to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:27 | 01.03.2020

Κοινωνία

Εγκλωβισμένοι στον Έβρο οι πρόσφυγες, με εκτεταμένη χρήση χημικών απαντά η κυβέρνηση (ενημέρωση - βίντεο)

Χιλιάδες άτομα παραμένουν πίσω από τον συρμάτινο φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με την προσδοκία να περάσουν στην ελληνική πλευρά, η οποία καθημερινά ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας, με διμοιρίες των ΜΑΤ από αστυνομικές διευθύνσεις από όλη τη χώρα, ενώ (σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ) και οι διοικητές των ταγμάτων εθνοφυλακής ενημερώθηκαν να είναι σε ετοιμότητα - Άμεση σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει τους «ανεύθυνους και ερασιτεχνικούς χειρισμούς» - Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ: «Ασύμμετρη απειλή κατά της χώρας οι πρόσφυγες και μετανάστες» η ρητορική της κυβέρνησης


(«τα παιδιά που δεν θέλει κανείς, παίζουν μπάλα στη γκρίζα ζώνη»: περιοδικό humba)

Μετά από ακόμα μία δύσκολη νύχτα στον Έβρο (διαβάστε αναλυτικά), χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν και σήμερα, Κυριακή 1/3, εγκλωβισμένοι πίσω από τον συρμάτινο φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με την προσδοκία να περάσουν στην ελληνική πλευρά, η οποία τους αντιμετωπίζει ως «εισβολείς» (αυτή είναι η επίσημη ρητορική κυβέρνησης και φιλικών της ΜΜΕ) και καθημερινά ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας, με διμοιρίες των ΜΑΤ από αστυνομικές διευθύνσεις από όλη τη χώρα, ενώ και οι διοικητές των ταγμάτων εθνοφυλακής ενημερώθηκαν να είναι σε ετοιμότητα για να ενισχύσουν το αδιαπέραστο τείχος.

Χρήση χημικών από πλευράς αστυνομικών το απόγευμα της Κυριακής εναντίον των συγκεντρωμένων προσφύγων και μεταναστών στο τελωνείο των Καστανέων.

Στον χώρο έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και στρατόςπου προσπαθούν να τους απωθήσουν πρόσφυγες - μετανάστες με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Στην επιχείρηση οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν και όχημα ρίψης νερού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά στο πρόσωπο από πέτρα που εκσφενδονίστηκε από την άλλη πλευρά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου για τις πρώτες βοήθειες, είναι καλά στην υγεία του και παρά τον τραυματισμό του, ζήτησε σύντομα να επιστρέψει στα καθήκοντά του.

Ο «Αίαντας» έριχνε σε πρόσφυγες

Ανάμεσα στους πρόσφυγες, θύματα της απροσχημάτιστης εργαλειοποίησής τους από την Τουρκία, βρίσκονται πολλές γυναίκες και παιδιά. Οι συγκεντρωμένοι προσπαθούν με φωτιές και αυτοσχέδιες σκηνές να αντιμετωπίσουν το τσουχτερό κρύο και την υγρασία. Επίσης, σύμφωνα με την «Εφ.Συν.», υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ πως υπάρχουν αγνοούμενοι, άτομα που έχουν ανάγκη νοσηλείας, καθώς και άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί σε κάποια από τα μικρά νησάκια στον Έβρο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΔΟΜ, οι άνθρωποι που βρισκονται κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων των συνόρων» είναι 13.000. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού υποστήριξε αργά το βράδυ του Σαββάτου πως 47.113 άνθρωποι έφυγαν από τη χώρα μέσω της Αδριανούπολης. Νωρίτερα, το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε πως ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι o αριθμός των προσφύγων που φεύγει από την Τουρκία μέσω των συνόρων στην επαρχία της Αδριανούπολης, έχει φτάσει τις 36.776 ανθρώπους.

