to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ιστορική νίκη η διάσωση των «Προσφυγικών» της Αλεξάνδρας

Στα 220 διαμερίσματα των συγκροτημάτων πρόκειται να στεγαστούν ξενώνες συνοδών ασθενών του γειτονικού αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», κοινωνικές κατοικίες, οι 53 δικαιούχοι ιδιοκτήτες που συνεχίζουν να κατοικούν εκεί καθώς επίσης και η μουσειακή έκθεση Μικρασιατικής Μνήμης.


Η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. υπό τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Νίκο Μπελαβίλα, υπέβαλε τη μελέτη αποκατάστασης των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο την ενέκρινε ομόφωνα. Η εν λόγω μελέτη προσφέρθηκε δωρεάν από την ΕΛΠΕ Α.Ε.

Πλέον ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση της οικοδομικής άδειας και την πλήρη αποκατάστασή τους, βάζοντας έτσι τέλος στην ταλαιπωρία χρόνων. Τα "Προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας" σώθηκαν την πρώτη φορά, από την κατεδάφιση που κάποιοι επιθυμούσαν, μετά από πολύχρονους αγώνες πολιτών, συλλόγων, φοιτητών και καθηγητών της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με προεξάρχοντα ρόλο να διαδραματίζει στις προσπάθειες η αείμνηστη καθηγήτρια του Ε.Μ.Π. Άννυ Βρυχέα. Σώθηκαν επίσης και από το μεταγενέστερο σχέδιο περί πώλησής τους μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, αφού αφαιρέθηκαν από το χαρτοφυλάκιό του και περιήλθαν στην κυριότητα της Περιφέρειας Αττικής κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργού Επικρατείας κ. Αλέκου Φλαμπουράρη και της κατάθεσης σχετικής τροπολογίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Γαβρόγλου, Χαράς Καφαντάρη και Δημήτρη Σεβαστάκη.

Στα 220 διαμερίσματα των συγκροτημάτων πρόκειται να στεγαστούν ξενώνες συνοδών ασθενών του γειτονικού Γενικού Αντικαρκινικού/Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», κοινωνικές κατοικίες, οι 53 δικαιούχοι ιδιοκτήτες που συνεχίζουν να κατοικούν εκεί καθώς επίσης και η μουσειακή έκθεση Μικρασιατικής Μνήμης.

Ν. Μπελαβίλας:  Έχουμε κάθε λόγο να το γιορτάσουμε!

«Εγκρίθηκε η μελέτη αποκατάστασης των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ. Έχουμε κάθε λόγο να το γιορτάσουμε!» έγραψε σε ανάρτησή του ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας.

Ο Νίκος Μπελαβίλας, είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει βαθιά τις ανάγκες και τα θέλω της πρωτεύουσας από αρχιτεκτονικής άποψης καθώς διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος στην «Ανάπλαση Αθήνας».

Ο Νίκος Μπελαβίλας τόνισε πως «το συγκρότημα σώθηκε από την κατεδάφιση και στη συνέχεια από την πώληση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, χάρη στις πολύχρονες κινητοποιήσεις πολιτών, συλλόγων, φοιτητών και καθηγητών του ΕΜΠ School of Architecture, National Technical University of Athens. Πρωτοστάτησε σε αυτό η αξέχαστη καθηγήτρια Άννη Βρυχέα. Πέρασε στην Περιφέρεια Αττικής και πρόκειται να στεγάσει στα 220 διαμερίσματα του, ξενώνα συνοδών ασθενών του νοσοκομείου Άγιος Σάββας, κοινωνική κατοικία, τους δικαιούχους 53 ιδιοκτήτες που συνεχίζουν να κατοικούν εκεί και μουσειακή έκθεση Μικρασιατικής Μνήμης».

Το έργο συντονίζεται από την Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ / Athens Anaplasis SA και θα εκτελεστεί από την Περιφέρεια Αττικής.Πρόκειται για οκτώ μοντερνιστικές πολυκατοικίες που κτίστηκαν το 1932 για να στεγάσουν πρόσφυγες. Σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Κίμωνα Λάσκαρη και τον πολιτικό μηχανικό Δημήτρη Κυριακό".

Νάσος Ηλιόπουλος: Χαμένος αγώνας, είναι μόνο αυτός που δεν δίνεται…

Ο υποψήφιος δήμαρχος αναφέρει:
Εγκρίθηκε σήμερα η μελέτη αποκατάστασης των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Το συγκρότημα σώθηκε από την κατεδάφιση και την πώληση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και πρόκειται να στεγάσει στα 220 διαμερίσματα του, ξενώνα συνοδών ασθενών του νοσοκομείου 'Αγιος Σάββας, κοινωνική κατοικία, τους δικαιούχους 53 ιδιοκτήτες που συνεχίζουν να κατοικούν εκεί και μια μουσειακή έκθεση Μικρασιατικής Μνήμης. 
Η αποκατάσταση των Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας θα δώσει χρώμα και ζωή στην ευρύτερη περιοχή. 
Η σημερινή απόφαση αποτελεί μια ιστορική νίκη, που δεν έπεσε από τον ουρανό, αλλά είναι αποτέλεσμα των αγώνων των κατοίκων, των συλλογικοτήτων, των φοιτητών.
Η φωτογραφία είναι από τον Νοέμβρη του 2003 σε μια από τις τριώροφες προσφυγικές κατοικίες της Λ.Αλεξάνδρας, όπου κάναμε κινητοποίηση κόντρα στα σχέδια του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ να το κατεδαφίσει. 
Χαμένος αγώνας, είναι μόνο αυτός που δεν δίνεται…
 

Ερμ. Κυπριανίδου: Ανοίγει επιτέλους ο δρόμος αποκατάστασης των εμβληματικών Προσφυγικών της Λεωφ. Αλεξάνδρας

«Προχωράμε στο βασικό στόχο που από την αρχή είχε θέσει η Περιφερειακή αρχή: Τη διατήρηση και αξιοποίηση των εμβληματικών τοποσήμων της πρωτεύουσας με άξονες την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την κοινωνική χρησιμότητα και την ισορροπημένη ένταξη των Προσφυγικών στις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής», τονίζει η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών (αναλυτικά)

Ανοιχτή Πόλη: Μέρα ιδιαίτερης χαράς

«Μέρα ιδιαίτερης χαράς για την Ανοιχτή Πόλη που έδωσε αγώνες δίπλα στους κατοίκους και τις συλλογικότητες για τη διάσωση των «Προσφυγικών» της Λ. Αλεξάνδρας.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)