to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:47 | 05.02.2016

πηγή: stokokkino.gr

Κοινωνία

Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στον Πειραιά, λόγω των κινητοποιήσεων - έκκληση για τρόφιμα

«Φράκαραν» οι δομές στήριξης προσφύγων στην Αττική και παραμένουν εγκλωβισμένοι και χωρίς φαγητό, στο λιμάνι του Πειραιά 1200 πρόσφυγες που έφτασαν από τα νησιά μας, λόγω της απεργίας της ΠΝΟ, των συνεχιζόμενων μπλόκων των αγροτών που επιφέρουν καθυστέρηση στα δρομολόγια από και προς Ειδομένη, αλλά και των κλειστών από τη γείτονα χώρα των συνόρων στην Ειδομένη


Φωτογραφία αρχείου

Όπως είναι γνωστό, ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων που φτάνουν στον Πειραιά, από τη Λέσβο και τη Χίο, κατευθύνονται στην πλατεία Βικτωρίας κι από εκεί μπαίνουν στα λεωφορεία με προορισμό την Ευρώπη, μέσω της Ειδομένης. Ελάχιστοι, που κυρίως θέλουν να αιτηθούν άσυλο, μεταφέρονται στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας στο Ελληνικό.

Το βράδυ της Πέμπτης και τα ξημερώματα της Παρασκευής έφτασαν στον Πειραιά πάνω από 1200 πρόσφυγες, οι οποίοι λόγω των κινητοποιήσεων, δεν μπορούν να ακολουθήσουν το δρομολόγιο προς Ειδομένη. Και λόγω της απεργίας στο λιμάνι, κατέφθασε μέσα σε λίγες ώρες μεγάλος όγκος προσφύγων. Ήδη η δομή του Ελληνικού έχει φρακάρει, δεν χωράει άλλο ταλαιπωρημένο κόσμο να φιλοξενήσει. Από τα 220 άτομα που φιλοξενούσε μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, τα οποία έγιναν πάνω από 400 μέχρι το βράδυ, αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 1500 άτομα. Παρόλα αυτά, στο Camp του Ελληνικού υπάρχει φαγητό για τους φιλοξενούμενους, ενώ η αποθήκη μπορεί να προμηθεύσει και τις άλλες δομές, μας ενημέρωσαν από τη δομή του Ελληνικού.


Ωστόσο, στον Πειραιά, η κατάσταση περιγράφεται τραγική. Πάνω από 1200 πρόσφυγες βρίσκονται κυρίως στις πύλες Ε1 και Ε2, εγκλωβισμένοι, καθώς ούτε λεωφορεία μπορούν να πάρουν,  ούτε σε άλλη δομή να μεταφερθούν. Οι λίγοι εθελοντές δεν επαρκούν να βοηθήσουν την κατάσταση. Μιλήσαμε με την Αλληλεγγύη Πειραιά - Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία, η οποία κάνει έκκληση στους πολίτες, να έρθουν στο Σταθμό Υποδοχής Προσφύγων της Πρωτοβουλίας, μέσα στο λιμάνι στην Πύλη Ε1, και να δηλώσουν διαθεσιμότητας ως εθελοντές, κυρίως όμως να φέρουν φαγητό και τρόφιμα, καθώς η απρόσμενα μεγάλη ροή δυσκόλεψε τον προγραμματισμό σίτισης που ίσχυε έως σήμερα.

Οι πολίτες μπορούν προηγουμένως να καλούν στο τηλέφωνο 6944 358 460.

Ντ. Μπατζιά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)