Σύμφωνα με ενημέρωση απο κυβερνητικες πηγές από τις 06.00 το πρωί της Κυριακής μέχρι πριν από λίγο έχουν καταγραφεί περίπου 5.500 αποτροπές εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν 60 συλλήψεις και σχηματίστηκε δικογραφία για παρανομή είσοδο στη χώρα.

Την ίδια ώρα δεκάδες Έλληνες αλλά και ξένοι δημοσιογράφοι από διεθνή μέσα ενημέρωσης βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο τελωνείο των Καστανεών.

Οι κάτοικοι έδειχναν εξοικειωμένοι με τη διαφορετική αυτή κινητικότητα που καταγράφεται στα σύνορα καθώς, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η παρουσία μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή είναι στην καθημερινότητά τους.

(ο ανταποκριτής της «Εφ.Συν.» Αντώνης Τελόπουλος καταγράφει την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο, με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έξω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα)

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση, εκτός από την καταστολή και τα χημικά, αναφέρει μέσω πηγών της ότι «χρησιμοποιεί όλα τα προσφορα μέσα για την ενημέρωση των ανθρώπων που παρακινούμενοι από fake news κινούνται ή συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία των ανατολικών μας συνόρων».

Εννοεί την αποστολή μηνυμάτων «ώστε να ενημερωθούν οι συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες». «Ξένα κινητά που βρίσκονται κοντά στην περιοχή λαμβάνουν μηνύματα καθώς πλησιάζουν τα σύνορα. Έχουν ήδη ληφθεί χιλιάδες», εξηγούν κυβερνητικές πηγές.

«Υψηλό» το επίπεδο συναγερμού της Frontex, «τεχνικός εξοπλισμός και επιπρόσθετες δυνάμεις στην Ελλάδα»

Η Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ανακοίνωσε σήμερα (Kυριακή) ότι αναθεώρησε το επίπεδο συναγερμού της σε «υψηλό» για τα ελληνοτουρκικά σύνορα: «Αναθεωρήσαμε (…) το επίπεδο συναγερμού για όλα τα σύνορα με την Τουρκία σε υψηλό», ανέφερε μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις Βρυξέλλες. «Λάβαμε αίτημα επιπρόσθετης βοηθειας από την Ελλάδα. Έχουμε ήδη λάβει μέτρα για να αναπτύξουμε τεχνικό εξοπλισμό και επιπρόσθετες δυνάμεις στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Αφίξεις και αντιπροσφυγικό μπλόκο στα νησιά

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το «Νησί», σε φανερά εξαθλιωμένη κατάσταση και στην πλειοψηφία τους Αφρικανοί είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που από το πρωί της Κυριακής βγαίνουν σε κάθε σημείο της βόρειας και της ανατολικής Λέσβου. Από τα χαράματα υπήρξαν 10 περιστατικά που έφεραν στις ακτές περίπου 400 ανθρώπους.

(φωτογραφίες του Μάριου Λώλου από τη Συκαμιά, Κυριακή 1/3/20)

Σύμφωνα με την «Εφ.Συν.», κάτοικοι της Μυτιλήνης εμποδίζουν πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά που έφτασαν μετά από ώρες εν πλω, να αποβιβαστούν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, και επιτέθηκαν σε δύο δημοσιογράφο και φωτορεπόρτερ.

«Τα σύνορα έκλεισαν, γιατί ήρθατε;... Πίσω στην Τουρκία...». «Αφήστε τους μέσα στη βάρκα, αλλιώς θα πάνε απέναντι και θα τρέχουν σαν τα ποντίκια», «Να μπούμε σε μια βάρκα - ποιός έχει μια βάρκα; -και να τους τραβήξουμε μέσα», «Στη θάλασσα...» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Μάλιστα, ορισμένοι επιτέθηκαν κατά μίας Γερμανίδας δημοσιογράφου του τηλεοπτικού δικτύου ZDF και ενός Έλληνα καμεραμάν ρίχνοντας τα πράγματά τους στη θάλασσα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον «Αστραπάρη», 160 άνθρωποι  έφτασαν στη Χίο το πρωί της Κυριακής στα τέσσερα συνολικά περιστατικά διάσωσης και περισυλλογής που επενέβη το λιμενικό.

