to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:53 | 28.09.2022

Πολιτική

Το εγκληματικό ρεσιτάλ Μητσοτάκη για τις ΜΕΘ - Όταν διέψευδε τους υγειονομικούς για την πανδημία

Απόλυτα εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τη δημοσιοποίηση της νέας μελέτης του καθηγητή Λύτρα, η οποία κατέρριψε παταγωδώς το αφήγημα περί «απουσίας ενδείξεων» που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον τους προηγούμενους μήνες, σχετικά με την υψηλή θνητότητα των διασωληνωμένων με κορονοϊό ασθενών εκτός ΜΕΘ.


Από τον περασμένο Δεκέμβριο, η κυβέρνηση επιχειρούσε να αντιστρέψει πλήρως τα επιστημονικά δεδομένα, ούτως ώστε να καλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της σχετικά με την υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας εν μέσω έξαρσης των πανδημικών κυμάτων.

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε «ενδείξεις» από το βήμα της Βουλής, σχετικά με το αν υπάρχει μεγαλύτερη θνητότητα των ασθενών που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ από εκείνους που βρίσκονται σε ΜΕΘ, σύσσωμη η ιατρική κοινότητα απαντούσε με οργή, ξεκαθαρίζοντας ότι «όσοι νοσηλεύονται εκτός μονάδας εντατικής θεραπείας δεν έχουν καμία ευκαιρία να ζήσουν, είναι ετοιμοθάνατοι», μιλώντας για αντιεπιστημονικές δηλώσεις από πλευράς πρωθυπουργού.

Το αντιεπιστημονικό ρεσιτάλ Μητσοτάκη ήρθε να διαψεύσει πανηγυρικά τόσο η μελέτη Τσιόδρα, όσο και η αντίστοιχη του καθηγητή Λύτρα…

Οι αντιεπιστημονικές δηλώσεις Μητσοτάκη και η οργή των υγειονομικών

«Η δήλωσή του είναι ξεκάθαρα άρνηση της εντατικής, άρνηση της σύγχρονης ιατρικής και άρνηση της επιστήμης. Πρέπει άμεσα να πάρει θέση η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας και η πρόεδρός της η κ. Κοτανίδου γιατί είναι ντροπή για τη χώρα –ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφορές– να έχουμε πρωθυπουργό αρνητή της επιστήμης», σημείωνε o γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου στο Documento της 5ης Δεκεμβρίου του 2021.

«H δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι χονδροειδέστατα αντιεπιστημονική. «Επιστημονικώς είναι εντελώς και απολύτως αυτονόητο ότι η νοσηλεία ενός διασωληνωμένου βαρέως πάσχοντα είναι πολύ αποτελεσματικότερη και έχει σημαντικά μικρότερη θνητότητα όταν γίνεται σε μια ΜΕΘ που εκπληρώνει όλες τις ποιοτικές και ποσοτικές προδιαγραφές σε υποδομή και στελέχωση, σε σχέση με τη νοσηλεία του σε μια κλίνη εκτός ΜΕΘ και από προσωπικό ελλιπές και μη εξειδικευμένο στην εντατικολογία», υπογράμμιζε με νόημα ο Βασίλης Τσάπας, εντατικολόγος ΕΣΥ, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ.

«Να φτάνει στο σημείο να αμφισβητεί αυτά που υπάρχουν στη διεθνή βιβλιογραφία, ότι η νοσηρότητα και η θνησιμότητα αυξάνονται σε διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ», τόνιζε εξοργισμένος στο Documento ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ και ειδικευόμενος πνευμονολόγος Χρήστος Καραχρήστος, επισημαίνοντας «σε αυτούς τους ασθενείς δεν επιτρέπεται η παραμονή εκτός ΜΕΘ ούτε για μερικές ώρες, πόσο μάλλον για πολλά 24ωρα».

Πηγή: Documento

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)