοκιμών και ρυθμίσεων, ωστόσο τα αυτοκίνητα κινούνται σε ρυθμό αγώνα και υπάρχει και επίσημη χρονομέτρηση.

Το πρώτο αυτοκίνητο ξεκινά στις 08:00 το πρωί και η πρόσβαση είναι εύκολη. Η απόσταση από τη Λαμία είναι 19 περίπου χιλιόμετρα και ο χρόνος που απαιτείται μισή περίπου ώρα. Από την παλιά Ε.Ο Λαμίας – Λάρισας (προς Δομοκό), στρίβετε δεξιά για Δίβρη. Πριν τις φουρκέτες που οδηγούν στην είσοδο του χωριού στρίβετε σε χωματόδρομο δεξιά που σας οδηγεί στο 1.33 χιλιόμετρο της διαδρομής.

Επίσημη τελετή εκκίνησης – 17:30

Θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την ίδια ημέρα, στις 17:30, στην οδό Ηρώδου Αττικού κάτω από το βράχο της Ακρόπολης.

Ε.Δ. 1 – Cosmote 5G Stage – 18:00

Ράλι Ακρόπολις 2021, χάρτης Cosmote 5G stage

Από την Ηρώδου Αττικού έχετε το χρόνο, με τα πόδια, στη συνέχεια να βρεθείτε στο Σύνταγμα όπου ξεκινά η υπέρ – ειδική, στις 18:00. Παρά το ελάχιστο μήκος των 980 μέτρων, η Cosmote 5G Stage αποτελεί στην ουσία την πρώτη ειδική διαδρομή του αγώνα.

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου

Η μέρα έχει 5 συνολικά ειδικές διαδρομές, αλλά αρκετά απομακρυσμένες, εκ των οποίων η μια επαναλαμβάνεται.

Ε.Δ. 2 & 4 – Άγιοι Θεόδωροι – 10:18 & 13:24

Ράλι Ακρόπολις 2021, χάρτης Αγίων Θεοδώρων

Μια από τις βραβευμένες ειδικές διαδρομές, ως η τρίτη καλύτερη στο WRC. Το μήκος της είναι 17:54 χιλιόμετρα. Ακολουθείτε την Ε.Ο. προς Κόρινθο. Έξοδος από την Ε.Ο. Αθήνας – Κορίνθου προς Κινέτα δεξιά και ακολουθείτε την άσφαλτο και στη συνέχεια χωματόδρομο του χάρτη, για πρόσβαση στο 4,99 χλμ. της ειδικής.

Ε.Δ. 3 – Λουτράκι – 11:11

Ράλι Ακρόπολις 2021, χάρτης Λουτρακίου

Σχετικά γρήγορη ειδική, μήκους 19,4 χιλιομέτρων. Έχει ακόμα πιο εύκολη πρόσβαση. Πάντα μέσω της Ε.Ο. Αθήνας – Κορίνθου, ακολουθείτε τις πινακίδες για Λουτράκι. Πριν μπείτε στην πόλη και όταν δείτε το Δημοτικό Στάδιο Λουτρακίου, στην αμέσως επόμενη διασταύρωση στρίβετε δεξιά προς περιφερειακή οδό και 2ο δημοτικό κοιμητήριο. Οι προσβάσεις οδηγούν στο 1ο, ή στο 17,85 χιλιόμετρο της Ε.Δ.

Ε.Δ. 5 – Θήβα – 15:47

Ράλι Ακρόπολις 2021, χάρτης Θήβας

Από τις ειδικές Άγιοι Θεόδωροι ή Λουτράκι ο χρόνος που απαιτείται για να φτάσετε οδικώς στην Ε.Δ. Θήβα είναι 1:30 και τα χιλιόμετρα 109. Ακολουθείτε κατεύθυνση προς Αθήνα από την Ε.Ο. Και στο ύψος της Μάνδρας βγαίνετε στην έξοδο προς Θήβα – Ελευσίνα. Κινείστε αριστερά προς Θήβα. Πριν φτάσετε στη Θήβα, στρίβετε δεξιά προς Νεοχωράκι – Καλλιθέα και από εκεί ακολουθείτε την πρόσβαση του χάρτη προς το 17.3 χιλιόμετρο της Ε.Δ.