Στον Καταρράκτη το πρωί της Κυριακής βγήκαν 40, οι οποίοι έχουν οδηγηθεί ήδη στη ΒΙΑΛ. 58 άτομα βγήκαν στο Μπούρτζι ρυμουλκήθηκαν από το φουσκωτό του λιμενικού και εκείνοι με λεωφορεία οδηγήθηκαν στη ΒΙΑΛ, όπως και οι 27 που διασώθηκαν από το Λιμενικό στη Νότια Χίο. Παράλληλα περίπου στα 40 άτομα εκτιμάται ότι έχουν βγει στις Οινούσσες από όπου θα τους μεταφέρει στη Χίο το σκάφος 611 το Λιμενικού.

«Εισβολείς»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, έκανε σε δηλώσεις, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, εμμένοντας στη ρητορική περί «εισβολέων» αναφορικά με τους πρόσφυγες.

"Τις τελευταίες ημέρες, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της. Η μετακίνηση αυτή, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία. Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ. Και συνέχισε: "Λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις. Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας.(διαβάστε αναλυτικά)

Ενδεικτικό της σκληρής στάσης της ελληνικής κυβέρνηση απέναντι στους πρόσφυγες είναι και το σημερινό άρθρο στο φιλοκυβερμητικό liberal.gr του βουλευτή της ΝΔ, Μπ. Παπαδημητρίου, με τίτλο «Δεχόμαστε επίθεση», το οποίο αναπαράγουν στα social media όλοι οι εκπρόσωποι αυτού που έχει εύστοχα ονομαστεί «ακραίο κέντρο», αλλά και επιφανείς ακροδεξιοί, όπως ο υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Αδ. Γεωργιάδης:

Στο ίδιο μήκος κύματος οι δηλώσεις Στεφανή στον ΣΚΑΪ. Ο υφυπουργός Άμυνας ανάφερε ότι «αντιμετωπίσαμε 9.600 προσπάθειες παραβίασης των συνόρων μας» για να προσθέσει ότι: «Φυλάμε τα σύνορα μας, φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης». Ο κ. Στεφανής βρίσκεται από το πρωί της Κυριακής στον Έβρο μαζί με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

«Τα σύνορα φρουρούνται και φυλάσσονται άριστα» δήλωσε ο τελευταίος λέγοντας ότι η Αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις «επί δύο μερόνυχτα κάνουν το καθήκον τους για να διασφαλίσουν το απαραβίαστο των ελληνικών συνόρων, που είναι και τα σύνορα της Ευρώπης».

«Γύρω στις 2.00 τα ξημερώματα έγινε μία οργανωμένη μαζική κίνηση από πολυπληθή ομάδα νεαρών μεταναστών, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος από το σημείο που ονομάζεται Δάσος Καστανεών και δεν υπάρχει φράκτης (πολύ κοντά στη μεθοριακή διάβαση). Το σημείο αυτό βρίσκεται λίγο βορειότερα από τη συνοριακή διάβαση Ελλάδας -Τουρκίας όπου είχαν συγκεντρωθεί προηγουμένως.  Από τις 1.30 τα ξημερώματα η προετοιμασία της κίνησης αυτής είχε εντοπιστεί το στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις και υπήρξε ετοιμότητα. Με συντονισμένες προσπάθειες των δύο φορέων αποτράπηκε η είσοδος στο ελληνικό έδαφος».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στις εθνικιστικές κυβερνήσεις κατατάσσει την ελληνική ο Guardian

Επαναφέρουν το σχέδιο «ξερονήσια»

