to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:05 | 09.10.2015

Κοινωνία

Το «έγκλημα και η τιμωρία» της Μαρίας Θεοφίλου και των συγγενών κατηγορουμένων

Η Μαρία Θεοφίλου - αφού διαπομπεύτηκε κι αυτή με φωτογραφίες της να κυκλοφορούν στα ΜΜΕ - προφυλακίσθηκε με μοναδικό "στοιχείο" τη σχέση της με τον σύντροφο και πατέρα των δυο ανήλικων παιδιών της (2 και 4 ετών), Γ. Πετρακάκη, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων


Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η επιλογή ζωής ενός συζύγου ή το τυχαίο γεγονός να είναι κάποιος γονιός, παιδί και γενικά συγγενής ενός κατηγορούμενου συνεχίζουν να αποτελούν αποδείξεις ενοχής και στόχους εκδικητικής και απάνθρωπης συμπεριφοράς από τις διωκτικές αρχές ως ενός νέου τύπου ιδιώνυμου περί οικογενειακής συνευθύνης.

Η προφυλάκιση και η κακομεταχείριση των  συγγενών κατηγορουμένων δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι μια τακτική που εδώ και χρόνα  χρησιμοποιεί το κράτος έτσι ώστε να ασκηθεί ψυχολογική πίεση και φόβος  στους κατηγορούμενους. Η πιο πρόσφατη περίπτωση ήταν της Εύης Στατήρη η οποία παρέμεινε προφυλακισμένη για 6 μήνες μέχρι αναγκαστικά να αποφυλακισθεί μετά από τον μεγάλο αγώνα της κάνοντας απεργία πείνας.  Το μοναδικό «ενοχοποιητικό» στοιχείο στην περίπτωση της Εύης Στατήρη ήταν το γεγονός ότι είναι σύζυγος του πολιτικού κρατούμενου μέλους της Σ.Π.Φ. Γεράσιμου Τσάκαλου.

Η περίπτωση της Μαρίας Θεοφίλου είναι ακόμα πιο άδικη και εκδικητική από τη μεριά των αρχών καθώς επεκτείνεται και στα δύο μωρά παιδιά της.  Η Μαρία Θεοφίλου - αφού διαπομπεύτηκε κι αυτή με φωτογραφίες της να κυκλοφορούν στα ΜΜΕ - προφυλακίσθηκε με μοναδικό "στοιχείο" τη σχέση της με τον σύντροφο και πατέρα των δυο ανήλικων παιδιών της (2 και 4 ετών), Γ. Πετρακάκη. 

Είναι προφανές όμως ότι για τις διωκτικές αρχές δεν είναι αρκετό να κρατούν δυο μικρά παιδιά μακριά από τη μητέρα τους και μάλιστα σε μια ηλικία που ο αποχωρισμός από τη μητέρα δημιουργεί ψυχολογικό τραύμα . Η απάνθρωπη συμπεριφορά τους έφτασε στα άκρα όταν, αδιαφορώντας για τα δυο ανήλικα παιδιά και τους γονείς της Μαρίας Θεοφίλου, εισέβαλαν στο πατρικό της με αποτέλεσμα τα δυο νήπια να παραμείνουν έξω στο πάρκο για 4 ώρες, όσο δηλαδή κράτησε η έρευνα της αντιτρομοκρατικής!

Η μεγαλύτερη δε απόδειξη της αυθαιρεσίας και της μη τήρησης του νόμου από τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές είναι η παραβίαση της τροπολογίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο νομοσχέδιο για τις φυλακές, που ψηφίστηκε τον Απρίλιο 2015, σύμφωνα με την οποία αποποινικοποιούνται οι συγγενικές σχέσεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων απαιτεί: 

*να σταματήσουν οι διώξεις και η εκδικητική αντιμετώπιση των συγγενών κατηγορουμένων 

* να τηρηθεί η τροπολογία Παρασκευόπουλου στο νομοσχέδιο για τις φυλακές που αφορά στη μη-ποινικοποίηση των συγγενικών σχέσων

*να απελευθερωθεί άμεσα η Μαρία Θεοφίλου ως συγγενής κατηγορούμενου αλλά και ως μητέρα 2 νηπίων

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)