to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το έγκλημα που σχεδιάζει ο κ. Πατούλης με τη διαχείριση απορριμμάτων και τον ΧΥΤΑ Φυλής δεν θα περάσει

Οι δηλώσεις Πατούλη βρίσκονται στον αντίποδα του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) του 2015 και στην πράξη οδηγούν στην κατάργηση του υπάρχοντος Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής


Πηγή: Αλληλέγγυα Πόλη

Οι πρόσφατες εξαγγελίες του νέου Περιφερειάρχη, κ. Πατούλη, στο Ζάππειο, στις 30 Ιανουαρίου 2020, σχετικά με τα απορρίμματα του Λεκανοπεδίου, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στη Δυτική Αθήνα/Αττική. Οι δηλώσεις Πατούλη βρίσκονται στον αντίποδα του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) του 2015 και στην πράξη οδηγούν στην κατάργηση του υπάρχοντος Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής.

Ενός Σχεδίου – Εθνικού και Περιφερειακού – που προωθούσε την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, απελευθέρωνε πόρους που παρέμεναν δεσμευμένοι για χρόνια, έδινε ώθηση στη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, όριζε χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και ανάπτυξη Πράσινων Σημείων.

Αλλά δεν είναι απλά ότι ο κ. Πατούλης σχεδιάζει να καταστρατηγήσει όλα τα παραπάνω. Το έγκλημα που ετοιμάζει είναι ακόμη μεγαλύτερο για τη Δυτική Αθήνα/Αττική, σχεδόν «χειρουργικό»: σχεδιάζει να συγκεντρώσει στον ΧΥΤΑ της Φυλής περίπου το 94% των απορριμμάτων όλης της Αττικής που προορίζονται για ταφή και σχεδόν το 80% όσων προορίζονται για επεξεργασία.

Πώς; Καταργώντας τον σχεδιασμό του ΠΕΣΔΑ Αττικής που προέβλεπε έξι (6) «αποκεντρωμένες» Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) σε όλη την Αττική και προβλέποντας μόνο τρεις (3), εκ των οποίων η μία και μεγαλύτερη θα είναι στη Φυλή [οι άλλες δύο (2), πολύ χαμηλότερου όμως δυναμικού προβλέπονται σε Γραμματικό και Σχιστό]. Οι νέες μονάδες της Φυλής και του Σχιστού θα γίνουν με Συμβάσεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), δηλαδή με συμβάσεις αποικιακού χαρακτήρα και με εγγυημένες ποσότητες για 27 τουλάχιστον χρόνια.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση σχεδιάζει την αλλαγή του ΕΣΔΑ προκειμένου να εισάγει την καύση και ο κ. Πατούλης προβλέπει στη Φυλή και στο Σχιστό να υπάρχουν μονάδες καύσης. Η καύση που δεν είναι συμβατή με το υφιστάμενο ΕΣΔΑ, θα εκτοξεύσει το κόστος διαχείρισης και θα καθηλώσει σε χαμηλά επίπεδα την προδιαλογή των υλικών προκειμένου να υπάρχουν πάντα επαρκείς ποσότητες δευτερογενών καυσίμων (όπως το RDF-SRF).

Τέλος, η χαριστική βολή στη Δυτική Αθήνα/Αττική δίνεται από την πρόβλεψη του κ. Πατούλη για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στην Φυλή, την στιγμή που το υπάρχον ΠΕΣΔΑ Αττικής προβλέπει το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.

Μάλιστα, ο κ. Πατούλης και η ΝΔ σχεδιάζουν να προχωρήσουν τον σχεδιασμό τους παραχωρώντας – δίνοντας προίκα – όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία σε ιδιώτες, καταργώντας παράλληλα όλα τα μεταρρυθμιστικά εργαλεία για την ανακύκλωση.

Οι κάτοικοι, οι φορείς, οι συλλογικότητες, οι πολίτες, δημοτικές κινήσεις του Ιλίου δεν πρόκειται να επιτρέψουν να προχωρήσει το εγκληματικό σχέδιο Πατούλη που θα μετατρέψει την Δυτική Αθήνα/Αττική για τα επόμενα πολλά χρόνια σχεδόν στον αποκλειστικό χώρο απόθεσης και ταφής, όλων των απορριμμάτων της Αττικής.

Παράλληλα, οι δημοτικές αρχές θα πρέπει επιτέλους – εφόσον όλοι συμφωνούμε πως ο ΧΥΤΑ της Φυλής πρέπει να κλείσει το συντομότερο – να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν άμεσα την ανακύκλωση στους Δήμους, ορίζοντας Πράσινα Σημεία, λαμβάνοντας τη πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση των νέων, προχωρώντας στην υποχρεωτική χωριστή συλλογή τεσσάρων ρευμάτων αποβλήτων συσκευασίας κ.α.

Ως «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον» δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι θα σταθούμε απέναντι στους σχεδιασμούς που θέλουν να κάνουν την Δυτική Αθήνα/Αττική την «πίσω αυλή» του λεκανοπεδίου. Το επόμενο διάστημα θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες αφενός για την ενημέρωση των πολιτών και αφετέρου για τη δημιουργία μιας ευρείας συμπαράταξης κοινωνικών, αυτοδιοικητικών και πολιτικών δυνάμεων στη βάση ενός σχεδίου που θα προκύψει από τη συνεννόηση και τη σύγκλιση με στόχο την κοινή δράση.

tags: ΧΥΤΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)