Παράλληλα, μετά τις εμφυλιοπολεμικές συγκρούσεις, με τις εικόνες ντροπής να κάνουν το γύρο του κόσμου, λόγω των επικίνδυνων χειρισμών της κυβέρνησης στα νησια, στελέχη της ΝΔ και «δημοσιογράφοι» (βλέπε το παρακάτω tweet του Άρη Πορτοσάλτε) μιλούν ξανά για κλειστές δομές, για φυλακές δηλαδή, σε ξερονήσια. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», μετά την πρόσφατη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους δημάρχους των νησιών Χίου, Λέσβου και Σάμου στο μέγαρο Μαξίμου, η ίδια η κυβέρνηση κλίνει ξανά στα ξερονήσια, αλλά επειδή δεν θέλει να το χρεωθεί η ίδια, θα επιδιώξει το ακραίο αυτό σχέδιο να φανεί ως πρόταση των αυτοδιοικητικών του Βορείου Αιγαίου, την οποία και θα κάνει αποδεκτή.

O υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Νότης Μηταράκης σε συνέντευξή του το πρωί της Κυριακής δήλωσε «ανοιχτός στην συζήτηση με τους αιρετούς των νησιών», ενώ δεν απέκλεισε την πρόταση Αθανασίου για να βάλουν στα ξερονήσια τους πρόσφυγες αν αυτή αποκτήσει πιο συλλογική αποδοχή.

Οι "κλειστές δομές" παρουσιάστηκαν ως πανάκεια ακόμα και για τον κορωνοϊό από το Ν. Μηταράκη που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει κάθε επικοινωνιακό μέσο ακόμα και τον πανικό και τον ρατσισμό, για το νέο ιό για να επιβάλλει τα κλειστά κέντρα.

«Μάθημα ανθρωπισμού» της Τουρκίας προς την Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θέλησε να παραδώσει «μάθημα ανθρωπισμού» στην Ελλάδα. Στάθηκε στη χρήση δακρυγόνων κατά των ανθρώπων που βρίσκονται στον Έβρο και τόνισε πως η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να τους αντιμετωπίζει ως ανθρώπινα όντα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απάντησε ότι «η αυτοσυγκράτηση δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση τρέχει πανικόβλητη, ο κ. Μητσοτάκης δεν τολμά να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις στο προσφυγικό αναφέρει:

Η κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να τρέχει σπασμωδικά και χωρίς σχέδιο πίσω από αυτές, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια κρίση που κάθε άλλο παρά απρόβλεπτη και αιφνίδια ήταν, παρά τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Για τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, η Τουρκία είχε απειλήσει ουκ ολίγες φορές τόσο την Ελλάδα όσο και την ΕΕ. Η χρονική στιγμή που επέλεξε να πραγματοποιήσει την απειλή δεν είναι τυχαία: έρχεται μετά από ένα επτάμηνο ανεύθυνων επιλογών από την πλευρά  της κυβέρνησης, με κορυφαία την άρνηση της επιλογής της αποσυμφόρησης. Αντιθέτως, το τελευταίο διάστημα επιχειρεί και με τη βία να επιβάλει αυθαίρετες αποφάσεις, μετατρέποντας τα νησιά σε πεδία μάχης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση τρέχει πανικόβλητη, ενώ η ΕΕ μας στέλνει απλώς μηνύματα συμπαράστασης. Και την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης δεν τολμά ούτε τώρα να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, μη τυχόν και επιβαρύνει το πρόγραμμα των ομολόγων του.

Όλα αυτά φανερώνουν, όχι απλά ανεύθυνο εφησυχασμό και έλλειψη σχεδίου διαχείρισης κρίσης, αλλά και έλλειψη τόλμης.

Σε κάθε περίπτωση, το ΚΥΣΕΑ όφειλε σήμερα να επεξεργαστεί και να ανακοινώσει σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών και άμεσης μεταφοράς πληθυσμών στην ενδοχώρα.

Όσο η κυβέρνηση το αρνείται, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος όξυνσης και φαινομένων ακραίας βίας, τόσο μεταξύ Ελλήνων πολιτών και αστυνομικών δυνάμεων όσο και εις βάρος προσφύγων.

Και την ευθύνη για αυτό καθώς και για ό,τι συμβεί από εδώ και στο εξής, την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στις Καστανιές κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ: «Άμεση σύγκληση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το προσφυγικό»

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)