to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:11 | 22.10.2012

left.gr

Διεθνή

Εχασε τη Στουτγκάρδη η Μέρκελ - εκλέχτηκε Πράσινος δήμαρχος

Ισχυρό πλήγμα για την Ανγκελα Μέρκελ η απώλεια της Στουτγάρδης στις χθεσινές τοπικές εκλογές έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες χριστιανοδημοκρατικής κυριαρχίας. Στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών νικητής αναδείχθηκε ο Φριτς Κουν, ο οποίος γίνεται ο πρώτος Πράσινος δήμαρχος που εκλέγεται σε πρωτεύουσα κρατιδίου της ομοσπονδίας.



 Αναλυτές εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα θα ενισχύσει τη δυναμική του κόμματος των Πρασίνων ενόψει των γενικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν στη Γερμανία το φθινόπωρο του 2013. Ο Φριτς Κουν απέσπασε το 52,9% των ψήφων, ενώ ο ανεξάρτητος Σεμπάστιαν Τούρνερ που υποστηρίχθηκε από το κεντροδεξιό μπλοκ της Ανγκελα Μέρκελ περιορίστηκε στο 45,3%. Αυτό ήταν το δεύτερο χτύπημα για την Καγκελάριο στη Βάδη - Βυρτεμβέργη, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Στουτγάρδη.

Πριν από δεκαοκτώ μήνες οι Πράσινοι είχαν καταφέρει να αποσπάσουν το κρατίδιο από το κόμμα της Μέρκελ έπειτα από έξι ολόκληρες δεκαετίες χριστιανοδημοκρατικής κυριαρχίας. Ο Βίνφριντ Κρέτσμαν έγινε τότε ο πρώτος πρωθυπουργός ομοσπονδιακού κρατιδίου που προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων, ενώ ηγείται μιας κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες. Η ιστορική ήττα της Καγκελαρίου είχε προκαλέσει τότε κύμα ενδοκομματικών επικρίσεων.

Η χθεσινή ήττα στη Στουτγάρδη από έναν Πράσινο ολοκληρώνει την έξωση των Χριστιανοδημοκρατών από το πλούσιο κρατίδιο της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, όπου διατηρούν τις εγκαταστάσεις τους οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Ντάιμλερ και της Πόρσε και όπου δραστηριοποιούνται πολλές μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην εξαγωγική δύναμη πυρός της Γερμανίας.

ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ. Οι πολίτες της Στουτγάρδης είχαν δώσει πριν από δύο χρόνια οικολογικά διαπιστευτήρια όταν είχαν αντιδράσει σθεναρά σε σχέδιο ανάπλασης της πόλης που προωθούσε η κυβέρνηση. Περίπου 20.000 πολίτες είχαν διαδηλώσει κατά του σχεδίου την 1η Οκτωβρίου 2010 και η διαμαρτυρία συνοδεύτηκε από εκτεταμένα επεισόδια με την Αστυνομία. Οι διαδηλωτές αντιδρούσαν στην κοπή 300 δένδρων σε πάρκο της πόλης, από το οποίο σχεδιαζόταν να περάσει ένας πανευρωπαϊκός σιδηροδρομικός άξονας 1.500 χιλιομέτρων που θα ενώνει το Παρίσι με τη Βουδαπέστη. Λίγες ημέρες αργότερα, η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή του σχεδίου Στουτγάρδη 21.

Η Ανγκελα Μέρκελ επισκέφτηκε την περασμένη βδομάδα την πόλη για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Σεμπάστιαν Τούρνερ, αλλά έγινε στόχος αποδοκιμασιών από κάποιους πολίτες. Ο Φριτς Κουν είχε δώσει ένα δείγμα της δυναμικής του από τον πρώτο γύρο κατά τον οποίο επικράτησε του αντιπάλου του με μικρή διαφορά. Στον δεύτερο γύρο οι πολίτες της Στουτγάρδης επιβεβαίωσαν την προτίμησή τους στο πρόσωπο του πράσινου Κουν - αν και οπαδού της Μπάγερν Μονάχου.

Πηγή: Τα Νέα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)