to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:15 | 23.02.2022

Διεθνή

Εγκρίθηκε από το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου μισθού

Το χαμηλότερο ωρομίσθιο ορίστηκε σε 8,50 ευρώ την ώρα. Αλλά η επιτροπή, στην οποία εκπροσωπούνται εργατικά σωματεία και εργοδότες, επανεξέτασε το ποσό με αποτέλεσμα να ανέβει σε 9,82 ευρώ και ύστερα σε 10,45 ευρώ, ενώ αναμένονται κι άλλες αλλαγές


Την αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου στα 12 ευρώ ενέκρινε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας εκπληρώνοντας έτσι μια βασική δέσμευση της προεκλογικής εκστρατείας του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς για τις κάλπες του περασμένου Σεπτεμβρίου.

«Πολλοί πολίτες της χώρας μας εργάζονται πολύ αλλά κερδίζουν λίγα - αυτό πρέπει να αλλάξει», έγραψε ο Σολτς σε ανάρτησή του στο Twitter. Το κόμμα του, που συγκυβερνούσε με τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ, είχε επιμείνει το 2015 να εισαχθεί ο κατώτατος μισθός στη χώρα.

Το χαμηλότερο ωρομίσθιο ορίστηκε σε 8,50 ευρώ την ώρα. Αλλά η επιτροπή, στην οποία εκπροσωπούνται εργατικά σωματεία και εργοδότες, επανεξέτασε το ποσό με αποτέλεσμα να ανέβει σε 9,82 ευρώ και ύστερα σε 10,45 ευρώ, ενώ αναμένονται κι άλλες αλλαγές.

Η αύξηση χρειάζεται έγκριση στο κοινοβούλιο, όπου ο τρικομματικός συνασπισμός έχει την πλειοψηφία, και θα εφαρμοστεί την 1η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 6,2 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται τώρα με λιγότερο από 12 ευρώ την ώρα στη χώρα.

Εργοδοτικές ενώσεις έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη διαδικασία αύξησης από το υπουργικό Συμβούλιο υποστηρίζοντας ότι αυτή παραβιάζει την αρχή σύμφωνα με την οποία τα επίπεδα των μισθών καθορίζονται από τους εργοδότες και τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Η πρόταση για αύξηση έρχεται καθώς ο πληθωρισμός στη Γερμανία και άλλες χώρες έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)