to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Έχασε την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ο Μακρόν

Τη δεδηλωμένη στο κυβερνών κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν στέρησαν επτά βουλευτές που αποσκίρτησαν από αυτό για να δημιουργήσουν νέα ομάδα στην Κάτω Βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου, της ένατης σ' αυτό το νομοθετικό σώμα.


Το όνομα αυτής «Οικολογία, Δημοκρατία, Αλληλεγγύη» (EDS), η οποία ανακοίνωσε πως είναι «ανεξάρτητη» και πως θα έχει αρχικά στις τάξεις της 17 βουλευτές που με τη σειρά τους δήλωσαν ότι δεν πρόσκεινται «ούτε στην πλειοψηφία ούτε στην αντιπολίτευση».

Ο Γάλλος πρόεδρος έχασε έτσι την απόλυτη πλειοψηφία εδρών και βρίσκεται αντιμέτωπος ολοένα με μεγαλύτερη πίεση για περισσότερο αριστερές πολιτικές. Το «Δημοκρατία Εμπρός» (LREM) έχει πλέον 288 βουλευτές, έναν λιγότερο από το όριο των 289 που χρειάζεται και αρκετούς λιγότερους από τους 314 που είχε το 2017.

Το κόμμα του Μακρόν κατέγραψε σειρά αποσκιρτήσεων τους τελευταίους μήνες εκ μέρους κοινοβουλευτικών που απογοητεύθηκαν από τον στενό έλεγχο που ασκεί ο πρόεδρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την πολιτική του που ευνοεί τις επιχειρήσεις.

Ο ίδιος πάντως να μπορεί να υπολογίζει στο κοινοβούλιο στην υποστήριξη ενός μικρότερου εταίρου του, του κεντρώου κόμματος MoDem. Ωστόσο η αριθμητική δείχνει πλέον πως το MoDem θα έχει μεγαλύτερη επιρροή στη λήψη αποφάσεων κατά τα δύο τελευταία χρόνια της πενταετούς θητείας του Μακρόν.

Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια του Γάλλου προέδρου έχει σταματήσει εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και πολλούς μήνες αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων «κίτρινων γιλέκων».

Το Γαλλικό Πρακτορείο γράφει πως το LREM μπορεί να ανακτήσει σύντομα την απόλυτη πλειοψηφία με την έλευση στις τάξεις του της μέλλοντικής αναπληρώτριας ενός βουλευτή που παραιτήθηκε.

Ο Ρισάρ Φεράν, στενός σύμμαχος του Μακρόν και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, αναγνώρισε την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας από το LREM, αλλά δήλωσε πως η κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει στις ψήφους 342 βουλευτών χάρη στη στήριξη εκ μέρους του MoDem.

Σημειώνεται πως μια κοινοβουλευτική ομάδα δεν έχει την τυπική δομή ενός κόμματος. Ωστόσο το πιθανότερο είναι να διαγραφεί από το κόμμα του Μακρόν οποιοσδήποτε από τους βουλευτές του ενταχθεί στη νέα ομάδα.

Επικεφαλής της νέας ομάδας θα είναι η Πολά Φορτεζά και ο Ματιέ Ορφελέν, στενός σύμμαχος του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Νικολά Ιλό, ο οποίος παραιτήθηκε από την κυβέρνηση του Μακρόν απογοητευμένος από τις πολιτικές του προέδρου για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη ενέργεια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)