Εναλλακτικά, συνεχίζετε ευθεία προς Θήβα, βρίσκετε την επαρχιακή οδό Θήβας – Χαλκίδας και με κατεύθυνση προς Χαλκίδα, στρίβετε δεξιά προς Γενικό Νοσοκομείο Θήβας. Αμέσως μετά το νοσοκομείο, ευθεία σε χωματόδρομο, με δεξιά κατεύθυνση στο δίστρατο και ευθεία βγαίνετε στο 9,24 χιλιόμετρο της Ε.Δ.

Ε.Δ. 6 – Ελάτεια – 17:40

Ράλι Ακρόπολις 2021, χάρτης Ελάτειας

Από τη Θήβα για Ελάτεια υπολογίστε περίπου 1 ώρα χρόνο και 72 χιλιόμετρα απόσταση, μέσω της παλαιάς Ε.Ο. Αθήνας – Λαμίας, με κατεύθυνση προς Λαμία. Αφού περάσετε τη Χαιρώνεια, θα βρείτε κυκλικό κόμβο όπου κατευθύνεστε δεξιά προς Αταλάντη. Από εκεί, έχετε τη δυνατότητα να προχωρήσετε ευθεία προς Ζέλι για να προσεγγίσετε, αριστερά μετά το χωριό, τα τελευταία χιλιόμετρα της ειδικής, ή να στρίψετε αριστερά προς Ελάτεια και να βρείτε την πρόσβαση προς τα πρώτα χιλιόμετρα της ειδικής.

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου

Η τρίτη ημέρα του αγώνα έχει τις περισσότερες Ε.Δ., 6 συνολικά, εκ των οποίων οι δύο είναι επαναλαμβανόμενες. Πανέμορφα ορεινά περάσματα στην Παύλιανη, στο Ελευθεροχώρι και στη Γραβιά, ενώ οι πασίγνωστοι Βωξίτες ανηφορίζουν από την Ιτέα προς το Προσήλιο.

Ε.Δ. 7 & 11 – Παύλιανη – 08:32 & 16:26

Ράλι Ακρόπολις 2021, χάρτης Παύλιανης

Από τη Λαμία προς την Παύλιανη θα χρειαστείτε περίπου 50 λεπτά χρόνο και η απόσταση είναι 48 χιλιόμετρα. Μπορεί να συνδυαστεί πολύ ωραία με τους Βωξίτες. Εδώ προτείνονται 3 προσβάσεις, μια από τη Νέα Παύλιανη για να δείτε το πρώτο χιλιόμετρο του αγώνα, μια λίγο πριν το χωριό Πυρά, που προσεγγίζουμε μέσω της επαρχιακής οδού Σπερχειάδας – Άμφισσας και μας οδηγεί στο 8ο χιλιόμετρο της ειδικής. Τέλος μια τρίτη από το χωριό Πυρά προς Μαυρολιθάρι, δεξιά, που καταλήγει στο 20,17 χιλιόμετρο της ειδικής.

Ε.Δ. 8 – Γραβιά – 09:57

Ράλι Ακρόπολις 2021, χάρτης Γραβιάς

Η κλασική Γραβιά με μήκος 24,8 χιλιόμετρα, πολύ τεχνική και κατηφορική. Εμείς προτείνουμε την πρόσβαση στο 9,7 χιλιόμετρο, που έχει πολλά σημεία θέας, ανοιχτές στροφές και μεγάλες ταχύτητες. Από το δρόμο Αράχοβας – Επτάλοφου, με κατεύθυνση προς Επτάλοφο, στρίβετε αριστερά σε ξύλινη πινακίδα «Casablanca Homes» και ακολουθείτε το χωματόδρομο όπως δείχνει ο χάρτης, τόσο προς το 9,7 χιλιόμετρο όσο και προς το 11,23 της ειδικής.

Ε.Δ. 9 – Βωξίτες – 11:52

Ράλι Ακρόπολις 2021, χάρτης Βωξιτών

Υπέροχη ειδική 23 χιλιομέτρων, κατηφορική. Από Άμφισσα υπάρχουν αρκετές προσβάσεις. Η πιο εύκολη είναι αυτή που προσεγγίζετε το 8,78 χλμ. της ειδικής, σε σημείο αρκετά γρήγορο για τα αγωνιστικά. Από την επαρχιακή οδό 2344 λίγο πριν φτάσετε στην Άμφισσα στρίβετε αριστερά προς Λιδωρίκι. Μετά από μερικά χιλιόμετρα, στη διασταύρωση με πινακίδα για «Καρούτες – Λιδωρίκι», συνεχίζετε ευθεία σε Λιδωρίκι. Μετά από περίπου 500 μέτρα, η χωμάτινη ειδική διασταυρώνεται με τον ασφάλτινο δρόμο στον οποίο κινείστε.

