to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:55 | 04.10.2017

Πολιτική

Εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου

Με τη νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο Σταύρος Κοντονής, με την οποία μειώνεται το ηλικιακό όριο για τη διόρθωση φύλου από τα 17 στα 15 έτη, ψηφίσθηκε το μεσημέρι της Τρίτης το σχετικό νομοσχέδιο από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Ενστάσεις από τα κόμματα για το 15ο έτος. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛΛ, Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη, επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια η ΝΔ, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, ΧΑ και Ένωση Κεντρώων.


Κατερίνα Κανάκη - Στο Κόκκινο

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, παρουσιάζοντας τη νομοτεχνική βελτίωση, με την οποία η διόρθωση του φύλου θα μπορεί να γίνει από τα 15 έτη, και όχι από τα 17 όπως θέσπιζε αρχικά το νομοσχέδιο, υποστήριξε πως το όριο «κατεβαίνει στο 15ο έτος της ηλικίας και αποδεχόμαστε τις προτάσεις των κομμάτων και της αντιπολίτευσης, που είχαν πει ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε κάποια ιατρική γνωμοδότηση. Θα υπάρχει γνωμάτευση ιατρικού συμβουλίου το οποίο θα συσταθεί στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐας Κυριακού με απόφαση του ΔΣ του».


Στ. Κοντονής προς ΝΔ: Δεν μας αφορούν τα εσωτερικά σας προβλήματα, ελάτε με μια ενιαία θέση

Την ίδια ώρα, ο κ.Κοντονής χαρακτήρισε «αθλιότητα» όσα ακούγονται περί αλλαγής γραμμής των ΑΝΕΛΛ, λόγω της στήριξης του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Πάνου Καμμένου.
 

«Κάποια στιγμή», είπε, «πρέπει να ξεκαθαριστούν ορισμένα θέματα και η αθλιότητα. Πάνω σε αυτό κολλάει ότι οι ΑΝΕΛΛ ψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τον Καμμένο, πριν μια εβδομάδα, στην πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Αθλιότης. Διότι την πρόθεσή της, η κυβέρνηση, την είχε καταθέσει στην Ολομέλεια, την 21η Ιουνίου 2017, όταν για πρώτη φορά θέσατε ζήτημα. Από κείνη τη μέρα μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έμεινε σταθερή στη γνώμη της», υπογράμμισε.
 

Πάντως, ο υπουργός έστρεψε τα βέλη του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και λόγω των διαφωνιών και της απουσίας κοινής γραμμής στο κόμμα, αναφορικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.
 

«Τα εσωτερικά σας προβλήματα, να τα λύσετε εσωτερικά, εμάς δεν μας αφορούν», τόνισε, καλώντας την ΝΔ να έρθει στην Ολομέλεια με μια ενιαία θέση.


«Θυμάστε τι πάθατε με τα νομοσχέδια  που ήταν σχετικά πάλι με τα δικαιώματα, με το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλόφιλων;  Θέσατε  ζήτημα ονομαστικής ψηφοφορίας και τι  αποδείχθηκε  στην ονομαστική ψηφοφορία; Ότι η μισή ΝΔ ψήφισε το νομοσχέδιο. Λοιπόν, στα ίδια θα βρεθείτε. Σταματήστε αυτόν τον κατήφορο, γιατί οι μόνοι που θα χάσουν, θα είσαστε εσείς», προειδοποίησε.


Πάντως, η ΝΔ, δεν ξεκαθάρισε ποια στάση θα κρατήσει ως προς τη ψήφιση του νομοσχεδίου, επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια, αλλά και ζήτησε από τον υπουργό μια σειρά αλλαγών στο νομοσχέδιο, όπως το να τεθεί - πέρα από την ατομική δήλωση βούλησης, που δεν αρκεί, σύμφωνα με την ΝΔ - και μια σειρά αντικειμενικών προϋποθέσεων, προκειμένου τελικά να κρίνει ο δικαστής την υπόθεση της αλλαγής φύλου κάποιου αιτούντος.

Θα καταψηφίσουν οι ΑΝΕΛ το άρθρο 3 για το 15ο έτος

«Ερχόμαστε στα σημερινά και θέλω να μιλήσω για τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Έχουμε διαφορετικές απόψεις μέσα στην κοινοβουλευτική μας ομάδα, αυτό όμως έχει ένα καλό, ότι κατακτήσαμε την ψήφο κατά συνείδηση σ' αυτό το κόμμα και έχει γίνει αρκετές φορές, ειδικά σε τέτοια θέματα», η αρχική τοποθέτηση του εισηγητή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
 

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δήλωσε ανοικτά πως θα καταψηφίσει το άρθρο για το 15ο έτος, ενώ τόνισε πως θα υπάρξουν και διαφοροποιήσεις μεμονωμένων βουλευτών σε άλλα άρθρα.
 

«Είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε την απόφαση της πλειοψηφίας και σας λέω ότι εμείς σαν Ανεξάρτητοι Έλληνες τουλάχιστον αυτό το σημείο που αφορά στην ηλικία θα διαφωνήσουμε. Μπορεί, όμως, να υπάρχουν και άλλες αντιρρήσεις από μεμονωμένους βουλευτές ή κάποιους βουλευτές θα τις δείτε, νομίζω ότι δεν κρύβεται κανένας, όλοι μιλάμε ανοιχτά», όπως δήλωσε.
 

Την ίδια ώρα, ο Κώστας Κατσίκης των ΑΝΕΛΛ, υπερασπίστηκε κι εκείνος το δικαίωμά του να διαφωνεί, δηλώνοντας πως «εμείς, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, θα δώσουμε και πάλι τη μάχη μας, υπερασπιζόμενοι την κοινωνική συνείδηση, τις αρχές και τα ιδανικά της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και δεν αποδεχόμαστε, ελαφρά τη καρδία, την επιβολή κοινωνικών προτύπων, που έρχονται σε αντίθεση με τη μακρά μας παράδοση, συνείδηση και ελληνορθόδοξη καλλιέργεια και Παιδεία».


Ο βουλευτής, πάντως, ανακοίνωσε πως θα καταψηφίσει και άλλα άρθρα, πέραν του άρθρου 3 για το 15ο έτος, υποστηρίζοντας πως «οι εκτροπές του οικογενειακού θεσμού ή οι αναδυόμενες εναλλακτικές μορφές οικογένειας στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, συνιστούν φαινόμενα που αποδεικνύουν την εκκοσμίκευση και τον αποχριστιανισμό των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών και μας βρίσκουν καθολικά αντίθετους. Οι Έλληνες δεν θα διασπαστούμε. Δεν θα επιτρέψουμε να καταστραφεί ο θεσμός της οικογένειας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)