to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εργασιακά: Μέτωπο για επαρκή κατώτατο μισθό

Σε σημαντική αύξηση που θα συμπεριλαμβάνει και την κάλυψη των απωλειών από τον πληθωρισμό συγκλίνουν ΓΣΕΕ και ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.


Οι διαπραγματεύσεις για τον προσδιορισμό του νέου κατώτατου μισθού έχουν μπει στην τελική ευθεία με την κατάθεση της τροπολογίας από το υπουργείο Εργασίας που αφορά το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, αλλά και με την πρόταση που απέστειλε η ΓΣΕΕ στις εργοδοτικές οργανώσεις την περασμένη εβδομάδα.

Οι διαπραγματεύσεις επί των προτάσεων που θα κατατεθούν στο ΚΕΠΕ από τις συνδικαλιστικές, εργοδοτικές και επιστημονικές οργανώσεις αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου, με τον υπουργό Εργασίας να εισηγείται την τελική πρότασή του για την αύξηση του κατώτατου μισθού το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

880 ευρώ με τιμαριθμική αναπροσαρμογή

Από τις διατυπώσεις και τις προσεγγίσεις διαφαίνεται ένα πρώτο μέτωπο πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων που συμφωνούν ότι η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό θα πρέπει να συνυπολογίζει και να συμπεριλαμβάνει στο τελικό ποσό και τις σοβαρές απώλειες που είχαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα από τον πληθωρισμό.

Σε αυτό φαίνεται να συμπίπτουν τόσο η Συνομοσπονδία Εργαζομένων όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο οποίος από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αλλά και τιμαριθμική αναπροσαρμογή που θα προστατεύει στοιχειωδώς τις απολαβές των εργαζομένων από τον πληθωρισμό που το 2022 έκλεισε στο 9,6%, διαμορφώνοντας έτσι τις εισαγωγικές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης υπογραμμίζει ότι χρειάζεται αύξηση μισθών σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια, όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν τον κατώτατο, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με «ξεπάγωμα» των τριετιών και επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κυρίως των κλαδικών.

Στο 60% του διάμεσου, με κάλυψη απωλειών

Σημαντικά αυξημένο κατώτατο μισθό περιγράφει στην πρότασή της η ΓΣΕΕ.

«Ο κατώτατος μισθός πρέπει να είναι επαρκής για αξιοπρεπή διαβίωση, η οποία προσεγγίζεται με το κριτήριο του 60% του διάμεσου μισθού και με συνεκτίμηση του πληθωρισμού στην πραγματική αγοραστική δύναμη».

Οπως σημειώνει στο υπόμνημά της προς τους εργοδοτικούς φορείς, ο κατώτατος μισθός σήμερα, παρά τις δύο διαδοχικές αυξήσεις που δόθηκαν το 2022 (9,7%), δεν διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές εισόδημα στους εργαζόμενους. Για να είναι επαρκής, ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να φτάσει στο 60% του διάμεσου μισθού, αλλά και συνυπολογίζει και τις απώλειες που έχουν καταγραφεί στην πραγματική αγοραστική δύναμη των μισθωτών.

Με αυτή τη θέση η ΓΣΕΕ διεκδικεί κατώτατο μισθό που φτάνει ή και ξεπερνάει τα 850 ευρώ, εκτιμώντας ότι οι αυξήσεις που δόθηκαν το 2022 αλλά και η επιμέρους επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης αντιστάθμισαν μόνο ένα μέρος της ακρίβειας, η οποία έχει αφαιρέσει το 19% του πραγματικού εισοδήματος από τον μέσο μισθό και σχεδόν το 40% της αγοραστικής δύναμης των χαμηλόμισθων.

Γράφημα για εργασιακά

6 στους 10 με μισθό κάτω από 1.000 ευρώ

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΓΣΕΕ στέκονται ιδιαίτερα στην ανάγκη να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων με κλαδικές συμβάσεις που βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο (26%), όταν στις χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης τα ποσοστά κάλυψης ξεπερνούν το 70%.

Αλλωστε τα στοιχεία του 2022 που δημοσιοποίησε η Εργάνη επιβεβαιώνουν τη μεγάλη μισθολογική καθίζηση των ενδιάμεσων μισθών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 650.000 εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό (713 ευρώ μεικτά). Το 20,57% εξακολουθεί να λαμβάνει μεικτά κάτω από 700 ευρώ, ενώ με κάτω από τα 500 ευρώ αμείβονται άλλοι 336.400.

Μάλιστα, παρά τη συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,7 το 2022, το 60% των εργαζομένων συνεχίζει και αμείβεται με μισθούς κάτω των 1.000 ευρώ, ενώ άλλοι 376.542 (16,74%) αμείβονται με μισθούς μεταξύ 700 και 800 ευρώ.

Κ. Χατζηδάκης: Ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 12,4%!

Στο υπουργείο Εργασίας και στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι εν μέσω μιας πολωτικής και σκληρής προεκλογικής περιόδου η τελική πρόταση θα πρέπει να προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από τα 751 ευρώ, ξεπερνώντας δηλαδή το ύψος των αποδοχών του 2010, πριν ξεκινήσουν οι μνημονιακές περικοπές.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειώσουμε ότι ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε σύγκριση των αμοιβών της τελευταίας τριετίας (2019-2022), υποστηρίζοντας ότι μέσα σε αυτή την χρονική περίοδο ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 12,4% και καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι αυξήσεις που χορηγήθηκαν κάλυψαν και τον πληθωρισμό που πέρυσι έκλεισε στο 9,6%! Με άλλα λόγια, ο υπουργός Εργασίας υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση προστάτευσε μισθούς και εισοδήματα και επομένως είναι σχεδόν ανύπαρκτες οι επιπτώσεις από τον πληθωρισμό!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)