Ε.Δ. 10 & 12 – Ελευθεροχώρι – 13:08 & 18:08

Ράλι Ακρόπολις 2021, χάρτης Ελευθεροχωρίου

Πολύ αγαπημένη ειδική 18,14 χιλιομέτρων, που ξεκινά από το ομώνυμο χωριό. Επίσης, ένα από τα καλύτερα και πιο όμορφα σημεία θέας, που συνήθως συγκεντρώνει εκατοντάδες άτομα, είναι αυτό που σας προτείνουμε. Είτε από Άμφισσα είτε από Λαμία, στην επαρχιακή οδό Άμφισσας – Μπράλου ακολουθείτε τις πινακίδες προς Παλαιοχώρι. Διασχίζετε το χωριό βόρεια και ακολουθείτε τη διαδρομή του χάρτη. Στο 4.02 χιλιόμετρο της Ε.Δ. Θα βρείτε άπλετο χώρο στάθμευσης και υπέροχα σημεία θέας. Επιπλέον, το περιβάλλον είναι μαγευτικό.

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου

Η μέρα ξεκινά αρκετά νωρίς, με 3 μόλις ειδικές και την τελετή τερματισμού στο εκθεσιακό κέντρο της Λαμίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14:38.

Ε.Δ. 13 & 15 – Ταρζάν 1 & Ταρζάν 2– Έναρξη 08:25 & 13:18

Ράλι Ακρόπολις 2021, χάρτης Ταρζαν

Η διάσημη για τη σκληρότητά της -αλλά και την ονομασία της- ειδική διαδρομή, στην πρώτη και πρωινή εκδοχή της έχει μήκος 23,37 xili;ometra, ενώ το δεύτερο πέρασμα μόλις 12,68 χιλιόμετρα, με μετατοπισμένη αφετηρία ώστε να παραμείνει η ίδια χάραξη. Η Ταρζάν 2 eίναι η power stage του αγώνα, η οποία δίνει επιπλέον βαθμούς στα πρώτα πληρώματα.

Η πρόσβαση είναι ακριβώς στο ίδιο σημείο. Από Λαμία θα χρειαστείτε 56 λεπτά οδήγηση περίπου για 55 χιλιόμετρα. Ακολουθείτε το δρόμο από Λαμία προς Καρπενήσι. Στο χωριό Βιτόλη, λίγο μετά τη Μακρακώμη, προσοχή να στρίψετε δεξιά σε πινακίδα προς «Ροβολιάρι – Λυτόσελο». Φτάνοντας στο χωριό Ροβολιάρι, συνεχίζετε όλο αριστερά στην άσφαλτο, έως ότου αυτή εναλλάσσεται με χωματόδρομο . Συνεχίζετε πάντα με αριστερή κατεύθυνση πάνω από το χωριό και φτάνετε στο 14,8 χιλιόμετρο της ειδικής, όπου και σημείο στάθμευσης.

Ε.Δ. 14 – Πύργος – 10:03

Ράλι Ακρόπολις 2021, χάρτης Πύργου

Η μεγαλύτερη ειδική του ράλι, έχει μήκος 33,2 χιλιόμετρα. Ξεκινά λίγο έξω από το ομώνυμο χωριό, περνά μέσα από δύο ακόμα, τα Δάφνη και Ανατολή, για να τερματίσει λίγο έξω από τον οικισμό Μάρμαρα. Για να βρούμε την πρόσβαση στην ειδική, από Λαμία ακολουθούμε την Ε.Ο. προς Αθήνα και την έξοδο προς το δρόμο E75, στην πινακίδα «Πάτρα – Δελφοί – Άμφισσα» -ο δρόμος έχει διόδια.

Λίγο πριν το χωριό Σκαμνός, στρίβετε δεξιά στην πινακίδα προς «Αθανάσιος Διάκος – Καστριώτισσα - ....». Κατευθύνεστε προς το χωριό Καστριώτισσα, από το οποίο, όπως μπορείτε να δείτε στο χάρτη, ξεκινά αριστερόστροφος χωματόδρομος προς το 12,18 χιλιόμετρο της ειδικής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)