to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:06 | 03.04.2013

Κοινωνία

Είδε το τρένο και βούτηξε στις ράγες

Το ρεπορτάζ στην Εφημερίδα των Συντακτών για την αυτοκτονία, τη Δευτέρα το πρωί, 58χρονου άντρα στον σταθμό μετρό των Αμπελοκήπων


«Κάποιος αυτοκτόνησε στο σταθμό των Αμπελοκήπων»(!) ήταν η απάντηση του εργαζόμενου στο μετρό, όταν τον ρωτήσαμε γιατί δεν λειτουργεί η μπλε γραμμή. Οσοι προσπάθησαν χθες το μεσημέρι να χρησιμοποιήσουν τη γραμμή Αεροδρόμιο-Αιγάλεω, ενημερώθηκαν ότι οι σταθμοί του μετρό, από τη Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, θα παρέμεναν προσωρινά κλειστοί. Χθες άλλος ένας συνάνθρωπός μας προστέθηκε στη μακάβρια λίστα των αυτοχείρων. Μια λίστα που ολοένα και πληθαίνει.

 

Σταθμός «Αμπελόκηποι». Η ώρα ήταν μία παρά 25. Ενας 58χρονος άντρας πλησίαζε την κίτρινη γραμμή ασφαλείας της αποβάθρας. Μαζί του ήταν μια γυναίκα. Εκείνη τη στιγμή τον έχασε από τα μάτια της. Μόνο δυο βήματα τον χώριζαν από την απόφασή του. Γύρισε το κεφάλι. Είδε το τρένο να έρχεται. Βούτηξε στις ράγες.

 

Σοκαρισμένος ο οδηγός

 

Μάταια ο σοκαρισμένος ηλεκτροδηγός προσπάθησε να ελαττώσει ταχύτητα. Το κακό είχε ήδη γίνει.Οι κάμερες του μετρό κατέγραψαν το περιστατικό. Η εικόνα επιβεβαιώνει ότι δεν τον έσπρωξαν. Επεσε μόνος του. Σύμφωνα με πληροφορίες τής «Εφ.Συν.», ο 58χρονος είχε έρθει στην Αθήνα από την Κέρκυρα για να κάνει κάποιες ιατρικές εξετάσεις. Εκείνη τη στιγμή επέστρεφε από το νοσοκομείο. Η γυναίκα που τον συνόδευε ήταν ξαδέρφη του. Μετά το τραγικό συμβάν κλήθηκε από την αστυνομία να καταθέσει. Το ίδιο και ο οδηγός του συρμού. «Εσύ δεν φταις σε τίποτα. Μην το ‘χεις βάρος στη συνείδησή σου» φέρεται να του είπε εκείνη όταν συναντήθηκαν. Ωστόσο ο ηλεκτροδηγός παραμένει ψυχολογικά επηρεασμένος. «Πρόκειται για σωστό επαγγελματία. Θα λείψει μερικές μέρες με άδεια για να ξεπεράσει το σοκ» λέει συνάδελφός του στην «Εφ.Συν.» «Είναι η ιδιαιτερότητα του επαγγέλματός μας, που ο κόσμος δεν την καταλαβαίνει. Αυτά τα πράγματα έχουν ξαναγίνει. Και τώρα με την κρίση γίνονται όλο και πιο συχνά» καταλήγει.

 

“Το 95% θα μπορούσαννα ζουν”

 

«Μας στενοχωρεί και μας θυμώνει ότι αυτός ο άνθρωπος θα μπορούσε να ζει. Το 95% όσων έφτασαν στην αυτοκτονία θα μπορούσαν να ζουν» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Αρης Βιόλατζης, ψυχολόγος της ΜΚΟ «Κλίμακα». «Οι άνθρωποι δίνουν προληπτικά σημάδια, αλλά πολλές φορές το στίγμα που κουβαλάει η λέξη αποτρέπει τους συγγενείς και τους ειδικούς της υγείας να ενεργήσουν άμεσα. Γίνονται κηδείες αυτόχειρων όπου πολλά μέλη της οικογένειάς τους δεν ξέρουν καν ότι αυτοκτόνησαν. Η αυτοκτονία είναι το τελευταίο κοινωνικό ταμπού» τονίζει ο κ. Βιόλατζης και επισημαίνει ότι είναι αναγκαία η παρέμβαση της πολιτείας με τον σχεδιασμό εθνικής στρατηγικής πρόληψης για την αυτοκτονία. «Η αυτοκτονία είναι ένα μήνυμα προς την κοινωνία. Είναι ο ψυχικός πόνος ανθρώπων που δεν αντέχουν. Αυτά τα μηνύματα είμαστε υποχρεωμένοι να τα ακούσουμε» καταλήγει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)