to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:03 | 19.10.2021

Οικονομία

Εγκρίθηκε το ξεπούλημα της ΔΕΗ

Με ποσοστό πάνω από το 99% των παριστάμενων μετόχων εγκρίθηκε το ξεπούλημα της δημόσιας επιχείρησης


Το «πράσινο φως» για το ξεπούλημα της ΔΕΗ έδωσε η ΓΣ, με το 99% του σώματος των μετόχων να εγκρίνουν την μεταβίβαση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε εταιρία μέλος του fund από την Αυστραλία Maquarie, ενώ το δημόσιο αναμένεται να μειώσει τη συμμετοχή του στο 34%.

Στην έκτακτη γενική συνέλευση εγκρίθηκε και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας κατά 750 εκ. ευρώ και τη διάθεση νέων 232 εκατομμυρίων μετοχών. Με τις παραπάνω αποφάσεις παίρνει «σάρκα και οστά» το όραμα του Κ. Μητσοτάκη για εκχώρηση και της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού σε ιδιώτες επενδυτές.

Το Βιβλίο Προσφορών για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να ανοίξει στο τέλος Οκτωβρίου οπότε και θα καθοριστεί η τιμή διάθεσης των μετοχών με την έναρξη της διαπραγμάτευσης της  στο Χρηματιστήριο Αθηνών να αναμένεται στις αρχές Νοεμβρίου.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση προχωράει το έγκλημα απώλειας του δημοσίου ελέγχου στη ΔΕΗ

Η κοινή δήλωση του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλου και της Αναπληρώτριας Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πέτης Πέρκα, για τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ:

Με τη σημερινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ, γίνεται ένα ακόμη βήμα στο εγκληματικό σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη με στόχο την απώλεια της πλειοψηφίας του δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι, όχι μόνο είναι αδιάφορη για το κύμα ακρίβειας που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, είναι και υπεύθυνη για την ακρίβεια, εφόσον επιλέγει να χάσει τον δημόσιο έλεγχο στον ενεργειακό πυλώνα της χώρας.

Σήμερα που η Ελλάδα «στέφεται» πρωταθλήτρια ακρίβειας ρεύματος στην Ευρώπη, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή χονδρικής, 253,33 ευρώ/MWh, η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει τους ενεργειακούς φορείς και εταιρείες, επιλέγει να χάσει την πλειοψηφία στη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού στην Ελλάδα και να εκχωρήσει το 49% του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) σε ένα κερδοσκοπικό fund, το οποίο θα λαμβάνει μόνιμα κέρδη χωρίς υποχρέωση για επενδύσεις.

Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ επιλέγουν να αφαιρέσουν το Δ, δηλαδή το Δημόσιο, από τη ΔΕΗ. Αυτή ήταν η στρατηγική τους από την πρώτη στιγμή που η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ξεκίνησε με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019 που επιβάρυναν με 500 εκατ. ευρώ το χρόνο τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, συνέχισε με την ανοχή αισχροκέρδειας των προμηθευτών ηλεκτρισμού το 2020, όπου συμμετείχε και η ΔΕΗ, καθώς και με την ανοχή «παιχνιδιών» στην αγορά εξισορρόπησης. Τα τελευταία δυόμιση χρόνια η ΔΕΗ λειτουργεί κερδοσκοπικά και εις βάρος όλων των καταναλωτών, εκμεταλλευόμενη τη δεσπόζουσά της θέση στην αγορά, έχοντας ξεχάσει τον αναπτυξιακό και τον κοινωνικό της ρόλο.

Η μείωση του ποσοστού του δημοσίου στη ΔΕΗ θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις, ενεργειακή φτώχεια και αμφισβήτηση του δικαιώματος πρόσβασης πολιτών και επιχειρήσεων στο αγαθό της ενέργειας.

Ακόμα και σήμερα, και μέχρι την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, επιβάλλεται η πολιτεία να κάνει ό,τι οφείλει ώστε να μην χαθεί η πλειοψηφία του Δημοσίου στη ΔΕΗ. Είναι ξεκάθαρο ότι μια τέτοια κατάληξη θα εγείρει ζήτημα σοβαρών ευθυνών τόσο των πολιτικών προσώπων όσο και της διοίκησης της ΔΕΗ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η ελληνική κοινωνία δεν θα επιτρέψουν να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο έγκλημα χωρίς καταλογισμό ευθυνών.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)