to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Εγκληματική η αδιαφορία του Α.Τ. Ασπροπύργου - Έχει αναγνωριστεί ο ένας από τους δράστες» (βίντεο)

Την άμεση σύλληψη των δραστών των τελευταίων φασιστικών επιθέσεων στον Ασπρόπυργο απαίτησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας, στα γραφεία της Πακιστανικής Κοινότητας στο κέντρο της Αθήνας


Να συλληφθεί η φασιστική ομάδα στην Γκορυτσά Ασπροπυργου, να μη θρηνήσουμε άλλο θύμα ρατσιστικής βίας, να σταματήσει η ολιγωρία των τοπικών αρχών, το κοινό μήνυμα από τη συνέντευξη Τύπου, στον απόηχο της νέας δολοφονικής επίθεσης κατά μεταναστών εργατών γης στον Ασπρόπυργο.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο δικηγόρος Δ. Ζώτος, έχει ήδη κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ώστε οι σχετικές με τις διαφορετικές επιθέσεις δικογραφίες να ενοποιηθούν προκειμένου να εντοπιστεί η φασιστική ομάδα που δρα σχεδόν ανεξέλεγκτη στην Γκορυτσά Ασπροπύργου. 

«Αν είχε κινηθεί πιο γρήγορα η Γ.Α.Δ.Α και είχε συλλάβει τα 15-20 άτομα της ομάδας, πολλά από τα οποία περιλαμβάνονται στις 4 δικογραφίες (στις 3 από τις οποίες αναγνωρίζεται και το ρατσιστικό κίνητρο), δεν θα είχαμε το τελευταίο χτύπημα», τόνισε. 

«Αυτός είναι»

Θύμα του χτυπήματος αυτού, ο Ασφάκ Μαχμούντ, εργάτης γης στον Ασπρόπυργο, ο οποίος, με εμφανή ακόμα τα σημάδια από τη δολοφονική επίθεση περιέγραψε ξανά όσα έζησε: «Πάνω από 60 Πακιστανοί έχουν δεχθεί επίθεση. Εμένα με είχαν στοχοποιήσει για τη δράση μου (σ.σ.: συμμετέχει  στην Ένωση Μεταναστών Εργατών Γης, η οποία διοργάνωσε τον Ιούνιο αντιφασιστική διαδήλωση) και πριν την επίθεση, καθώς είχαν έρθει προς το μέρος μου λέγοντας “αυτός είναι”. Την ώρα της επίθεσης φώναζαν “βρωμιάρηδες Πακιστανοί, θα σας κάψουμε όλους θα σας γα...με” και με χτύπησαν με σιδηρογροθιές και μαχαίρι. Ευτυχώς ο άλλος (σ.σ.: ο Βακάς Χουσεΐν) πρόλαβε να φύγει και γλίτωσε».

Η φασιστική ομάδα που δρα στην Γκορυτσά Ασπροπύργου συνδέεται στενά με τη Χρυσή Αυγή της περιοχής. Στη μόνη περίπτωση που η  αστυνομία δεν έδειξε ολιγωρία, όταν τραυματίστηκε αστυνομικός από την επίθεση των φασιστοειδών κατά τη διάρκεια της αντιρατσιστικής διαδήλωσης στον Ασπρόπυργο, τον περασμένο Ιούνιο, συνελήθησαν 5 άτομα, 1 εκ των οποίων είναι στέλεχος της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. 

«Είναι τεράστιες οι ευθύνες του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος», σημείωσε ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Π.Γ. και του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι το κόμμα και το αντιρατσιστικό κίνημα «θα κάνει τα πάντα για να μην ξαναχρειαστεί μία συνέντευξη Τύπου σαν και αυτή». 

(μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας 9/10, στα γραφεία της Πακιστανικής Κοινότητας)

«Είναι απαράδεκτο να μην συλλαμβάνονται οι δράστες και να μην απαγγέλλονται κατηγορίες όταν έχουν ήδη αναγνωριστεί, η πλημμελής εφαρμογή του νόμου από ορισμένες υπηρεσίες είναι αδιανόητη», τόνισε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή

Στα ίχνη του ενός εκ των δραστών η αστυνομία

Ο Ασφάκ Μαχμούντ έχει ήδη αναγνωρίσει έναν από τους δράστες, τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες αναζητεί η αστυνομία. Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, σε συνεργασία με το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Αττικής, αναζητούν άλλα τρία άτομα, που συμμετείχαν στην ομάδα η οποία ξυλοκόπησε άγρια τους δύο Πακιστανούς.

«Δεν είναι καθόλου έτσι», προσθέτει ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος. «Οι ίδιοι οι εργοδότες της περιοχής, ειδικά όσοι έχουν βοηθήσει Πακιστανούς, φοβούνται το ίδιο με τους μετανάστες». 

«Όπως έδειξε και το πρόσφατο περιστατικό στον Αυλώνα, οι πόρτες του υπουργείου Εργασίας είναι ανοιχτές σε κάθε περιστατικό εργοδοτικής τρομοκρατίας είτε έχει ρατσιστικό χαρακτήρα είτε όχι», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι δεν έχει υπάρξει τέτοιου είδους καταγγελία από τον Ασπρόπυργο. 

Είναι δεδομένο ότι όπου υπάρχουν γραφεία της Χρυσής Αυγής χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια, πρόσθεσε ο κ. Ζώτος. Η δράση των νεοναζί ή ομάδων που λειτουργούν γύρω από τη Χρυσή Αυγή, όσο κι αν έχει ανακοπεί μετά την έναρξη της δίκης, δεν έχει σταματήσει σε αρκετές περιοχές. 

«Μετά την επίθεση των φασιστών στις 18 Ιούνη είχαν προφυλακιστεί 4 από τα μέλη της φασιστικής ομάδας και ανέλαβε το Τμήμα για τη Ρατσιστικής βία να διερευνήσει τις σχετικές υποθέσεις», σημειώνει ο Πέτρος Κωνσταντίνου, από την ΚΕΕΡΦΑ. «Πρέπει άμεσα να συλληφθεί η ομάδα αυτή, η οποία έχει άμεση σχέση και με τη Χρυσή Αυγή (από κοινού είχαν επιτεθεί στην αντιρατσιστική διαδήλωση και την αστυνομία) ώστε να μην έχουμε νέο Σαχζάτ Λουκμάν», επισήμανε. 

«Κάποιοι προσπαθούν να φτιάξουν ένα ψευδές αφήγημα ότι δήθεν πρόκειται για διαμάχη μεταξύ ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση και Πακιστανών, με στόχο να συγκαλύψουν τον ρατσιστικό χαρακτήρα των επιθέσεων», σημειώνει ο Π. Κωνσταντίνου (μεταξύ αυτών, ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Ασπροπύργου οι οποίοι αδιαφορούν για τις καταγγελίες και, παράλληλα, ασκούν κριτική σε όσους διοργανώνουν αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις στην περιοχή).
 

Την ίδια ημέρα που χτυπήθηκε ο  Ασφάκ Μαχμούντ, παρόμοια επίθεση δέχτηκε και ένας μετανάστης εργαζόμενος σε εστιατόριο της Νέας Ιωνίας επιστρέφοντας στο σπίτι του (περισσότερα σε νεότερο ρεπορτάζ του Left.gr, τις επόμενες ώρες). Παράλληλα, το Μενίδι αποτελεί ακόμα μία εστία ρατσιστικών επιθέσεων.

«Θα είμαστε παρόντες και παρούσες στο κίνημα και όπου χρειαστεί ώστε να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι δράστες αυτών των επιθέσεων», το μήνυμα της Αφρ. Σταμπουλή. 

Ας ελπίσουμε να πήραν το μήνυμα όσοι, ειδικά στο εν λόγω Α.Τ. έκαναν «τα στραβά μάτια», σε δράσεις ακροδεξιών και σύντομα να αρχίσει να ξηλώνεται το φαιό πουλόβερ στον Ασπρόπυργο και ολόκληρη τη Δυτική Αττική. 

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)