to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εχουν διαλέξει πλευρά;

Προφανώς η ηγετική ομάδα έχει τους λόγους της, που την απομακρύνουν από τον προοδευτικό χώρο.


Μια σειρά από σοβαρά ζητήματα που έχουν γίνει στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια και τα οποία σηματοδοτούν το πολιτικό στίγμα της εκάστοτε κυβέρνησης που παίρνει τις πρωτοβουλίες, έχουν γίνει η αιτία για να πάρουν θέση οι πολιτικές δυνάμεις,οι φορείς,οι απλοί άνθρωποι.

Έχουν γίνει αιτία να διαλέξουν πλευρά γιατί ειδικά στην πολιτική δε γίνεται να πατάς σε δύο βάρκες, δεν γίνεται να κρύβεσαι και να σκέπτεσαι μονίμως με μικροκομματικό συμφέρον.

Θα αναφέρω τη ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, ένα θέμα που ταλάνιζε την χώρα μας δεκαετίες και καμία κυβέρνηση δεν είχε το θάρρος και τον πατριωτισμό να την φέρει εις πέρας. Θυμόμαστε την θύελλα αντιδράσεων των ψευτοπατριωτών που ντύθηκαν με χλαμύδες και περικεφαλαίες, κάποιοι ανέβηκαν σε άλογα και βγήκαν στους δρόμους, υποκινούμενοι από την σημερινή κυβέρνηση, η οποία σήμερα τιμά την συμφωνία. Θυμόμαστε αυτές τις γελοιότητες από τους υποκριτές, που χρησιμοποίησαν την αφέλεια του κόσμου για να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να παραστήσουν τους σωτήρες της πατρίδας.

Τότε ,έγιναν ανακατατάξεις στα πολιτικά κόμματα και κατά την διάρκεια των ψηφοφοριών στην βουλή πολλοί βουλευτές διαφοροποιήθηκαν των κομμάτων τους. Θυμόμαστε τότε τις θετικές ψήφους βουλευτών από το ποτάμι(δεν ήταν η πρώτη φορά,μιας και στην πλειοψηφία των δικαιωματικών και δημοκρατικών νομοσχεδίων ήταν θετικοί,σε αντίθεση με το ΚΙΝΑΛ), από την ΔΗΜΑΡ, όπου ήταν η αιτία που έφυγε από το ΚΙΝΑΛ. Θυμόμαστε και την στάση του ΚΙΝΑΛ, την διφορούμενη,τις αντιφατικές δηλώσεις βουλευτών αλλά στο τέλος την ταύτιση με την Ν.Δ. Τότε το ΚΙΝΑΛ διάλεξε πλευρά,πίσω από την ΝΔ,στην ουρά.

Ανάλογη στάση είχε δείξει όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε φέρει στην βουλή,την απλή αναλογική. Πάγιο αίτημα της Αριστεράς και του Προοδευτικού χώρου γενικότερα.Το ΚΙΝΑΛ ως ένα μικρό κόμμα πλέον θα περίμενε κάποιος ότι θα ψήφιζε, σύμφωνα με όσα έλεγαν παλαιότερα ως ΠΑΣΟΚ - αν έχουν ακόμη κάποια σχέση με το ΠΑΣΟΚ του 1981 -, αλλά όχι. Χρησιμοποιώντας και πάλι ασυνάρτητο λόγο,αποσπασματικό και πετώντας την μπάλα στην εξέδρα αρνείται την ίδια του την ιστορία και τάσσεται και πάλι πίσω στην ουρά με την ΝΔ.

Έρχομαι τώρα στην σημερινή άσχημη πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει στη χώρα μας η αυταρχική ακροδεξιά κυβέρνηση που δυστυχώς έχει η χώρα μας. Με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση βρίσκει την ευκαιρία να κάνει πράγματα που πιστεύει και κάνει τα πάντα για να τα υλοποιήσει. Η αντισυνταγματική απαγόρευση επι τριήμερου των συναθροίσεων πάνω από 4 άτομα, αφού είχε απαγορευθεί η πορεία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και το σφράγισμα του Πολυτεχνείου, ώθησε τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, να βγάλουν κοινό κείμενο.Ιστορική κίνηση από την οποία και πάλι απουσιάζει το ΚΙΝΑΛ, με παιδαριώδεις δικαιολογίες όπως ότι παίζουν το παιχνίδι της ΝΔ. Συγχρόνως όμως οι διαφοροποιήσεις στελεχών του είναι πλέον εμφανείς και αποδεικνύουν ότι αυτό το κόμμα πλέον είναι χωρισμένο στα δύο. Αυτό φαίνεται, από δημόσιες τοποθετήσεις επιφανών στελεχών στις οποίες μιλούν καθαρά για αντισυνταγματική απαγόρευση της κυβέρνησης και από την άλλη υπάρχουν στελέχη με λόγο υποστηρικτό στην κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο αποτυπώνεται σε δηλώσεις στελεχών και σε τοπικό επίπεδο.

Η πραγματικότητα όπως αποτυπώνεται από τα γεγονότα ,είναι ότι στα σοβαρά και ιστορικής σημασίας θέματα το ΚΙΝΑΛ επέβαλε τη κομματική πειθαρχία στους βουλευτές και διάλεγε πλευρά στη ουρά της ΝΔ.

Προφανώς η ηγετική ομάδα έχει τους λόγους της, που την απομακρύνουν από τον προοδευτικό χώρο.

* Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτικός, μέλος Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Χίου

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)