to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:44 | 30.12.2016

Κοινωνία

Είδα μια γυναίκα να ψάχνει στα σκουπίδια για φαγητό

Φωτογραφία-κείμενο: Άγγελος Καλοδούκας


Αρχικά πρόσεξα μια γυναίκα να σέρνει σχεδόν το μικρό παιδί που κρατούσε από το χέρι. Το παιδί αντιστεκόταν έχοντας το πρόσωπό του στραμμένο προς τα πίσω. Κάτι είχε απορροφήσει την προσοχή του. Η γυναίκα επιτάχυνε το βηματισμό της τραβώντας βίαια το παιδί για να του αποσπάσει την προσοχή. Η όλη κίνηση μου προκάλεσε το ενδιαφέρον, οπότε πάτησα το κλείστρο στη φωτογραφική μου μηχανή. Κλικ.

Μετά πρόσεξα τι είχε τραβήξει την προσοχή του παιδιού. Αυτό που του προκάλεσε το ενδιαφέρον ήταν μια γυναίκα που είχε ένα καροτσάκι για ψώνια και κάτι σκάλιζε στον κάδο των απορριμμάτων, 50-60 μέτρα πιο πίσω. Μετά, η γυναίκα με το καροτσάκι άρχισε να πλησιάζει προς το μέρος μου. Σκέφτηκα γρήγορα και τα έκανα όλα σχεδόν μηχανικά:  προ-εστίασα στα δυο μέτρα περίπου από τη θέση που βρισκόμουν, περίμενα τη στιγμή που η γυναίκα με το καρότσι θα έφτανε σε αυτό το σημείο και ήμουν σε ετοιμότητα για να πατήσω εκ νέου το κλείστρο της φωτογραφικής μου μηχανής.

Η γυναίκα έφτασε στα δυο μέτρα. Πάτησα το κλείστρο δυο φορές. Κλικ-κλικ. Και τότε την είδα από κοντά.

Οι ρυτίδες αυλάκωναν βαθιά το πρόσωπό της. Η ηλικία της πολύ πάνω από τα 70, ίσως πάνω και από τα 80. Το πρόσωπό της είχε όλη την ταλαιπωρία των γυναικών της εργατικής τάξης, μιας ζωής γεμάτης αγώνα για την επιβίωση. Μια ζωή γεμάτη ανελέητη σκληρότητα.

Αλλά ταυτόχρονα, είχε όλη την αποφασιστικότητα, ότι παρά και ενάντια σε όλα, συνεχίζει να τραβάει το καροτσάκι, δηλαδή συνεχίζει τον αγώνα. Δεν παραιτείται από το δικαίωμά της στη ζωή. Αγώνας για τον ίδιο της τον εαυτό, για τα παιδιά της, για τα εγγόνια της. Αγώνας μέχρι το τέλος, μέχρι την τελική ανάσα.

Μάτωσα για αυτήν την γυναίκα, αλλά αισθάνθηκα το μεγαλείο της και υποκλίθηκα.

Έχουν περάσει έξη χρόνια μνημονίων.

Έχουν περάσει έξη αιώνες ντροπής.

Αγώνας, μέχρι την τελική ανατροπή. Το οφείλουμε σε αυτήν την γυναίκα, το οφείλουμε στον εαυτό μας.

 

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)